Ženske nekoč in danes
Nekoč so bile ženske, torej naše mame, babice, odlične kuharice, gospodinje, likarice… Kaj pa danes?
Bodo v prihodnje o današnjih ženskah govorili tako kot danes govorimo o naših mamah, babicah? Reicmo o odlični mamini potici in noro dobrem babičnem štrudlu? Pa kako lepo zlikana obličila je imela babica in kako čisto kuhinjo, kopalnico je imela mama?
Današnje ženske pa ne bi kuhale pa ne bi čistile pa ne bi to pa ne bi ono. Ni čudno, da ne dobijo moških, če so pa totalno nekoristne.
Pupa, si pa naivna. Ti resno misliš, da so bili moški nekoč tako krasni? Le zakaj so bile ženske tako zgarane, če so moški bili taki fajni? Pa zakaj je bilo toliko žensk pretepenih? Pa zakaj je bilo toliko revščine, ker je dedec vse zagonil v gostilni ali pa celo zakockal kmetijo ali kaj takega?
Aja, sem ženska pa ni šans, da bi živela v nekdanjih časih, ker so bili dedci obup. Ženske pa niso imele izbire. Zdaj imamo veliko izbire. Predvsem pa svoj denar.
Resnica ni prijetna, 03.04.2024 ob 20:07
Oh. Res grozno, ker ženske želijo biti nekaj več kot le služkinje dedcem, perice perila, likarice, čistilke in kuharice, povrh vsega pa še maternice na dveh nogah in luknje za praznjenje gospodarjevih jajc.
Res grozno, kam smo prišli!
A ste za to da se obrnejo vloge,a to bi slo?
Namrec nekdo mora opravljati delo ki ga zenske nocete.
si pa naivna pupa, 03.04.2024 ob 20:09
Pupa, si pa naivna. Ti resno misliš, da so bili moški nekoč tako krasni? Le zakaj so bile ženske tako zgarane, če so moški bili taki fajni? Pa zakaj je bilo toliko žensk pretepenih? Pa zakaj je bilo toliko revščine, ker je dedec vse zagonil v gostilni ali pa celo zakockal kmetijo ali kaj takega?
Aja, sem ženska pa ni šans, da bi živela v nekdanjih časih, ker so bili dedci obup. Ženske pa niso imele izbire. Zdaj imamo veliko izbire. Predvsem pa svoj denar.
Moj zapis je bil mišljen kot protiargument avtorjevemu zapisu.
O, dobro poznam zgodbe iz preteklosti, sem že lep čas na svetu. Moja babica je bila taka klasična gospodinja, kot jo opisuje avtor zgoraj. Moja mama je bila povsem samostojna, pa vseeno izvrstna gospodinja. Sama sem prav tako ena od boljših kuharic, tako vsaj pravijo vsi, ki pri meni jedo.
Pa ni niti dedek, niti oče, niti moj mož nikoli prišel na idejo, da bi izvajal kako nasilje, nadvlado ali šikaniranje.
Nasilje nad ženskami so izvajali in še danes izvajajo mnogi, ampak v vseh obdobjih iste vrste kreteni.
Pa tudi nekoč, ko so bile ženske brez lastnih dohodkov, je marsikatera dvignila jadra in skupaj z otroci šla proč od takega cepca. Zdaj seveda lažje, ampak tudi nekoč se niso pustile kar vse po vrsti šikanirat.
Pupa, pri nas je bilo pa drugače.
Obe babici sta bili poročeni s kretenoma. ALkohol, nasilje, pretepanje otrok in žene pa revščine. Pa obe zgarani do kraja.
Moja mama pa se je tudi poročila s pijancem, ampak je pa imela svojo službo in se je ločila. Ne vprašaj kako bedno življenje je bilo prej, preden se je ločila. Ona zgarana, denarja pa ni nikoli bilo. Garala doma, v službi, za vse sama. Ko se je ločila, smo zadihali. Ona je imela manj dela, več denarja.
Pa tudi v okolici je ogromno starejših žensk, zdaj sicer večinoma vdove, nekaj je pa tudi že žensk pokojnih. Garale doma. Ne samo v hiši, tudi na njivi, travniku, gozdu, štali. Dedci hodili v službo, po službi v gostilno pa potem domov ženo pa otroke mlatit.
Tako, da tisti časi: ne bi, hvala. Ženska mora imet svoj denar. Takrat je bilo pogosto, da je on hodil v službo, ona pa bila doma za vse sama. On se je štel, da preživlja njo in otroke. V resnici pa je bilo povsem drugače. Take ženske so si oddahnile, ko se je dedec v grob zvrnil.
Zelo malo primerov poznam, da ona ni hodila v službo, on pa ja pa da, se je ok izteklo. Redko, res redko.
Je pa zanimivo gledat potomce teh kretenov. Sinovi so mislili, da bodo tako kot njihovi fotri. Pa so naleteli na mine. So popivali,s e okrog gonili in ja, vse po vrsti so jih skenslale. Njihove ženske pa niso bile tako kot njihove mame in so se opekli :). Čisto začudeni, ko so pa tako ok kot njihovi fotri, ženske pa grozne, da so jih načevljale :). Sami ločenci :). Pa ne mislim, da so vsi ločenci taki. To imam v mislih le tiste, ki jih osebno poznam v okolici in vem, da so počeli tako kot njihovi fotri oz skušali tako početi pa se ni izšlo.
Pupa Glupa, 03.04.2024 ob 20:27
Takoj! In da ne bi mislil, da govorim na pamet- sem bila deset let tista, ki sem zaslužila, mož je bil pa doma. Vse je štimalo.
pupa glupa, 10 let si samo ti služila, mož pa je bil doma? uf, kako je pa to šlo? jaz si kar težko predstavljam. domnevam, da je neaj vseeno prejemal.. ali bil doma iz zdravstvenih razlogov.. Ampak vseeno, jaz ne vem, če bi zmogla.. A ga nisi začela drugače gledat, drugače videt, če si bila samo ti tista, ki nosi domov denar?
si pa naivna pupa, 03.04.2024 ob 20:29
Pupa, pri nas je bilo pa drugače.
Obe babici sta bili poročeni s kretenoma. ALkohol, nasilje, pretepanje otrok in žene pa revščine. Pa obe zgarani do kraja.
Moja mama pa se je tudi poročila s pijancem, ampak je pa imela svojo službo in se je ločila. Ne vprašaj kako bedno življenje je bilo prej, preden se je ločila. Ona zgarana, denarja pa ni nikoli bilo. Garala doma, v službi, za vse sama. Ko se je ločila, smo zadihali. Ona je imela manj dela, več denarja.
Pa tudi v okolici je ogromno starejših žensk, zdaj sicer večinoma vdove, nekaj je pa tudi že žensk pokojnih. Garale doma. Ne samo v hiši, tudi na njivi, travniku, gozdu, štali. Dedci hodili v službo, po službi v gostilno pa potem domov ženo pa otroke mlatit.
Tako, da tisti časi: ne bi, hvala. Ženska mora imet svoj denar. Takrat je bilo pogosto, da je on hodil v službo, ona pa bila doma za vse sama. On se je štel, da preživlja njo in otroke. V resnici pa je bilo povsem drugače. Take ženske so si oddahnile, ko se je dedec v grob zvrnil.
Zelo malo primerov poznam, da ona ni hodila v službo, on pa ja pa da, se je ok izteklo. Redko, res redko.
Je pa zanimivo gledat potomce teh kretenov. Sinovi so mislili, da bodo tako kot njihovi fotri. Pa so naleteli na mine. So popivali,s e okrog gonili in ja, vse po vrsti so jih skenslale. Njihove ženske pa niso bile tako kot njihove mame in so se opekli :). Čisto začudeni, ko so pa tako ok kot njihovi fotri, ženske pa grozne, da so jih načevljale :). Sami ločenci :). Pa ne mislim, da so vsi ločenci taki. To imam v mislih le tiste, ki jih osebno poznam v okolici in vem, da so počeli tako kot njihovi fotri oz skušali tako početi pa se ni izšlo.
Ja, žal je tega bilo veliko. Ni pa to bilo splošno pravilo.
Žal mi je, da si morala to gledati in sebe štejem med tiste srečne, kjer alkohol ni narekoval življenja. Sem jih pa videla v soseščini in pogosto smo sosedje vskočili v pomoč.
Je pa tako, da so mnoge teh maltretiranih žensk verjele, da imajo njihovi možje pravico hoditi po njih. Zanje je bilo sprejemljivo, da hodijo možje v gostilne in da jih doma zaničujejo. Več sem videla takih, ki so bile vzgojene v pohlevnost in podrejenost, kot takih, ki so se znale postaviti zase. Tam tudi ni mogel nihče pomagati, ker niso hotele.
Sicer pa danes ni veliko drugače, le manj očitno je. Pa ni le alkohol, so tudi droge, pa psihoze, nezadovoljstvo, splošno agresivno vzdušje, materialna stiska, kup dejavnikov, ki prav tako pripeljejo do klofutanja žena, psihičnega nasilja, posilstev znotraj domov. In prav tako je kup takih žena še vedno pri teh svojih kretenih.
Zenske, 03.04.2024 ob 20:42
A res…odlicno.
Potem se pa kar pripravite za v gradbenistvo,rudarjenje,komunala,mehanikin tako dalje…
Ker potem jaz nocem opravljati teh poklicev.
Pa ce boste hotele sexat boste tudi morale ukrepati in osvajati.
Glej celotno sliko ne samo kar zenskam ustreza.
A si zelite taksne moske…vas privlacijo?
Hja, moji dve babici sta bili že od malega vzgojeni tako, da sta bili vajeni tepeža in komande in da se hodi po njih. Obe sta imeli mačehi v stilu tistih zlobnih mačeh iz pravljic. Tako, da trpljenje od malih nog.
Pa recimo sosedo je mož tako pretepal, da jih je dvakrat povzročil zlom roke. Tudi ona od malega vzgajana, da je pač ženska služkinja moškemu.
Za ostale ženske pa ne vem točno kako je bilo. Ampak ja, vzgoja od malega, da je pač ženska last moškega.
To so večinoma nad 70. Moja mama je pod 70, je hodila v službo in večina njenih vrstnic tudi. Ampak še vseeno vajene, da so same za vse. Dec pa kavč pegla, ko pride iz službe. AMpak v tej generaciji so se že bolj potegnile zase.
Moja generacia pa: verjetno je še kaka, ki je predpražnik moškemu, ampak precej redko. Tiste, ki so dobile moške, ki so se obnašali kot njihovi fotri, so se ločile.
Mlajše generacije: te pa sploh ne verjamem, da bi bile predpražnik moškemu :).
Anonimno1660, 03.04.2024 ob 20:36
pupa glupa, 10 let si samo ti služila, mož pa je bil doma? uf, kako je pa to šlo? jaz si kar težko predstavljam. domnevam, da je neaj vseeno prejemal.. ali bil doma iz zdravstvenih razlogov.. Ampak vseeno, jaz ne vem, če bi zmogla.. A ga nisi začela drugače gledat, drugače videt, če si bila samo ti tista, ki nosi domov denar?
Moj poklic je bil donosnejši od njegovega, imela sva pa skupne cilje, ki jih ni bilo mogoče uresničiti, če bi bila oba cele dneve v službi. Preprosto. Tako sva se skupaj odločila in bilo je prav.
Pa kljub temu nisem doma samo sedela, enako sem gospodinjila. Sem pa visoko cenila, s kolikšno samodisciplino je mož delal. Prav enako, kot da bi imel predpisan delovni čas. Sva pa pridobila veliko časa zase, ki ga bi sicer izgubila zaradi hišnih opravil. Še enkrat bi naredila isto, če bi tako naneslo.
Globoko sem spoštovala, kar je naredil za naju, za najine cilje. Bil je ljubezen mojega življenja. Žal mi ga je bolezen vzela, anpak zato sem še toliko bolj prepričana, da sva naredila prav. Vsaj tistih deset let, ki so nama bila dana, sva dobro izkoristila za skupno srečo.
Moški so si sami krivi. So s temi oh in sploh staromodnimi gospodinjami, materami itd. delali kot svinja z mehom, pa so nove generacije žensk videle, da se to ne splača. Zdaj po poslušamo jokanje moških, kako takih ni več.
Hja, ko bo čistilka, negovalka, kuharica itd. najboljše plačana služba na svetu, takrat se bodo ženske greble za to. Drugače pa so to prazne floskule. Edino, kar je res dokaj dobro plačano, je prodajalka ljubezni, za to moškim ni škoda denarja in zato je tudi vedno več žensk navdušenih nad tem
te bom razočaral
Ženske so v rudarstvu,v gradbeništvu,elekrotehniki-inštalacije,v računalništvu,pri smetarjih,mehanikarke,strojniki in še v več raznih takih delih. So poročene,mame in skrbijo za gospodinjstvo,otroke,moža.
Vlog v sodobni družbi niso več tako omejene na spol.
Ne fantazirat o tako imenovanih razlikah,kdo je več sposoben. Bi se marsikatera ženska bolje znašla ob menjavi.
To samo fantazirate moški,ki ste še odvisni od žensk in vam mamice še pri 45 vse h riti privlečejo. Moški,ki so večno samski in moški,ki so še na starokopitni način vzgojeni. Tata vse,mama ni nišče,je služkina. Preveč pravljic iz balkana
Anonimno 1063, 03.04.2024 ob 21:14
te bom razočaral
Ženske so v rudarstvu,v gradbeništvu,elekrotehniki-inštalacije,v računalništvu,pri smetarjih,mehanikarke,strojniki in še v več raznih takih delih. So poročene,mame in skrbijo za gospodinjstvo,otroke,moža.
Vlog v sodobni družbi niso več tako omejene na spol.
Ne fantazirat o tako imenovanih razlikah,kdo je več sposoben. Bi se marsikatera ženska bolje znašla ob menjavi.
To samo fantazirate moški,ki ste še odvisni od žensk in vam mamice še pri 45 vse h riti privlečejo. Moški,ki so večno samski in moški,ki so še na starokopitni način vzgojeni. Tata vse,mama ni nišče,je služkina. Preveč pravljic iz balkana
Jaz te bom razocaral,ker jih ne vidim.
Pri nas gradijo cesto pa tudi ene zenske ni zraven….kako to?
Vecina teskih del se vedno opravljajo moski…to je dejstvo.
Zenske, 03.04.2024 ob 21:22
Jaz te bom razocaral,ker jih ne vidim.
Pri nas gradijo cesto pa tudi ene zenske ni zraven….kako to?
Vecina teskih del se vedno opravljajo moski…to je dejstvo.
jaz te bom še bolj razočarala. pri delu na cesti ni niti enega samega samcatega Slovenca. sami Bosanci, Albanci, pa še kakšen drug vzhodnjak se znajde med njimi. Očitno vsa težka dela opravijo ti tujci, očitno so vsi Slovenci čisto pomehkuženi.