Ženske, povejte kako visoke pete nosite
Sploh ne izredno veliko. Trenutno imam 1 sandale, 5 parov salonarjev, 1 gležnarje in 1 škornje s peto. Prav bi mi prišel še po en par elegantnih in klasičnih črnih sandalov s čisto tankimi trakci, salonarjev v kožni barvi ter svetlih gležnarji s peto. Če kje najdem zares lepe in udobne, jih bom kupila, če ne, bom pa še naprej brez. Čevlje rada nosim dolgo časa, zato se držim klasičnih modelov ter materialov, ki jih čevljar zna lepo popraviti. V povprečju si kupim en par čevljev s peto na leto.
Ne vem, komu točno je bil namenjen tvoj zapis, ampak glede na to, da sem tudi jaz sodelovala v tej temi, ti bom odgovorila. Ja, ta pojav mi je poznan. Zavedam se tudi drugih težav, do katerih lahko privede prekomerno nošenje čevljev s peto, neprimeren podplat čevlja ali preveč utesnjujoči modeli čevljev. Zaradi tega z nošenjem pet ne pretiravam, višino pete prilagodim situaciji (predvideno časnovno razmerje med hojo in stanjem na eni in sedenjem na drugi strani), nosim čevlje, ki ustrezajo moji obliki stopala, ter redno delam raztezne vaje ter se ukvarjam s športom. Posledično tudi nimam težav z ahilovimi tetivami, zategnjenimi mečnimi mišicami, hallux valgusom, bolečinami v hrbtenici ali kolenih in z drugimi možnimi zapleti, povezanimi z neustrezno obutvijo.
Svoje telo je potreba poslušati in zanj ustrezno skrbeti. Zmerno nošenje čevljev, ki ga kombiniramo z ustreznimi vajami, ni škodljivo. Če bi bilo, bi imelo ogromno žensk resne zdravstvene težave z nogami, ki pa jih večina nima. Za pretravanje pa seveda vemo, da nikoli ni zdravo.
Ne vem, komu točno je bil namenjen tvoj zapis, ampak glede na to, da sem tudi jaz sodelovala v tej temi, ti bom odgovorila. Ja, ta pojav mi je poznan. Zavedam se tudi drugih težav, do katerih lahko privede prekomerno nošenje čevljev s peto, neprimeren podplat čevlja ali preveč utesnjujoči modeli čevljev. Zaradi tega z nošenjem pet ne pretiravam, višino pete prilagodim situaciji (predvideno časnovno razmerje med hojo in stanjem na eni in sedenjem na drugi strani), nosim čevlje, ki ustrezajo moji obliki stopala, ter redno delam raztezne vaje ter se ukvarjam s športom. Posledično tudi nimam težav z ahilovimi tetivami, zategnjenimi mečnimi mišicami, hallux valgusom, bolečinami v hrbtenici ali kolenih in z drugimi možnimi zapleti, povezanimi z neustrezno obutvijo.
Svoje telo je potreba poslušati in zanj ustrezno skrbeti. Zmerno nošenje čevljev, ki ga kombiniramo z ustreznimi vajami, ni škodljivo. Če bi bilo, bi imelo ogromno žensk resne zdravstvene težave z nogami, ki pa jih večina nima. Za pretravanje pa seveda vemo, da nikoli ni zdravo.
[/quote]
Popravek: Zmerno nošenje čevljev s peto, ki ga kombiniramo z ustreznimi vajami, ni škodljivo.
Meni je ena fizioterapevtka rekla, da je že videla primere, ko je imela kakšna ženska, ki je redno nosila visoke pete, težave s hojo brez obutve, torej bosa. Enostavno ni več mogla normalno stopiti na nogo oz. podplat.
[/quote]
Take si običajno kupijo še copate s peto, ker je to zanje lažje kot takojšnja sanacija problema. Po več letih konstantnega nošenja pet tako zunaj kot doma, pa šele prvič pridejo do fizioterapevta. To je dober primer nekoga, ki blage težave in opazne spremembe zelo dolgo časa ignorira.