Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis ženski in srednji spol

ženski in srednji spol

Vemo, da je moški spol prevladujoč, zato se v primeru, da je v sobi pet žensk in 1 moški, reče, da so šli iz sobe in ne, da so šle. Kako pa je v primeru, če imamo srednji in ženski spol; po katerem se ravna? Recimo; vprašanja in dileme so BILI/BILA/BILE rezrešenI/A/E?????

Dobrodošel bi bil odgovor slavista!

Hvala!

A misliš tele in ženske… Itak je to vse govedina…

… so ŠLI iz sobe, še vedno.

Pa ne oziraj se na teleta …

V prvem primeru bi rekel: pet žensk in en moški je šlo iz sobe, v drugem pa: vprašanja in dileme so bile rešene.

??

Katastrofa!!!
Prosim, sledite Torovim navodilom!

Za pet žensk in enega moškega ne moremo uporabiti pomožnega glagola ‘je’, saj se ta uporablja izključno pri pretekli obliki glagolov tretje osebe EDNINE. Pet žensk in en moški so vsekakor več kot ena ali dva – torej SO ŠLI.

Tudi v primeru ‘vprašanja in dileme’ uporabite SO BILI, Filip je predlagal SO BILE, ker je zakrivil pogosto napako, da je glagol vezal le na zadnji samostalnik v ‘sestavljenem osebku’.

Ja, zaskrbljen … popolnoma prav imaš. Tvoja rešitev je pravilna, ostali pa učit hehehe (mal heca, da mi ne bo kdo lih zameril;)

Aha, torej recimo: Pet žensk so šle iz sobe.

Ponižno prosim, da Zaskrbljen in Mystique bolje pojasnita svoje nasvete (zaželen bi bil tudi kakšen namig, KJE se to da naučiti …) in me rešita neznosnih frustracij ob stavkih, kot so:
Pet moških so šli iz sobe.
Deset žensk so šle iz sobe.
Vseh sedem telet so šla iz sobe.

Druga moja dilema je pravilo (kje se ga najde???) o ujemanju glagola s “sestavljenim osebkom”. V jezikovni rabi pač po moji nestrokovni oceni prevladuje ujemanje z bližnjim tj. zadnjim samostalnikom in da je to “pravilno” mi je nekoč, če se dobro spomnim, potrdila tudi neka visoko strokovno usposobljena in izkušena lektorica. Torej, kaj je zdaj s tem pravilom?

Pa še mal “heca”: naučeno je potrebno zadovoljivo oz. prepričljivo pojasniti ali pa vsaj namigniti na vir, nekaterim nam anonimne trditve, da je nekaj pravilno pač ne zadoščajo, še zlasti, če se nam krepko zataknejo v grlu …

New Report

Close