zgaga

Tole sem vprasala ze na sosednjem forumu o prehrani in oblikovanju telesa,
pa nisem dobila nobenega odgovora. Zato sprasujem se tukaj, ker vidim, da vas je nekaj takih, ki se zelo spoznate na prehrano.
Moj problem je naslednji: pred 2 tednoma sem se odlocila za dieto, ker nameravam tam enkrat do poletja shujsat za okoli 5 kg. Crtala sem vso mascobo z jedilnika, nobenih sladkarij, omejila ogljikove hidrate (kruh, riz, testenine), namesto tega pa jem veliko zelenjave in sadja, lahkih jogurtov, skute, ipd. Dieta se kar deluje, ker sem v 2 tednih izgubila 1.5kg, kar je po moje ravno prava hitrost hujsanja, ampak tezava je v tem, da me je po 2 tednih take prehrane zacela mocno mocno peci zgaga. Hkrati se mi non-stop spahuje in pojavil se je neprijeten kisel zadah v ustih. Zgaga me posebej pece, ce pretece vec casa od obroka, npr. kaksni 2-3 ure po obroku. To sem poskusila resiti tako, da jem vec manjsih obrokov, ki so razporejeni preko dneva, pa ni dosti ucinka.
Ali kdo ve, kako naj se sedaj spopadem s tem? Ne bi rada sla nazaj na prejsnjo prehrano, ker bi vseeno rada nekaj kg shujsala.
Kaksna hrana povzroca zgago? Ali obstaja kaksna zelenjava/sadje, ki bi zgago omilila? Kaksen caj? Spomnim se, da sem enkrat nekje brala, da kamilice zgago pomirijo (in to je v zadnjih dveh dneh preizkuseno res :), meta pa da nic ne pomaga.
Kakrsenkoli nasvet bi bil zelo dobrodosel! Hvala ze vnaprej!!!

Joj, joj!! Pa ni, da ne bi morala te tvoje diete malo “pošimfat”… Zelenjava, sadje…ok. Ampak potem samo mlečni izdelki – jogurti, skuta…? Ne, vem no. Te zadeve vsebujejo ogromno mlečne kisline – rekla bi, da je to skoraj zagotovo vzrok tvoji zgagi (preveliki količini kisline). Če mene vprašaš: čimprej opusti to tvojo dieto, preden ti pusti resne posledice na zdravju!
Če pa vseeno želiš shujšati – poskusi za začetek omejiti količino pojedene hrane, opusti sladkarije (vem, si jih že), in poskusi kombinirati npr. za zajtrk malo kruha (polnozrnatega, da dobiš dovolj balastnih snovi), za kosilo malo mesa in zelenjavo (npr. samo solato) oz. kakšno kislo repo itd., za večerjo pa zelenjavo in sadje.
Mlečnim izdelkom bi se na tvojem mestu vsaj za nekaj časa izogibala (primanjkljaj kalcija pa dopolni s kakšnimi kalcijevimi šumečimi tabletami) – niti približno niso tako “nedolžni” kot se zdijo, ker kljub vsemu vsebujejo precej maščob (samo poglej, kakše količine zaužiješ naekrat…). Naš ata se je zadnjič prav zgražal, ko je ugotovil, da ima pol litra jogurta ca. 500 kalorij!! (in ne moreš verjeti, kako hitro ga spiješ/poješ). Kadar pa gre za t.i. dietne zadeve (dietni jogurt, skuta z malo ali nič maščobe), se pa moraš zavedati, da vsebuje nadomestke za maščobe (iz čisto senzoričnih vzrokov – ne bi zdaj o tem). In zaradi teh nadomestkov ne boš nikakor dobila vseh lipofilnih vitaminov (jih telo ne more resorbirati), ki jih telo potrebuje (vit. A, D, E, K ). Ergo – tudi maščobi se ne gre na veliko izogibat, ker je pač nujno potrebna za resopcijo nekaterih vitaminov.
Aja: predvsem pa veliko gibanja… Pa upam, da nisem bila prestroga ali nejasna :)).

Da malo bolj pojasnim, saj nisem rekla, da jem samo jogurte in skuto, ipd!
Seveda jem tudi ogljikove hidrate, recimo polnozrnat kruh, riz in podobno.
Za primer lahko napisem, kaj sem jedla vceraj:
Zajtrk: 2 kosa polnozrnatega kruha (velikosti toasta) z lahkim sirovim namazom
+ jogurt LCA + caj z mlekom in brez sladkorja
Malica: banana
Kosilo: rizota iz 50g riza (zmerjeno v surovem stanju) + 100g bucke + 100g piscancjih prsi, za sladico jogurt
Malica: hruska
Vecerja: solata iz 3 korenckov + 1 kos polnozrnatega kruha
Se mi zdi, da imam beljakovine in oglj. hidrate kar dobro zastopane. Kaj mislis?
Ja, glede zgage, sedaj se mi je malo umirila (se posebej po korenckovi solati – ocitno korenje ustavi nabiranje kisline v zelodcu ali kako?).
Bi pa se vedno prosila, ce morda kdo ve, kaksno hrano se lahko je, da zgago omili? Ocitno korencek in kamilice pomagajo. Se mi zdi, da zaenkrat ne bi bilo dobro jesti sadja, ki ima veliko kisline, npr. citrusov. A ve se kdo za kaksen drug nasvet?

Rennie so tablete, ki podobno kot Rupurut nevtralizirajo želodčno kislino, kadar se le – ta prekomerno izloča in povzroča težave – slabost, zgaga, bolečine v želodcu. Sama sem včasih vzela kakšno tableto in mi je pomagala. Zdravilo ni na zdravniški recept. Sicer pa proti zgagi pomaga kuhan riž, koruza, korenje, ki vežejo žel. kislino.
Lp, Irena