Zgodovinske (Francija)
Ojla, ne prebiram vas pogosto, včasih pa najdem kakšno dobro idejo! Zato bii vas prosila za pomoč!
Prejsna leta sem ogromno brala, sicer nikoli nobenih težkih knjih (teh je bilo že v šoli dovolj), bolj za sprostitev.
Zelo všeč so mi bile zgodovinske knjige, po možnosti če se je dogajalo v Franciji. Začelo se je v osnovni šoli z zbirko Angelika. Moram priznati, da sem uživala v tem branju. Potem sem v knjižnici prebrala kar precej takih zbirk (zlasti take so mi všeč ki imajo veliiiiko knjig) in zdaj sem brez idej, oz. v knjižnici nimajo več. Ne bom se spomnila vseh naslovov, jih je bilo pa veliko.
Zato bi še vas poprosila, če mi lahko napišete kakšno dobro zbirko, ki bi se je lotila. Najbolj mi je všeč dogajanje na francoskem dvoru, Napoleona sem tudi že brala,…
Skratka, hvaležna bom za vsakršni namig in nasvet!
Lep sončen pozdrav z Gorenjske!
Petra
Petra, men se je ful dopadu ta nov film Grof Monte Cristo (Jim Caviezel). Zelim si tudi dobit v roke istoimensko knjigo. Avtor, Alexander Dumas st., je napisal tudi Tri Musketirje. Obe sta “na pol resnicni” zgodovisnki drami-romanci (grof se dogaja v casu Napoleona). Priporocam, ce mas bolj mehko srce …
p.s. DVD Count of Monte Cristo bi zamenjal za kaksn drug naslov.
zivjo,
men so bile ful dobre knjige ( 6 delov je ) z naslovom zakleti kralji (al pa prekleti, je ze dolgo odkar sem jih brala). dogajajo se na francoskem dvoru pa tud na podezelju, prikazujejo kako so spletkarili z vseh strani iz razlicnih interesov, politicnih in osebnih. zelo fajn zadevice:)
lep pozdrav
Živjo,
če te zanima malo “mlajša” zgodovina, so ful v redu tudi 3 knjige od Regine Deforges. Prva je Modri bicikel, naslova drugega in tretjega dela se pa žal ne spomnim. Sicer serija vsebuje 6 ali 7 knjig, vendar so v slovenščino prevedene le prve 3, ki so “zaokrožena celota” (naslednjih nekaj je le pregrevanje iste teme v drugih okoljih), tako da po prebrani tretji knjigi dobiš občutek zaključene zgodbe.
Aja, dogaja se pa pred in med ter ob koncu 2. svetovne vojne, v Franciji in sicer delno v Parizu, delno na francoskem podeželju in so take “pristne”.
Teme: Ljubezen, družina, vojna, vohunstvo,…
Peter Mayle res ni zgodovinski. Mislim, sploh ni zgodovinski. On je tja priseljeni Anglez, ki je spisal dva romana o Provansi, ki sta prevedena v slovenščino (vsaj jaz vem samo za dva). HOTEL PASTIS sem ravnokar prebrala, njegov prvi roman pa me se caka na nocni omarici in ima naslov LETO DNI V PROVANSI. Glede Hotel Pastis-a lahko povem, da ni tam najti nobenih zgodovinskih opisov, le lepoto same provansalske pokrajine. Peter Mayle je nekaj casa zivel v eni od provansalskih vasic, pa so ga potem trume obcudovalcev pregnale od tam. (Kam je sel, ne vem.)