Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Zidan štedilnik + centralno ogrevanje

Zidan štedilnik + centralno ogrevanje

Imate oz. poznate koga, ki ima zidan štedilnik za centralno ogrevanje?

Živimo praktično sredi gozda. Les je povsod. V kuhinji imamo navaden štedilnik, v kleti pa peč za centralno ogrevanje. Problem je, ker do kleti ni notranjih stopnic. Tako je treba ponoči vsaj 2x iz hiše v klet naložiti drva v peč.

Razmišljamo, da bi štedilnik zamenjali z etažnim opečnim štedilnikom, ki bi ogreval tudi radiatorje. V eni starejši hiši sem videla tak štedilnik. Že vsaj 30 let jim super greje, na njem kuhajo, pečejo. Mojster, ki ga je naredil, ne že nekaj let pod rušo.

bomo takega delali, je zelo drago, vsaj Furlan je zelo drag, tako, da se še odločamo katerega bi

Pa boste drva v bivanjske prostore nosili?

Jst bi načrtovano primerjal z investicijo v

-dodelavo obstoječe centralne peči: kovinar lahko izdela zalogovnik za drva ki se sama po principu gravitacije pomikajo proti kurišču.
-zamenjavo centralne peči: izračun potrebne moči.
– k obstoječi peči dokup zalogovnika tople vode.

Vprašanje je tudi, če sploh znate kurit centralno peč.

nosimo in kurimo v bivanjskih prostorih, imamo skupaj dnevno, kuhinjo in jedilnico. Kaj je pa tu narobe?

Dobrih 1500€ pride? Saj navadna peči so tudi okrog 1200€.

Se da dobiti kako (eko) subvencijo?

Pa je res za kuho, peko, centralno ogrevanje hkrati? Ali morda kaka funkcija slabše dela?

A kamin imajo ljudje pa v kleti?! 😉

Na štedilniku lahko še kuhaš, pečeš, vodo greje.. Če je pravilno narejeno

Jaaa, nam je tudi to všeč.

Ti maš problem, ker imaš ogrevalno telo, pa ne dela zadovoljivo. Govorim o tem, kaj je smiselno narest glede na zatečeno stanje.

Aveš, to je tko k bi imela pokvarjen avto, pa ne bi razmišljala o smiselnosti popravila, ampak razmišljaš o nakupu novega.

Smo imeli točno to varianto v projektu, pa so nam pri Furlanu, kjer smo štedilnik naročili, odsvetovali vezavo na centralno, ker naše kvadrature pač ne bi zmogli ustrezno ogrevati.

Sprva smo centralno, ki je v spodnji etaži in notranjega prehoda med etažami ni, kurili na olje, kasneje smo peč menjali za ventilatorsko na drva + zalogovnik. Nalagamo 1x dnevno, ko je pod -10, 2x, pa normalno vzdržujemo 22,5-24 stopinj v dveh etažah.

Furlana smo kupili v času tolarjev in je bil ena višjih investicij v hiši, ki pa je nikakor ne obžalujemo. Imamo steklokeramiko po celotni površini štedilnika (v delu na trda goriva in v električnem delu), lepo se čisti, tudi špranja ob robu steklokeramike, ki se krči/razteza, se enostavno očisti. Pozneje vem, da se steklokeramike v delu na trda goriva ni dalo dobiti, ker je cena stekla močno narasla. Kako je danes, ne vem.

Štedilnik zakurimo, ko je zelo mrzlo, ko ni elektrike, med prazniki, nikakor ne vsak dan. Zidan štedilnik je zakon! 🙂

Seveda je za vse, bolj ti kuha in pece, vec tople vode proizvaja.

Ti maš problem, ker imaš ogrevalno telo, pa ne dela zadovoljivo. Govorim o tem, kaj je smiselno narest glede na zatečeno stanje.

Aveš, to je tko k bi imela pokvarjen avto, pa ne bi razmišljala o smiselnosti popravila, ampak razmišljaš o nakupu novega.[/quote]

Ja, saj imaš v obeh postih deloma prav. Ampak štedilnik v kuhinji imamo že zelo dolgo. Pozimi nanjem kaj skuhamo, spečemo. Zakaj nebi grel še radiatorjev? Pa noben problem ni ob 2h ponoči gor dati par polen.

Lahko pa kupite peč za centralno na drva z zalogovnikom, s podpihom, v katero 1x na dan, ali na 2 dni naložiš vanjo pol meterska drva. 😉

Zto, ker so praviloma taka ogrevalna telesa premalo zmogljiva za ogrevanje cele hiše. Ena že tako piše…

Pri današnjem znanju in tehnologiji, je prav bz ponoči vstajat in nakladat…

Pa še neki je: ogrevanje objekta ni namenjeno samo udobju stanovalcev, je še veliko več…

Kaj ko bi ti stopila do najbližje energetske pisarne, podpisala vavčar, pa dobila brezplačne strokovne nasvete kaj nares?

Pa še el. agregat + 60l goriva vedno na zalogi. Dežurnega, ki bo skrbel za vse to. Za dni, ko ni elektrike.

2 kolegici imata štedilnik na drva v kuhinji in nanj priklopljeno centralno. Na njem kuhano, pečejo bolj malo in stanovanje jim fajn ogreje. Razlika je le ta, da imata obe samo stanovanje in ne hiše. Imata pa bolj majhna štedilnika- pač dovolj za stanovanje. Verjetno bi za hišo potrebovala večjega. Pa še vprašanje: zakaj pa nalagate tudi ponoči? Tudi mi imamo kurilnico izven hiše, pa po deseti zvečer ugasnemo pumpo in to je to do zjutraj pa še nismo zmrznili 🙂
Ali tudi drugi kurite tudi ponoči?

Domov pridemo proti večeru, hitro zakurimo v peči. Je treba dati zvečer na ovenj, sicer ne zdrži.

Katere znamke štedilnik pa imata kolegici??

Ne vem za znamko,samo to ni zidani štedilnik- je navaden štedilnik (samostoječ za centralno) na katerega je priklopljena etažna centralna.
A ponoči kurite, da vam čez noč ne ugasne in zjutraj nadaljujete s kurjenjem?

Mi imamo kuhinjski štedilnik vezan na centralo že od leta 1980. Štedilnik od Ekocentral. Je podjetje iz Voličine. Zelo zadovoljni. Res pa je da ponoči ne kurimo, če pa zvečer malo več naložimo, imamo zjutraj žerjavico. Topla voda v bojlerju pa tudi ostane za jutranje tuširanje.

Mi sicer nimamo (še) zidanega štedilnika, ki bi bil priklopljen na centralno. Imam pa peč na drva v kuhinji na kateri navadno stoji mineštra;)
Mi s tem ogrevamo celo hišo (P+1), in samo v res mrzlih dnevih zgoraj vklopimo električne radiatorje. To predvsem zato, ker se otroci gor igrajo sicer niti ne bi bilo potrebno. Kar nam je bistveno je, da imamo doma vedno suho bukev in svež hrast. Za narediti toplo kurimo na bukev in pri nas seveda na oljko in zvečer dam gor večje poleno hrasta in to potem tli do jutra, ko samo dodam suho poleno. Če peč čisto ugasne nam je premrzlo zjutraj pa še kurit se mi ne da na novo 🙂 Zdrži pa odlično samo svež hrast, vse drugo je bolj tko tko.

No, sej tako smo tudi mi včasih delali. Začudilo me je to, ko je napisala da hodi ob 2 ponoči nalagati. Sej je OK, če so tako dolgo pokonci. Ma da bi se morala pa dvignit iz postelje in iti naložit pa ne hvala, raje zjutraj na novo zakurim. 🙂
Zdej pa se zvečer ugasne centralno, voda je zjutraj še topla v sistemu, včasih tudi žerjavca in je hitro toplo.

zamenjal sem pumpo za centralno ampak nekaj radijatorjev je še mrzlih nekaj pa toplih do polovice in pa tudi topla voda ne pride v kopalnico do bojlerja ki sem ga letos zamenjal z novim kaj mi je narediti hvala za odgovor.

New Report

Close