židje
Zdravo!
Jaz pa bi si rada prebrala kaksno zgodovinsko knjigo o židih. Nekje sem brala, sam nisem cisto sigurna, da obstaja en naslov Eqsodus (tud ne vem,ce sem prav napisala). Bi bila zlo hvalezna, ce kdo ve.
LP
N.
Fata zanimivo, da se tudi meni zid ne zdi zaljivo. Ne vem no, ampak meni se zdi, da Slovenci na zide drugac gledamo kot na muslimane ali kaksne druge predstavnike – se mi zdi, da je vec nestrpnosti do muslimanov, je pa res, da zidov ni veliko pri nas. Sem pa vceraj videla avtobus polen izraelskih turistov – zanimivo!
Vem pa se en izraz za zida in sicer ruskega – jevrej.
lp in hvala za pomoc!
Oni želijo, da se jih tako imenuje. In moje mnenje je, da je to treba spoštovati. Vem, da nihče ni želel nikogar žaliti. Je pa res, da se je po vojni pri nas za splošno rabo uveljavil termin žid. Pred vojno se v slovenščini ni uporabljalo drugega kot jud. Žid je izpeljanka iz francoščine, jevrej, ali ebreo (ital.), pa izhaja iz besede Hebrejec, hebrejsko ljudstvo, iz katerega izhajajo Judje in tudi ta izraz se uporablja za poimenovanje pripadnikov tega prastarega ljudstva. Tudi jaz sem pred leti, ko sem se začela s tem ukvarjati, rabila čas, da sem se navadila, da ne uporabljam več besede žid, ker če je to tako v splošni rabi, se ti zdi povsem običajno in sploh nič narobe. Če te pa še kaj zanima, pa kar vprašaj (tudi naett seveda).
Lepo nedeljo vama želim, izkoristita jo do maksimuma! LP, P.