Zimske gume kupujem – se spoznate?
Vsako leto zveza avto moto društev (se mi zdi, da v Nemčiji) dela teste zimskih gum. Naša motorevija te teste objavi (najdeš jih tudi na adac.de). Malo poglej kaj so ugotovili(lahko tudi lanske, če letošnjih še ni). Gleda se pa oprijem na mokrem, v snegu in na ledu. Potem glasnost pnevmatike, obraba in še kaj. Potem pač vzameš tako, ki ima zate najboljše lastnosti (meni je nabolj važno mokro cestišče in obraba; po snegu in ledu ne vozim, raje ostanem doma, dokler ne splužijo :->).
moj mož ti bo iz prve roke povedal (ker dela v podjetju, ki jih uvažajo za vulkanizerje). piši na mahvas@gmail.com
Že gledam hvala.
Ja, saj tudi mi ne vozimo dosti po snegu, zanima me, kako se guma obnaša v mrazu, glede na trdoto gume. Ker pa gume itak ne zdržijo več kot pet let, me zanima letnik in vozila bom z njimi tudi poleti! Ja, saj vem, že vulkanizer se je zgražal, a ko sem mu rekla, da jih moram itak porabit, se je malčk umiril, haha. Kako se ista guma obnaša na vročini poleti, glede na trdnost?
Že gledam hvala.
Ja, saj tudi mi ne vozimo dosti po snegu, zanima me, kako se guma obnaša v mrazu, glede na trdoto gume. Ker pa gume itak ne zdržijo več kot pet let, me zanima letnik in vozila bom z njimi tudi poleti! Ja, saj vem, že vulkanizer se je zgražal, a ko sem mu rekla, da jih moram itak porabit, se je malčk umiril, haha. Kako se ista guma obnaša na vročini poleti, glede na trdnost?[/quote]
Sestava se v zimski in letni gumi razlikuje, ker prva ne sme otrdeti na mrazu, druga pa na vročini. Je bil v motoreviji članek tudi na to temo. Zato se priporoča dva kompleta gum, en za zimo, en za poletje. Ni pa to neko zabetonirano pravilo, če se voziš samo na primorskem ali pa če narediš bolj malo kilometrov, potem ni potrebe po kompliciranju. V slabših pogojih si pač bolj previdna. Če pa vsak dan delaš 100 kilometrov, potem se ne hecat.
Če se voziš večinoma po primorski, potem vzemi dobre letne gume z majhno obrabo. Bodo lepo zdržale tudi 4 leta, če delaš malo kilometrov. In ketne v prtljažnik za izredne situacije, če pa se le da, raje spremljaj vremensko napoved in se ob napovedanih snežnih plohah izogibaj notranjosti Slovenije.
Za Goodrich ne vem, jaz se držim preverjenih znamk, Michelin, Goodyear in Bridgestone.
Tisto iz motorevije je že fajn ampak bistvo je pa takšno da prave zime več nimamo…ledeni dež je zelo redko, sneg se redno pluži, itd…v glavnem, treba je vzet gumo, ki se dobro obnese na mokrem in tudi suhem cestišču.
Goodyear, Continental , Bridgestone, Michelin so preverjeno dobre firme…
Kot sem zgoraj napisala, me zanima, katera zimska guma prenese tudi visoke temperature, ker si ne mroem privoščit kupit dva kompleta, torej bom vozila tudi poleti. In itak ima guma svoj rok uporabnosti.[/quote]
Glede na to, da je na primorskem temperatura večinoma nad 5 stopinj (5 pod ničlo je bolj redko), po moje ne rabiš zimske gume, temveč letno.
Mi že nekaj let kupijemo Goodyear UltraGrip7. Na notranjskem so pozimi zelo nepredvidljive vremenske razmere, zima traja precej časa, pluženo je bolj tako tako, vsaj v jutranjih urah, ko je treba v službo. In glede na to, da dnevno naredim 150 km, morajo biti gume čim boljše. Meni so zgoraj omenjene odlične.
Kot sem zgoraj napisala, me zanima, katera zimska guma prenese tudi visoke temperature, ker si ne mroem privoščit kupit dva kompleta, torej bom vozila tudi poleti. In itak ima guma svoj rok uporabnosti.[/quote]
Glede na to, da je na primorskem temperatura večinoma nad 5 stopinj (5 pod ničlo je bolj redko), po moje ne rabiš zimske gume, temveč letno.[/quote]
Da bi poletne in verige za v notranjost slo? Ja, tudi lahk.
Sam, a bolj trpijo poletne pozimi, ali zimske poleti?
Moj tast to dela najmanj odkar sem “priženjen” v familijo, verjetno pa odkar ima avto. Letne gume + ketne. Pa živi v Trbovljah in ne na primorskem. Očitno mu tudi policaji nikoli niso težili, kaj pa vem. Se pa pridružujem zgornjemu mnenju, če voziš večinoma po primorski, to pomeni, da bo večinoma toplo. Ergo, nabavi letno gumo, saj bo ta “trpela” manj časa v mrzlih pogojih kot bi “trpela” zimska guma v vročih pogojih.
Poletne pozimi ne “trpijo” Poletne so itak iz trše gume in se manj obrabljajo. Zimske so iz mehkejše gume in se poleti, ko se segrejejo, zelo hitro obrabijo.
V sneg ti pa vseeno ne priporočam z letnimi gumami, še posebej če ga nisi ravno vajena. Ampak, če ti ni nujno v snegu it v notranjost SLO, pač počakaš na ugodnejše razmere.