živali v blokih in mestih
Nimamo garsionere ampak dvo in pol sobno stanovanje!Psa obožujemo in redno skrbimo zanj!Od cepljenj do kopanja in česanja…!Ven gre vsaki dve uri ter zvečer na daljši sprehod!In ne živali nimamo v stanovanju zato ker jo nomamo kam dati ampak zato ker jo imamo radi!In ja pšri mizi leži zraven in prosi ter gleda in ja dobi priboljšek z krožnika!
In še nekaj ko gledam živali jih imam raje kot nekatere ljudi!!
Do nedavnega sem bila tudi sama mnenja, da psi sodijo k hiši, na vrt. Zdaj sem spremenila mnenje. Živim v hiši, na vasi, kjer nas obdajajo kmetije. Torej idealno in edino primerno za pse kot pravite. Imam psičko, ki je z nami v hiši, občasno pa ob lepem vremenu tudi v pesjaku ali na vrtu. In vidim, da je veliko raje notri v hiši z nama kot pa sama zunaj. Saj res pes rabi prostor da se zleta, rabi pa tudi bližino človeka in toplino. Te so pa v večini bolj deleženi psi v stanovanju kot pa psi zunaj.
In če primerjam recimo sosedovega psa, ki je zmeraj zunaj, ni pa deležen enega sprehoda, enega igranja (pa čeprav ga imajo radi), potem vem, da je najina psička veliko bolj srečna. Tudi sedaj ko pridno spančka na kavču.
In na žalost je večina psov ob hišah obsojena na verigo ali pa pesjak. In tam mislite, da so srečni? Večina od teh ni deležna niti tople hiške, ampak kakšne na pol preluknjane barake, kjer jim piha in zamaka na vseh koncih. Človeka pa vidijo običajno le, ko jih pride nahranit.
Pa tudi malo preverite, kaj počnejo vaši psi, ko vas ni doma. Večinoma spijo. Torej je vseeno, ali spijo v stanovanju, ali zunaj pred vrati.
In tisti, ki imajo res radi pse, vedo koliko jim pomeni hvaležen pasji pogled, pa čeprav je to psiček, ki živi v stanovanju, spi na postelji in leži med kosilom pod mizo.
Tudi naša prinašalka je neprimerno raje v hiši kot zunaj. Pa ima bivališče povsod – notri svojo pasjo posteljo, zunaj na vrtu pa kočo s svojo teraso. Verjetno ji je sedaj v hiši malo vroče in bi bilo morda bolj primerno, da bi bila zunaj, pa ni variante, da ne bi bila raje v naši družbi in blžini.
Hja, pa tudi pri mizi sedi in fehtari, pa lubčkamo se z njo in valjamo po tleh, pa krožnike nam liže, preden jih damo v pomivalni stroj, pa včasih nam res vse posvinja…..ampak jaz je ven ne dam !!!!!!!!! Sem pa res tak tip, da s psi veliko lažje pa tudi veliko raje navežem stik kot z majhnimi otroki. Pač, tako je – bolj so mi pri srcu psi kot majhni otroci.
Psi tuliji in svinjajo? Ja? Sem leta živela v bloku. Mulci vse potacali, blato nosili notr, stene vse od umazanih rok posvinjane. Da o dretju ne govorim. Po hodnikih, v stanovanjih, na igrišču….huje kot vsaka žival. Da o odraslih ki so puščali svoje smrdljive čevlje na hodnikih ne začnem, o vonjavah svinarije ki so jo kuhali, o čikih….
Žival domača je rada z lastnikom. Nima veze kje. In če jo voziš dovolj ven je stanovanje čisto primerno za psa. Vsi podeželani ki tako svobodo zagovarjate imate verjetno pesjake. Kar je po vaše seveda bolj primerno za pse, tiste dva kvadrata napram celo stanovanje. Tisti ki jih imate spuščene jih imate kao zaradi svobode, v resnici zato ker se vam jih ne da nikamor na sprehod peljati in se kar sami sprehajajo, dol vam visi za njih. Mačke zunaj? Ja zelo varno. Zato ima povprečna zunanja mačka življenjsko dobo pod 10 let, notranje pa skoraj 20. Ker zunaj so pa ja srečne. Sploh ko jih kakšna lisica dobi, sosed brcne ali zastrupi….seveda imate tudi konje, krave ipd.. To imate seveda pod kontrolo, zaprto, da ne uidejo, da vam jih kdo ne pajsne, da se vam kaj ne zgodi. Pa tako ste za svobodo. Seveda samo za živali ki ste jih dobili zastojn. Za tiste ki ste plačali za njih in imate kakšno korist od njih (meso), tiste so pa na varnem za ograjami 🙂
Mi imamo psa in dve mački. In otroke, ki so dosti glasnejši in več uničijo kot živali :). Smo v hiši sedaj. Mačke sem imela ko smo bili še v stanovanju. Imamo ograjen vrt primerno tudi za to da gredo mačke ven. Zelo redko gresta ven. Tudi če gresta običajno spita na terasi. Isto pes. Ga pa tako kot če bi bili v bloku vozimo na sprehode. Edino kar je res je da je v hiši zelo lažje skrbeti za psa. Ker zjutraj recimo ali pa ko dež pada ipd. ga spustim na vrt opraviti potrebo, isto sredi noči če je potreba. V bloku bi ga morala peljati ven. Dosti lažje je ja.
deteljica, 12.11.2005 ob 11:03
Moja bivša soseda je imela nemško ovčarko v stanovanju ( takoj poleg mene). Mislim, ima jo še vedno, le da se je odselila iz bloka. Ker dela po cele dneve, pes je skoraj ves dan sam in sčasoma se mu je utrgalo. Ko je šla delat ( ob 4.30 zjutraj ), pes je začel lajati, grebati po vrateh in cviliti, tako da je zbudil celi blok. Enkrat je celo preluknjal vhodna vrata in zbežal ven, verjeli ali ne… Peljala ga je k veterinarju, ki ji je za psa predpisal pomirjevala ( apaurin ). Toda, niti to ni pomagalo. 6 mesecev je pes tulil, lajal in cvilil, ona je hodila domov iz službe, pa spet nazaj, itn… Končno ga je bila prisiljena dati v “varstvo”. Lahko si mislite, kako je to živeti v stanovanju, kje poleg tebe nekaj mesecev pes tako laja. Sicer to sosedo imam rada, še vedno sva si super, le da hočem povedati, da stanovanje ni vedno rešitev za žival.
lp
Men se zmesa, da moram to poslusat. Bi tudi ukrepala. kaj pa se to pravi, da v svojem domu nimas miru. Nobenega ne bi smeli nadlegovati nevzgojeni pamzi, zaprte zivali ali kako drugace moteni sosedje. V lastnem domu imas pa ja pravico do miru.
Pa mi je vseeno, koliko ma kdo otrok, ali ima zivali … samo naj zanje ustrezno poskrbi. Ne mores od sosedov pricakovat, da bodo to tolerirali.
stanovalka , 12.11.2005 ob 09:17
Se vam zdim nestrpna, če ne prenesem psov na hodniku našega bloka? Nikakor ne morem razumeti, da si za v stanovanje nekdo umisli psa, potem pa živi z njim, kot človeškim družinskim članom. Kam se pse vodi na wc pa je jasno. Na blokovsko zelenico. Dobro, pa naj se psi kopajo v banah in spijo v lastnikovih posteljah, če je lastnikom to OK. Sama si tega niti predstavljati ne morem. Da ne govorim o prosjačenju psa pod mizo med kosilom in, še več, dajanju hrane iz svojega krožnika prav tako med kosilom. Me kar strese.
Moje stališče je torej, da so živali za na deželo ali vsaj k hiši, nikakor pa ne v stanovanjski blok, kjer se derejo po hodniku in onesnažujejo okolico. Kaj pa vi pravite?
ma poserjem se na tebe prasica moj pes je bolj čist kot ti pa tvojih 5 frocov od bosanca ko si jih povrgla..ma kaj se pa greste vi slovenci..poserjem se na vse vas kurbeži ničvredni če jas plačujem mi lahko sam potegnete kurca vi gnoji brez lajfa..a vaši svinjski ogabni froci pa lahko kozlajo pa serjejo kje njim paše..preklete prasice ničvredne s temi ogabnimi froci da imam dovolj vaših postov vsak dan proti psom..serjem se jas na vaše ogabne froce kurbe skurbane prasice
Stanovalka, živali po stanovanjih niso uboge, ker so družna bitja in jim bližina svojega človeka največ pomeni. Živali so živa in čuteča bitja povsem odvisna od oskrbe človeka. Brez oskrbe človeka ne preživijo, odvisne so od nas od rojstva pa do smrti. Normalen človek to ve in normalen človek ima rad živali. Če pa ne mara obveznosti skrbeti za žival pa si je ne omisli. Če kdo nima živali še ne pomeni, da je ne mara.
Naj navedem primer moje mame. Ni marala obveznosti skrbeti za živali zato jih ni imela. Kadar je bila na obisku pri sorodnikih, ki so imeli pse in mačke si je tam dala duška, ter jih crkljala. Nikdar in nikoli ni obsojala ljudi, ki imajo živali, obsojala je pa, če je vedela, da ne skrbijo zanje odgovorno. V tem primeru je podala prijavo na ustrezne službe, da so žival rešili. Kadar je našla izgubljeno ali zavrženo žival se nikoli ni obrnila stran ampak ji je pomagala. Ali ji je poiskala nazaj njene skrbnike, ali jih je peljala v zavetišče ali pa jim poiskala nove domove.
Vsi njeni otroci imamo hišne živali in skrbimo tudi za brezdomne po naših najboljših močeh. Ne znamo si sploh predstavljati življenja brez naših kosmatincev, ki so naši družinski člani. Tudi naši prijatelji imajo v večini živali. Nekaj njih, ki jih nimajo, pa ne, ker bi jih sovražili, kot vi ampak, ker ne želijo dodatne obveznosti, pa spoštujemo. Spoštujemo vse osebnostno normalne ljudi, ki se zavedajo skupaj z nami, da si delimo to našo ljubo zemljo tudi z drugimi bitji, ki imajo isto pravico živeti, kot mi ljudje. In, če se že imamo za najpametnejša bitja bi morali še bolj odgovorno skrbeti za nebogljena bitja.
valjka , 12.11.2005 ob 10:00
Jaz pravim, da človeku manjka en zelo velik faktor, če ne sprejema živali in če nima stika z njimi. Pa če je to v bloku ali na deželi. Kaj, naj se zdaj vsi pasjeljubci ali mačjeljubci ali kakršnikoli ljubci že, preselijo na kmete, da bojo imeli živali odzunaj? In naj se odpovejo tej radosti – ja, prav si prebrala, radosti – zaradi sitnih babnic v blokih?
Ja, je bolje za žival, da ima možnost tekanja na prostem, a to je bolje tudi za otroke in kaj? Naj se zdaj ljudje, ki živijo v mestih odpovejo tudi otrokom, ki so reveži obsojeni na betonske škatle? A to te pa nič ne moti,da živi 5 člankska družina na 60 kvadratih? Tako je pač življenje, človek išče različne možnosti, da preživi in biva in se pač prilagaja; včasih so vsi živeli na deželi, zdaj pa so pač velika mesta in bloki – kar pa ne pomeni, da ne more imeti stvari, ki si jih želi, vključno z živalmi, ki so bolj tolerantne in prilagodljive od marsikaterega človeka in bi se lahko kdo, tudi ti, kaj od njih naučil. Meni je vsakega človeka, ki ne zna najti pristnega intimnega stika z živaljo, žal, ker sploh ne ve, kaj zamuja, koliko od živali dobi, kaj mu to lahko da in odnos do živali veliko pove o samem človeku, koliko je odprt, kakšno srce ima, koliko sprejema življenje itd.
In ne veš, kaj zamujaš, ko se ti kepica stisne k nogam ali zaspi pri tebi v postelji.
Glede čistoče pa: lepo te prosim! Ta obsedenost s čistim je prav ena nova bolezen družbe, se mi zdi. In marsikaj pove o nesproščenosti človeka in koliko je izgubil stik z naravo. Pa da ne bo kdo rekel, da zagovarjam umazanijo, ampak tole vihanje nosu nad vsako malenkostjo, je pa prav en sindrom, ki kaže na neko nesprejemanje življenja kot takega globoko v človeku.
Oprosti, ampak ne. Kdor ima žival rad, je ne zapre v en pajzel od 30ih kvadratov v bloku in ni šans, da to primerjaš z otroki, ki so cel dan aktivni vsepovsod, ter grejo domov tako rekoč samo spat. Žival pa gnije tam na kavču sama skoraj cel dan. Zame je to sebičnost človeka, ker sebi podarja “radost” al kako si že rekla. Ja, sebi. Za žival se mu pa gladko jebe, važno, da ima on radost. Žival potrebuje okolje čim bolj podobno svojemu naravnemu okolju in mora imeti čim več možnosti početi tisto, kar bi žival počela tudi v naravi. Recimo mačka je lovec. Kdor svoji mački ne pusti loviti miši, ptičev itd., ampak ji meče pod nos zgolj neke plastične žogice za igro, ji odreka potešitev naravnega nagona. Pes podobno. Itd. Kdor hoče imeti žival in jo ima res tako blazno rad, se morq tudi malo žrtvovati in ji omogočiti, kar potrebuje. Sredi mesta v bloku tega ni in pika. Taki ljudje se živalim pač odpovejo, če jim je res mar zanje. Ampak večina vas misli le na lastno rit in na kozlanje mi greste ko kokodakate, kakšni ljubitelji živali da ste. Za piko na i jih verjetno še sterilizirate, kajne? Ker je VAM tako bolje, ne živali. Za bruhat….
Oprosti, ampak ne. Hm, kako smo pokroviteljski…
Torej nekdo, ki ima rad živali, zapre psa v pesjak (v večini primerov 1x2m, dostikrat pa tudi to ne), ga ne pelje nikoli na sprehod ali pa ga pač da na ketno . Takih primerov + da te živali nimajo niti najosnovnejše oskrbe, tudi veterinarske ne, je pri nas ogromno. Če bi snela rožnata oačal in vsaj malo pogledala izven svojega jaza, bi to videla. In če bi bila vsaj malo zmožna empatije, bi bila zgrožena.
Ali zagovarjaš, da je psom v pesjakih in na ketnah nudeno “okolje čim bolj podobno svojemu naravnemu okolju in mora imeti čim več možnosti početi tisto, kar bi žival počela tudi v naravi.”? To so tvoje besede, vprašanje je pa zgoraj.
Če bi vsaj malo poznala zgodovino domače mačke bi vedela, da je pri nas invazivna vrsta. OK, okoli miši še nekako gre, večina ptic, ki jih taka mačka lovi, pa spada med ogrožene ali celo zaščitene živalske vrste. A ja, to nas pa že ne briga več, to smo prespali že v OŠ. Da velika večina teh “srečnih” mačk ne doživi niti enega leta starosti (od pričakovanih 15+) tudi ni omembe vredno. Menda morajo biti srečne, ko zaradi poškodb ali bolezni crkujejo kje v kakem jarku. Če te zanima, kako romantično to zgleda, vabljena na teren.
Zdaj nas pa razsvetli, s čim živali s tem prikrajšamo. In ker ti živalim želiš strašno dobro, javi še naslov, ti vse produkte teh, ki so plod takih zblojenih misli, rade volje dostavim direkt na prag.
A to pa ne bi?