Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek življ. zavarovanje in stan. kredit

življ. zavarovanje in stan. kredit

Pozdravljeni,

zanima me, sledeče: tisti, ki imate zaradi stanovanjskega kredita sklenjeno življenjsko zavarovanje, kolikšen je znesek le-tega na osebo?

S fantom imava čez kaki 2 leti namen kupiti stanovanje, do takrat pa seveda hraniti denar, da bo kredit čim manjši. Parv zato, ker šele razmišljava o vsem skupaj, se ne obračam direktno na banke in zavarovalnice, pač pa na vas. Včeraj sva kalkulirala kolikšen mesečni obrok bi zmogla, a sem se jaz spomnila, da je potebno všteti še življenjsko zavarovanje (poleg rezervnega sklada, zavarovanja za stanovanje in morebitnega davka na nepremičnino), torej, koliko to približno znese?

Če ima kdo še kakršnokoli opozorilo, je dobrodošel.

Lep petek vsem.

Tudi mene to zanima. mi je pa znanec govoril o tem, da je to življenjsko zavarovanje v bistvu samo pesek v oči.mi je razložil tako, pa me zanima če imam prav: s partnerjem vzameva kredit. oba se življenjsko zavarujeva. recimo da jaz umrem – zavarovalnica založi banki moj dolg in potem terja ta znesek od mojega partnerja. mislim- to ni pol nič vse skupaj. zakaj zavarovanje? da se premosti tisti mesec žalosti če bi krepala in slučajno pozabi nakazat obrok???

Počasi. Banke običajno zahtevajo življenjsko zavarovanje – čisto klasično. Torej nekdo umre ali postane invalid, zavarovalnica nakaže denar upravičencu (ne banki), če preživeli partner lahko naprej odplačuje kredit sam – se ne spremeni nič, razen če nista oba podpisnika in je verjetno potreben kakšen aneks.

Druga stvar je pa zavarovanje za preostanek kredita. Tukaj je več možnosti, ena od njih je, da če nosilec kredita umre, zavarovalnica poplača ves preostali kredit in je preživeli brez obveznosti do banke. Nič potem nihče več ne terja od nikogar. Vendar to zavarovanje za preostanek ni stvar ali zahteva banke, temveč se zanj vsak odloči prostovoljno.

http://www.adriatic-slovenica.si/za-fizicne-osebe/vrste-zavarovanj/dom/zavarovanje-neplacila-kredita-zaradi-izgube-zaposlitve-in-trajne-invalidnosti

Malo mesas.
Navadno zavarovanje kredita je najveckrat tako, kot opisujes. Tu v bistvu ti placas zavarovanje banke, ne tebe.
Zivljenjsko zavarovanje za kredit pa ne deluje tako, ampak zavarovalnica izplaca banki in tvoje dedice nihce za nic ne terja. Po takem zavarovanju si zavarovan ti, tvoji dedici.

Draga Korin,

najprej pohvale za to, da se že vnaprej pozanimaš za to, kaj vse kredit za nepremičnino in lastna nepremičnina prinese za sabo.

Če te zanimajo opozorila, pobrskaj malo po tem forumu, kajti vse to smo že dostikrat obdelali. Ker zdaj nimam časa iti skozi vse, torej ko bosta enkrat lastnika nepremičnine, je treba upoštevati, da so vsi investicijski stroški vajini. Da pride do nepredvidenih stroškov, kot je npr crkne pralni stroj, zamenjava gum na avtomobilu ipd. Stroški, na katere včasih pozabimo, a se zgodijo in če smo do konca zakreditirani, težko piskamo.

Druga stvar so obrestne mere, ki so zdaj zelo nizke, čez dve leti bodo najbrž kar višje. Torej če delaš izračune na trenutnih podatkih, računaj, da bo takrat najbrž dosti drugače, pri daljšem kreditu seveda kar višja anuiteta in preplačan kredit. Tudi vmes se vama lahko obrestna mera poviša (ali zniža) in posledično bosta plačevala več (ali manj).

Najpomembneje je to, da računajta, kaj v primeru, če se nekomu zniža plača, če eden ali bognedaj, oba izgubita službo. Rezerve morata imeti kar nekaj.

Klasično pravilo je sicer, da naj bi se zakreditiral ravno za 1/3 vrednosti nepremičnine. To je v Sloveniji prej izjema kot pravilo. A upoštevajta seveda to. Če vama sedaj ostaja npr 500 EUR/mesečno, nikakor ne vzemita kredita za 500 EUR, ker vama ne bo zneslo. Vedno si pustita kar nekaj odprtega, razpoložljivega denarja. Najlaže bo, da že danes data vse tisto na stran in tistega ne tikata, pa vidita, če vama uspe.

Pa še to – če sedaj živita slučajno pri starših in vama oni financirajo razno hrano, čistila ipd, skratka osnovne stvari, ki gredo v gospodinjstvo, poskusita živeti nekaj časa sama, da se zavedata, kaj to pomeni. Žal poznam preveč primerov, ki so šli v neko finančno obremenitev iz varnega zavetja doma (in financiranja staršev) in se jim niti približno ni sanjalo, kaj jih čaka….

Če planirata družino, se je treba zavedati, da bo tudi tam en kup stroškov.

Srečno!

Jaz imam kredit zavarovan pri nlb vita. Za kredit 50.000 eur za 12 let je bila začetna zavarovalna mesečna premija okrog 20 eur, z leti se manjša in je trenutno , – po 8 letih – še 11,5 eur. Zelo verjetno imajo tudi za to kakšen spletni kalkulator.

Najlepša hvala vsem za mnenja.

Hvala, Smiley, na obrestne mere sem recimo čisto pozabila, da se spreminjajo. Na 1/3 upava, da bi našparala, živiva pa povsem na svoje stroške, v najemu, tako da potem vsaj ta strošek odpade. Zaenkrat pač šparanje in upi da cene malo padejo..

New Report

Close