zlatenica in krvna skupina 0
Jaz 0, sin A (prvorojenec) huda zlatenica, tudi zaradi alergije na moje mleko se ni mogel sčistiti bilirubina, bil pod lučko 14 dni izmenjaje 12 oz 24 ur, bilirubin je padel na 119 po 72 urah brez dojenja,
drugi otrok, punčka, tudi A, zelo mila oblika, pod lučko bila 22 ur, ni bilo alergije na moje mleko, zato sva se polno dojili 7,5 mesecev, bilirubin padel približno 10 dan
Oba sta imela zlatenico zaradi AB0 neskladja in če se bomo odločili za tretjega me je pediatrinja opozorila naj to takoj po rojstvu povem, da bodo čimprej ukrepali in bo čimprej mimo.
Zdaj pri drugem sinu se je res dolgo vlekla in je bil pod lučko skoraj 60 ur, poleg tega pa je še kar nekajkrat dobil prašek fenilinšenekaj (sem pozabila točno), ki naj bi spodbudil delovanje jeter.
tudi mi smo prestali sončenje pri obeh.
Jaz 0+, otroka oba A+ —> zlatenica zaradi ABO neskladja, ki pa ni tako zelo huda kot nekatere mogoče mislite…
Prvorojenec jo je imel, okol 300 so bile vrednosti, hodil pod lučko, polno dojen, vendar 8 ur pod lučko, 8 ur ven, spet 8 ur not… dojit ven so mi nageca nosili dol v sobo po mrzlem hodniku – KATASTROFA!
No, deklica pa je tudi imela (sem si kar mislila, da bo enako), njo so pa že hitro dali najprej en dan v bilibad, pol pa kr v inkubator pod lučko za 10-12 ur, pa 12 ur ven, pa spet… 14 dni tako, tak da je prestala boga srotika 110 ur pod to lučko, zraven sem gledala, kako so ji žilice na obrazeku popokale!!! In ima to še danes se vidi (10 mes). No, 2 dni sva po tem bili doma, kontrola v bolnici, in spet čez noč pod lučko.
Dobivala je pa glukozo zraven, da ni dehidrirala (baje, tako so mi rekli). Drugače dojena.
Pravijo, da če v tem času ne dojiš, da gre prej nazaj. Ampak sem vztrajala pri dojenju in sem raje bila dlje časa not. Se je obrestovalo, ker se še danes dojiva.
V tolažbo vsem: saj je strašno hudo, ko si želiš domov in to čimprej, sploh če te doma čaka še en otrok… Ampak se splača malo potrpeti, kajti to vendarle lahko pusti kakšne posledice (bognedaj sicer!), ampak bi si potem mogoče kdaj očitale… Otrok je najpomembnejši! Ni pa baje tak strašno, ker je baje to ta fiziološka zlatenica, ko so še en čas pol rumeni, čeprav so že Ok. Pa tut od bolnice do bolnice imajo različna merila, kriterije, kje je tista meja… Baje da se zgledujejo po Ameriki… Včasih se niso, no…. tak da ne vem. Pa vseeno…
Sorry, ker sem se tak razpisala na dolgo…
Tukaj pa še strokovni članek:
http://med.over.net/za_bolnike/bolezni_clanki/zlatenica_clanek_1.htm
pa še ta:
http://www.mojmalcek.si/novorojencek_2003/zlatenica.php
Pozdravček,
Ines
Oba sta imela zlatenico. Drugi v mnogo hujši obliki. V bistvu bi moral že na transfuzijsko izmenjavo krvi, pa so ga fino nalili s fiziološko in glukozo, da se je stanje malce izboljšalo.
Pri drugem niso ugotovili, zakaj bi do tako hude zlatenice prišlo. Oba imava 0+, tako da ni bilo ne RH, ne AB0 neskladja. Očitno se ne ujemava v kakem drugem krvnem markerju ali pa so bila enostavno njegova jetra toliko bolj nezrela kot bratova (prvi se je rodil 10 dni čez rok, drugi 1 dan prej).
jaz 0 on A, sva že imela odpustnico, ker je bil tako lepo rdeče barve in vse ok, pa so mu vseeno vzeli kri in sva ostala notri še nadaljnih nekaj dni. prva dva dni mu je bilirubin rasel kljub lučki, dobil nato še dodatno pod rito, pol je šlo počasi dol. bil rumen še dolgo časa, tko da sva hodila na kontrolo.
Lp
Sem 0+ in oba sta imela zlatenico. Prvi v blažji obliki, je bil “samo” pod lučko, drugi pa hudo, je bil na infuziji. Saj največji problem niti ni ta, da moraš ostati v bolnici deset dni, meni je bilo najhuje to, da ga nisem dobila za dojenje, kot ostale mame. Pa sem hodila tja k njemu, ko je bil na infuziji, pa mi je bilo spet hudo gledati tiste drobcene ročice in nožice prebodene z iglami. Pa revežu so se rane naredile od ležanja, pa je bil pokakan, pa ga niso nič očistile, je imel vse vneto. Pa enkrat, ko sem bila ravno tam, je začel jokati. Sestra je jezno rekla: no, da vidim, če si res lačen!!! In z ihto je odprla tisto okence in mu porinila dudo v usta…pa je revež tako hlastno pil.. Če so tako ravnale, kadar sem bila tam, kaj je šele bilo, ko so bila same z otroki..
Ojoj ene pa res nebi smele delati z otroki.
Si me spomnila na naš inkubator in prepikane nogice. Ko sva šla domov, je imel tako rdečo in vneto rito, da se mu je nisem upala brisati, ampak smo kakec spravljali dol z vodo. V bistvu je imel kožo čist fuč – kamorkoli sem se ga dotaknila, je potem tekla kri.
Tudi jaz sem enkrat stala ob inkubatorju in prosila sestro, če ga previje, ker je pokakan. Ko mu je zamenjala pleničko, je takoj še enkrat drisknil. Ona pa je osorno rekla, zakaj ni mogel prej in da naj zdaj pa malo počaka. Po mojem hudem protestiranju je nejevoljna zamenjala še to pleničko.
Ja kaj čem rečt boščki zlatenčniki