Zločin in kazen
Dela Dostojevskega so genialna, ne samo Zločin in kazen. Študiram primerijalno književnost, koliko je pomembnega dogajanja, ki ga bralec ne opazi, ker ne razume trenutnih duševnih pisateljevih spoznanj, čustev, stanj.. Mislim, da če imaš ob branju (po njem) zelo dobeo in zanimivo razlago, je veliko bolj zanimivo.
Drugače pa, mislim, da smo jo imeli v 1. letniku sr. šole za domače branje. Absurd!
Zakaj absurd? Mi smo jo tudi imeli, mislim da v drugem letniku, pa mi je bila zelo zelo všeč, pa tudi mnogim drugim! Saj če je takrat ne prebereš, je nikoli ne boš – če seveda ne študiraš primerjalne in če nisi nek ekstra bralec, a bilo bi škoda, da ljudje ne preberejo te mojstrovine, zato je po mojem kar fajn, da je v šoli za brat! pa tudi, ponavadi je ljudem všeč vsaj vsebina, ker je kao “kriminalka”, tako da je še fantom bila všeč:)
Se absolutno strinjam.Marsikaj ni primerno za srednjo šolo. Ko sem bil v srednji šoli nas profesor za slovenščino ni silil z ničemer in sem mu nadvse hvaležen. T.i. obvezna čtiva sem začel brati kasneje in si ne morem predstavljati, da bi mi bila všeč v najstniških letih. Pri 24 ih sem prebral Vojno in mir in sem neskončno užival. Prej sploh ne bi zaznal raznih satiričnih in ironičnih plasti. In isto velja za marsikatero drugo knjigo. Ne pravim,da se v šoli z literaturo ne bi smeli seznanjati; naše vrle slavistke bi morale plasirati književost na zanimiv način, brez strahospoštovanja do filofaksovskega akademizma in zaprašenosti. Precejsnji preskok bi bil, če bi tudi one priznale, da jim marsikaj ni všeč in da s tem ni nič narobe.