Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Zlom ključnice

Zlom ključnice

Pozdravljeni

Naš malček je pri porodu utrpel zlom ključnice. V porodnišnici in do sedaj so ga z ruto povijati tako, da je imel rokico imobilizirano. V zadnjem času se iz rute spretno izvije in veselo maha. Čez nekaj dni bo star 1 mesec. Sedaj pa vprašanje-na otip je ključnica, kjer (predvidevam) je bil zlom še vedno malo odebeljena. To smo opazili šele pred kratkim in glede na to, da imamo pregled pri pediatru šele čez 2 tedna in sva kot “nova” starša polna strahov, sprašujem, ali je ta odebelitev normalna oziroma koliko časa potrebuje otrok pri takšni poškodbi do okrevanja.

Hvala za odgovor

žal ne vem kako je pri dojenčkih, jaz bi kar prej pokicala pediatra. Jaz imam pa po zlomu ključnice na mestu zloma, odebeljeno oz. kot nekakšno bulico. ker sem imela že dva zloma, torej na obeh mestih enako.

Naša tamala je tudi imela zlomljeno ključbico pri porodu in če se še tako trudim, se ne morem spomnit, koliko časa je bila potrebna imobilizacija. Mi nismo povijali z ruto, ampak so nam rekli naj kar čez majčko oz. bodi prelepimo rokico z mikroporjem na prsi oz. trebuh. Tako res ni mogla potegnit roke ven. Tista zatrdlina bo pa ostala verjetno kar za zmerej, saj se na kosti, ko se celi, naredi dobesedno kot neka brazgotina oz. zadebelitev. Jaz sem imela počen nos že pred 6 leti, pa je zatrdlina še vedno tam in zadnja leta tudi vedno enaka, se nič ne manjša.

Po vsakem zlomu kost na mestu zloma ostane zadebeljena.

Moj sin je tudi imel zlomljeno ključnico. Opazili so že v porodnišnici, povito rokico pa je imel 3 dni in še eno noč (tako je svetoval pediater v P). Potem je patronažna rekla, naj rokice ne povijamo več, ker bo postala bolj “lena”. Pri pregledu pri 1m je bilo že vse dobro.

Aja, še to. Kolikor sem zasledila v revijah Moj malček, Mama ipd. pri običajnem zlomu ključnice ni treba komplicirati in imobilizacija naj niti ne bi bila potrebna.

Tudi moj starejši sin je imel ob porodu zlomljeno ključnico in smo povijali samo 1 teden, potem pa je bilo ok. Povijali smo z ruto in takoj naslednji dan po porodu ko so na oddelku imobilizirali rokico otroček ni več jokal.

Še danes pa me boli, da ob porodu tega niso ugotovili (rodila sem v nedeljo), temveč pa je to ugotovila šele zdravnica v ponedeljek na “viziti”. Še pred tem je ko je stopila v sobo rekla: ” Ja kaj se pa ta vaš dojenček tok DERE?” To me je res prizadelo, še večji šok pa je bil ko ga je pregledala in vsa usmiljena in prijazna rekla: ” ja saj ni čudno da tok jokaš ko pa imaš zlomljeno ključnico in te boli”. Seveda sem potem jokala še jaz, ker sem si lahko samo predstavljala kako ga to boli, jaz pa sem ga vlekla iz postelje kot mucka, ker sem bila sama tudi bolj boga in nisem mogla vstat.

Z njegovo ključnico do danes ni bilo nobenih težav (star bo 12 let), sem pa kmalu po porodu ko se prišla domov izvedela da to ni noben nenavaden pojav ob porodu. Žal mi je da tega nisem prej vedela, ker sem se ful sekirala, češ le kaj se je zgodilo z mojim sinekom. Če si s stvarjo seznanjen te potem tako ne preseneti.

Tudi moj sinko si je pri porodu zlomil ključnico. Baje ni tako redek pojav in meni so rekli, da se lepo samo poceli. Ni bilo govora o nobenem povijanju, samo protibolečinske svečke je dobival, da ga ne bi bolelo.
Zanimivo, kako je povsod druga praksa…

New Report

Close