Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Zmaj v viharju

Zmaj v viharju

Zanima me, ce je kdo slucajno prebral knjigo Florijana Bevca: Zmaj v viharju – ozadje osamosvojitve?

Cesa podobnega se namrec nisem bral v zivljenju. Avtor trdi, da je to srhljivka. Meni se zdi prej komedija zmesnjav, parodija.. Ne vem, ali avtor osebe, ki jih nenehno povelicuje, zeli diskriditirati ali dejansko verjame v to, kar o njih pise.. Razumem, da ko dolgo zivis v drugem svetu, vidis stvari v drugi luci, samo da imas pa tako izkrivljeno sliko stvarnosti, si pa tezko predstavljam.. Sam sem mimogrede videl koscek Amerike in obcutil delcek njene miselnosti. Nedvomno so stevilna dejstva in trditve zgodovinsko tocne, nekatere predpostavke pronicljivo verjetne… Bush junior je res pravi naslednik svojega oceta! Samo vmes pa so spet taksni nesmisli, da jih normalen clovek, vsaj po moje, ne more trezen prebaviti.. Bom navedel le dva citata:

“Sovrazniki Slovencev na Zahodu so si predstavljali, da bi Peterle, kot izredno sposoben politik in diplomat, pred svetom opravicil Jansev nastop in ustvaril diplomatsko podporo- Jansa pa bi po Napoleonovcem ali Garibaldijevem zgledu najprej ocistil domaco hiso, osvobodil Balkan – potem pa morda cel slovanski svet…..”

“Genijev ni veliko. Slovenija ima dva dokazana vodilna genija: Janšo in Peterleta. Prikjuci se jima lahko se Gros in neobruseni Jelincic, ki je pozneje odigral zalostno vlogo..”

Zelo bom hvalezen, ce mi kdo pomaga z svojim mnenjem..

Če je bil avtor v svoji nameri iskren, se mi smili. Je pač eden tistih idealistov, ki misli, da cel svet čaka na njegovo ‘resnico’. Ki je ponavadi tako ali tako subjektivna. In v resnici ne zanima nikogar razen par podobnih zanesenjakov, ki živijo od medsebojnega trepljanja po ramenih.

Če je njegov namen parodija, bi morda še šlo – ampak že drugi citat mi nekako pravi, da to ni.

Očitno ena tistih knjig, za katero upaš, da avtor vsaj ni imel velikih stroškov z njo.

Ojaoja, hvala za svoje razmislanje. Tudi meni se vse bolj zdi, da je bil avtor v svoji nameri iskren. Najbrz je res tocna tvoja predpostavka, da je eden tistih idealistov, ki misli, da cel svet čaka na njegovo ‘resnico. Svoje delo namrec zakjucuje z besedami:

“Svobodoljubni krogi v Ameriki, s predsednikom Clintonom na celu; pricakujejo, da bodo SLOVENCI VODILNI NAROD V PREOBRAZBI EVROPSKE DRUZBE V MODERNO, DEMOKRATIČNO DRUZBO V PRIHAJAJOCI SUPERTEHNOLOSKI DOBI.
Na Zahodu imajo na razpolago podatke o vseh bancnih nalozbah politikov na ozemlju nekdanje Jugoslavije. ..Tudi ruske sluzbe nudijo te informacije!”

New Report

Close