Najdi forum

Splash Forum Arhiv Finance in kriptovalute Zmanjkalo naj bi denarja za SPODOBNE pokojnine?

Zmanjkalo naj bi denarja za SPODOBNE pokojnine?

Koalicija to trdi, če pokojninska reforma pade. Ampak: se vam ne zdi, da je že sedaj VEČINA POKOJNIN NESPODOBNO NIZKIH?

Meni pa ni jasno kam gre denar, ki bi ga moral dobiti upokojenec pa je umr še predno je dobil prvo pokojnino. Poznam kar precej takih, ki so delali 40 let, pokojnino pa uživali samo par mesecev.

To bi pač pomenilo, da imajo prav tisti, ki pravijo, da bi morala biti reforma izpeljana že pred leti. In pomeni, da bo še slabše. V glavnem, sami argumenti za reformo, ne proti njej, se bojim.

Ja, v glavnem bo šlo sam še na slabše, še bolj, če se nič ne naredi.

Ampak te delavci so 40 let vlagali denar, da bodo dobili pokojnino. Kam je šel ta denar, ki so ga delavci vplačevali 40 let?

Tudi sama poznam veliko primerov, ko delavec ni dobil niti ene penzije, ampak je prej umrel.
Vsekakor je pravično, da če so ljudje nekam vlagali, da sedaj dobijo ta denar nazaj v obliki pokojnine.

Mislim, da je že vsakomur jasno, da je potrebno za stara leta varčevati privatno. Kajti, kot kaže že zadnjih 10 let, bo vse šlo samo še navzdol (ko govorimo o penzijah). Z vsakim letom se za nove upokojence povečuje razmerje ‘plača:izračunana pokojnina’, kar ne pomeni nič dobrega, glede na to, da se prebivalstvo še naprej vedno bolj stara.

Poslušam glede teh reforem in kako ljudje masovno tekajo na UE podpisovat izjave. Večina teh ljudi pa sploh ne pozna reforme, se ni poglobilo oz. sploh ne vedo kaj pomeni in kaj naša država potrebuje.

Sem gledala kar nekaj oddaj na to temo, poslušala tudi tuje ekonomiste in vedno so bili zaključki isti: Reforma je potrebna, nekaj je potrebno storiti, tako ne bo šlo več dolgo naprej.
Pa poslušam ljudi, pa pravijo, pa naj drugje začnejo…

Treba je razumeti, da je sprememba na tem področju nujna.

Ampak verjetno podpisov ne bo težko zbrati, referendum bo tudi brez težav uspel… Ko bo pa kriza in ne bo pokojnin bodo pa spet samo drugi krivi.

Tukaj ni vprašanje, kaj je pravično, temveč kdo bo plačeval tvojo penzijo.

Sploh glede na to, da se mladi zaposlujejo šele po 30. letu, če sploh.

Zdaj pokojnine niso slabe glede na plače. Koliko dobiš – 70 %? 300 vem, da dobijo tisti, ki niso vplačevali polno pokojninsko dobo.

Drugače dobijo pa tudi po 700, 800 evrov, kar je tudi spodobna plača.

Imaš pa seveda tudi minimume – pri tistih, ki so minimum tudi vplačevali.

Menim, da nas večina, ki se bomo upokojevali čez 20, 30 let, od državne pokojnine ne bo preživelo, kot se da sedaj.

Delavci so prispeve plačevali! Vendar jih delodajalci niso nakazovali, čeravno so jih delavcem odtegnili. Država pa je za to , da ta denar IZTERJA!!! Samo, da nekaterim to ni v interesu, saj so ti prevaranti očitno povezani z oblastniki!! Nobene pokojninske reforme ne rabimo, če bodo izterjani vsi nenakazani prispevki!!!

ne vem, kako vam ni jasno.

prispevki, ki jih plačujemo za pokojnine, se nikamor ne nalagajo, ampak se takoj izplačajo trenutnim upokojenim.

temu se reče solidarnostni sistem in imamo ga že xxx let.
žal smo v časih, ko je bilo zaposlenih dosti več, kot upravičencev do pokojnin in se je dejansko generiral denar, ta denar poniknil nekje v beogradu.
danes se pokojnine komaj še krpajo s prispevki.

Brez dvoma je reforma potrebna.

Samo! Ko bodo vsi, ki so si v obdobju samostojne države nakradli bajne vsote in jih imajo naložene nekje v tujini, razkrinkani in bodo ta denar lepo vrnili tja, od koder so ga vzeli – ko bo država začela ZARES varčevati pri birokraciji – bo povsem možno zagotoviti penzije tistim, ki so delali 40 let nekje v proizvodnji. To je bila tudi ena od zahtev nasprotnikov reforme.

Vladna stran ni pokazala razumevanja za male ljudi. Ni sprejemala argumentov, ampak je trmasto vztrajala pri svojem. In samovoljno spreminjala besedilo v času vsklajevanja s socialnimi partnerji. Ni pokazala dovolj kooperativnosti v pogovoru s socialnimi partnerji, to je ves hec. Še eden od slabo pripravljenih zakonov – zato bom na referendumu PROTI. Naj se dol vsedejo in pripravijo tak zakon, ki ne bo prizadel najbolj ranljivih državljanov, pa sami naj pokažejo malo več pripravljenosti za RED, PRAVIČNOST in SOLIDARNOST. Potem bo pa tudi reforma ratala brez referenduma.

meni osebno so veliko bolj nespodobne plače, kjer ljudje dejansko DELAJO pa ne dobijo niti tolko, kot je povprečna penzija, s tem da morajo poskrbeti še za kakšnega šoloobveznega otroka zraven!

pri nas ljudem pač ni jasno, da ni samo pokojnina tisto, kar upokojenci imajo … da so to tudi premičnine in nepremičnine … da ne govorimo o ogromnih bajtah in stanovanjih, kjer živi samo upokojenski par, ali celo en sam …. tudi to je imetje, pa ne majhno!

resnično ne razumem ljudi, ki podpisujejo za tale referendum … tudi zato ne, ker v naši družbi 4o letna ženska ni prestara za nosečnost, 55letnica je pa prestara za delo … kdo bi to razumel?

zelo se strinjam z adrenalinn!

V bistvu je še huje. Že danes ni dovolj zbranega s prispevki, saj gre čez milijardo €/leto za zpiz direktno iz proračuna. In ta cifra raste. Več, ko bo šlo iz proračuna za penzije, manj bo ostalo za ceste, bolnice, šole, socialo, … Tako je, žal in dolgo tako več ne bo, če mene vprašaš, saj bodo ljudje počasi popizdili. Socialna država ne funkcionira, vsaj ne na balkanski način.

Ti ljudje niso nikamor vlagali. Denar za izplačevanje pokojnin gre iz tekočih prispevkov trenutno zaposlenih, in pri nas se poglablja neravnovesje med tistimi, ki prispevajo, in tistimi, ki iz teh prispevkov trenutno črpajo pokojnino. Vzrokov je pa ogromno:
čedalje manjši delež aktivnega prebivalstva
nizki zaslužki in posledično nizki prispevki
veliko dela na črno
veliko denarja, od katerega se prispevkov ne plačuje
veliko nezaposlenih (ker ne morejo dobiti dela ali ker po lastni izbiri ne delajo);
na drugi strani pa veliko število mladih upokojencev in veliko tistih, ki so plačevali nič ali nizke prispevke, pa dobivajo vsaj minimalno pokojnino.
Račun se enostavno ne izide, in tukaj nimajo tajkuni vsaj neposredno nič s tem, ampak je to posledica dolgoletnega širjenja vseh mogočih pravic na eni strani in slabšanja demografske slike na drugi.

Saj bojo študenti dal iz svojga denarja ko ne bo treba plačvat davkov, mi butli jim bomo pa še za referendum dal…

Denarja za pokojnine ne bo zmanjkalo zaradi neplačevanja prispevkov nekaterih delodajalcev, ampak zato, ker bo čedalje več upokojencev in čedalje manj tistih, ki bi “služili” prispevke. Tudi ob predpostavki, da bi bili vsi prispevki sproti nakazani.

Se pa seveda strinjam, da bi bilo treba te neplačane prispevke izterjat, vsaj od podjetij, ki še obstajajo. Pa nadzirati sprotno nakazovanje.

In enim očitno še zdaj ni jasno, da denar, ki se zdaj v obliki prispevkov za pokojninsko blagajno trga od njihovih bruto plač, ne gre nekam na kupček in čaka, da bo za njihove penzije …

No, no, seveda tudi umirajo preden dočakajo pokojnino, ampak je vendarle več tistih, ki so se upokojili pri nekaj letih čez 50, pokojnino pa prejemajo /vsaj/ 20 in več let. Kar malo se ozri okrog, koliko je starostnikov, in življenjska doba se daljša – torej je logično, da bo treba tudi dlje delat.

Mene tudi zanima kam gre denar in kako se dela z njim. Ko gre delavec v Italiji v penzijo, dobi tak znesek, da si z njim lahko kupi eno stanovanje.

Denar iz prispevkov gre sproti za plačevanje pokojnin, kar je bilo že tule danes nekajkrat povedano.
Sicer pa ne verjamem, da v Italiji ob upokojitvi delavci dobijo zneske za nakup stanovanja. Ker tudi tam situacija ni prav rožnata.

Star sem 34 let, pred 15leti sem prvič obiskal finančnega svetovalca s takratnim milijonom tolarjev, vsi okoli mene so se mi smejali, on mi je pa že takrat razložil, da je potrebno varčevat za penzijo, ker je verjetno za mojo generacijo ne bo, če pa že bo, bo ta takšna, da si z njo kaj prida ne bom privoščil.
Vsi finančni stebri in zavarovalniški nateguni so obljubljali “če boš vlagal xx na mesec boš ob odhodu v penzijo dobival dodatnih xx” pozabili pa so povedat primerjavo kaj dobiš danes za xx, kaj pa boš dobil čez x let ob odhodu v penzijo za xx.

In ja lahko se pohvalim, da imam za penzijo že prihranjen oz. dobro naložen in zavarovan denar(stanovanje).

Vsem, ki pa so ste računali na ponovne Jazbinškova stanovanja, poceni nepremičnine, poceni kupljene delnice in drago prodane, tega ne bo na pretek in ne za vsakogar, nekateri ste žal zamudili.

Danes se lahko smejem jaz, ne da se posmehujem, ker nikomur ne želim nič slabega, se pa smejem od zadovoljstva, ker imam in ne ker drugi nimajo.

Denar iz prispevkov gre sproti za plačevanje pokojnin, kar je bilo že tule danes nekajkrat povedano.
Sicer pa ne verjamem, da v Italiji ob upokojitvi delavci dobijo zneske za nakup stanovanja. Ker tudi tam situacija ni prav rožnata.[/quote]

Če ne verjameš, pa preveri!

Ti si prav tako kot tvoji finančni nateguni pozabil, da bo tvoje stanovanje čez 30 let dosti manj vredno kot danes, še posebno, če moraš upoštevati sprotne stroške vzdrževanja. Da o tem, koliko bo čez 30 let povpraševanja po starih jajcih glede na demografsko sliko, raje ne govorimo. Kar smej se, dokler se še lahko.

Stanovanje lahko oddaja in ima že sedaj dodaten prihodek.

New Report

Close