Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Zmerjanje preko interneta

Zmerjanje preko interneta

V enem od forumov na med.over.net se je razvilo preprekanje med uporabniki – eden izmed njih naj bi bil sodnik in le ta grozi s tožbami zaradi domnevnega žaljenja in pa tudi tožbami uporabnikov kateri le tega uporabnika niso nikjer žalili.

od tega sporočila naprej: http://med.over.net/forum5/read.php?44,6396722,6407891#msg-6407891

Tema seveda porodi par zame zanimivih vprašanj:
-ali ima oseba “se ne strinjam” kjerkoli dejansko podlago da bi lahko nekoga tožila, glede na to da nikjer ni bilo konkretne žaljivke, da gre za internetni alias sicer tudi neprijavljenega uporabnika in ne “fizično osebo”

-glede na to da tej osebi načeoloma odgovarjam iz svojega laičnega znanja prava, mislim da ne napadalno niti žaljivo med tem ko se oseba agresivno in ponižujoče obnaša do mene in daje žaljivke na moje zasebno življenje (prav tako tudi drugim uporabnikom), stereotipizira sodnike, ponižuje nižji sloj prebivalstva… ali ima kdo potem iz te strani pravno podlago za sodni postopek? Kdaj je prestopljena meja? Zanima me zgolj teoretično ker se mi zdi sprožanje sodnih postopkov na tem nivoju res brezveze.

Se mi pa zdi pomembno, da se stvar razjasni iz stališča razumevanja mej internetnega izražanja – do katere meje te naprimer “varuje” internetni alias, razumem da go kre za sovražni govor, spodbujanje k nasilju, nestrpnost alias ne pomeni nič, toda pri takih banalnostih?
V katerem primeru gre za razžalitev nekega poklica? So to lahko banalnosti kot da rečeš da so v nekaterem poklicu vsi skorupirani? Vem da take stvari redko pridejo do sodišča a vseeno me zanima.

Pač imamo preveč časa zadnje dni.

Najlepša hvala za odgovor!

Najprej opravičilo za pozen odgovor. Pravila glede razžalitve časti in dobrega imena so v internetu prav taka kot v “resničnem svetu”. Seveda je mogoče razžaliti tudi nekoga, ki se predstavlja s psevdonimom: taka oseba bo nedvomno lahko doživela duševne bolečine in bo lahko prizadeta v svoji osebni integriteti. Bo pa seveda intenziteta prizadetosti (ki lahko vpliva na višino odškodnine ali kazni) verjetno manjša, če drugi ljudje ne vedo za to, na koga je žalitev letela.
Žalitve poklicov in podobnega so bistveno bolj vprašaljive: osebnostne pravice niso moje glavno pravno področje, pa vednar si upam trditi, da bo težko šlo za razžalitev posameznika, če bo nekdo rekel “politiki so barabe” ali pa “sodniki so podkupljivi”. To bi močno omejilo svobodo izražanja in onemogočilo javno kritiko.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close