znanstveni naziv
obstaja zakon
zakon o strokovnih in znanstvenih naslovih
(ZSZN-1)
16. člen
(pristavljanje strokovnih in znanstvenih naslovov)
(1) Strokovni in znanstveni naslovi se vpišejo v diplomo.
(2) Strokovni naslov se pristavlja za imenom in priimkom.
(3) Znanstveni naslov se pristavlja pred imenom in priimkom.
Moja mentorica se je vedno podpisala z dr. spredaj. Bila sem priča dogodku, kjer zdravnik ni želel sprejeti potrdila o udeležbi na seminarju, ker je gor pisalo Mr. namesto dr.
Uporaba znanstvenega naziva je stvar posameznika. Jaz ga imam pa se nikoli ne podpišem mag.
Če povabiš doktorja na pogovorno oddajo, kjer bo diksusija o njegovi stroki ga seveda nasloviš z dr. Če ga vabiš na kosilo pa menda ne.
Eni so zelo občutljivi za te nazive. Imajo jih na poštnih nabiralnikih, na zvoncih, na vhodnih vratih, celo na Žalah občasno vidim kak nagrobnik z nazivom. Seveda ne moreš vedet, kako in kaj, jaz bi se držala pravila, da na uradnih/poslovnih dopisih uporabiš tudi strokovni oziroma znanstveni naziv.
Sama ga ne uporabljam nikoli in nikjer, imam ga edino na službeni vizitki.
Če je znanstveni naziv strašansko za lase privlečen (kar jih je kar nekaj iz prejšnjih časov in sploh iz družbosolvnih vej), potem ga striktno uporabljajo. Večina tistih, ki pa imajo naziv zato, ker so res nekaj dosegli in dognali, pa so silno preprosti. Kakih 5 let bežno poznam človeka, ki ima dva doktorata, pa sem šele pred kratkim izvedela, da je sploh doktor. Sem mislila, da ima samo visoko izobrazbo. Tak preprost, dostopen, potem sem pa izvedela, da je svetovna špica…
No, jaz se s tem ne bi čisto strinjala, ja so ljudje, ki to radi potencirajo……a na splošno menim, da za vsakega posameznika, ki je dosegel znanstveni naziv, to nekaj pomeni; pa ne mislim magisterij, ki ni tako velik kunšt, a dokrorat ali celo ddr JE nekaj in zakaj to ne bi povedal? Zdravnike na oddelkih kličejo po teh nazivih: profesor, docent ipd, zato ker sami tako hočejo in ker je razlika med docentom in profesorjem še kako očitna……pa čeprav gre le za napredovalne nazive, a zopet doseči naziv docenta, izr. profesorja ali rednega je razlika in ni več kar tako, potrebuješ tudi delo v tujini, številne citate ipd………….