Znižanje šolnine-prosim za pravno pomoč
Spoštovani,
v letu 2015 sem na fakulteti, ki jo obiskujem, zaprosila za priznanje določenih izpitov, ki sem jih tekom prejšnjega študija že opravila – fakluteta mi je določene izpite priznala in mi jih ni (ne bo) potrebno opravljati. Nadalje sem zaprosila še za znižanje šolnine na podlagi priznanih izpitov in sicer v vrednosti ECTS oz. kreditnih točk (skupaj jih je bilo 27).
S strani fakultete je bila moja prošnja za znižanje šolnine konec leta 2015 pozitivno odobrena – prejela sem Sklep o znižanju šolnine za 1. In 2. letnik študija “Xprograma” za študijsko leto 2016/2017. Sklep pravi, da se šolnina zniža ob vstopu v 2. letnik, ker sem takrat šolnino za 1. letnik že v celoti poravnala – v sklepu poudarjeno, da v 1. letniku nisem še ničesar uveljavljala. Priznanih mi je bilo vseh 27 kreditnih točk oz. cca 1800€.
Nadalje je v sklepu zapisano, da “znižanje šolnine mora študentka uveljavljati s predložitvijo predmetnega sklepa ob vpisu v drugi letnik”. Zavedeno je še, da Sklep velja kot aneks k pogodbi.
Ko sem letos, pred kratkim, slednje želela uveljaviti na predpisan način, sem prejela odgovor s strani fakultete, da mi le deloma priznajo znižanje šolnine (ne v celotnem znesku, kot je bilo določeno s sklepom), ker je s študijskim letom 2016/2017 Upravni odbor sprejel Sklep, da se šolnina zniža v primeru, ko se študentu v posameznem letniku prizna vsaj 20kreditnih točk, jaz pa naj bi jih imela priznanih za 2. letnik samo 10 (priznali pa so mi 17 točk za 1.letnik).
Z odgovorom fakultete se NE strinjam in menim, da se morajo na fakulteti držati Sklepa, ki je del pogodbe in mi je bil konec leta 2015 posredovan oziroma morajo ravnati po predpisih veljavnih v času vložitve moje prošnje in njene ugoditve ter ne glede na to, da je letos (niso mi povedali kdaj točno) Upravni odbor fakultete sprejel nove pogoje za primere znižanja šolnine.
Ali imam prav?
Na kakšen način lahko bolj strokovno podam ugovor na dopis o zavrnitvi znižanja celotne šolnine?
Ali se lahko nanašam na kakšen Zakon za argumentiranje, da se je potrebno držati Sklepa, ki je del pogodbe?
Obenem me zanima v kolikšnem času so mi dolžni odgovoriti na moj ugovor, ki ga bom poslala? Ali obstaja zakonska omejitev odgovarjanja na takšne prošnje/ugovore/dopise?
V lanskem letu so namreč odgovorili na mojo prošnjo po več kot dveh mesecih.
Vnaprej hvala za vaš čas in odgovor. Upam, da se bo zadeva uspešno rešila.
Lep podzrav,
Jerna
Spoštovani!
Menimo, da sprememba vsekakor ne bi smela imeti učinka za nazaj oziroma na že izdane pravnomočne sklepe fakultete. Za natančnejši odgovor v vašem primeru pa bi bil nujen vpogled v dokumentacijo. Glede rokov in ostalih vprašanj pa vam priporočamo, da si preberete pravilnike in statute vaše fakultete, ki natančneje urejajo dejavnosti in delo fakultete.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.