zobne proteze
Danes so mi izdrli 3 zadnje zobe. Vseskozi sem imela težave. Izpadanje zdravih zob, lomljenje, škrbine,…redno sem hodila k zobozdravniku, pa mi niso uspeli rešit nobenga. Obupana sem. Kako se bom navadila nosit proteze? Sram me je, saj imajo moji starši še večino svojih zob, jaz pa brez njih!
Vsaj enega, tudi, če je bila škrbina, bi mi lahko pustili.
Kaj naj? Počutim se, kot čarovnica na metli. Pa še ta je imela vsaj zob ali dva.
Misliš zobotehnik? Ne, ne morem se sprijaznit. Pol mi jih je nesel pijan voznik, pol mi jih je pa mimogrede “odletelo”. Štejem okoli 40, zato se ne morem sprijaznit. Beda od bede. Trenutno jem kot dojenček – tekoče in spasirano. Tujek v ustih mi pa ne gre v račun. A se človek s protezo sploh navadi jest normalno?
Če se ne boš, pa ni več moj problem. Kaj naj ti rečem kot da najdi dobrega zobozdravnika, ki bo samoplačniško marsikaj storil. Pa boš zdrava in ne tako ihtava po otročje pri teh letih.
Sicer pa, predihaj vse to, potem pa pojdi, da boš normalno jedla. Najprej je zobozdravnik, nato zobotehnik. Ker načrt postavljanja temeljev je vedno zobozdravnik. Zobotehnik le sledi postavljenim načrtom.
ne se sekirati, meni je bolezen pa ne na zobeh ali dlesnih, temveča na čeljusti odnesla vse zobe ,a pa še sedj živim. pa srečno,ker prej take bolečine zobje videti super , samo nezostne bolečine, dlesen zdrava čeljusti pa problem vnetja. Pa imam totalno protezo že 12 let pa sem še mlada, tudi ti se boš navadila na to.
Lej, toliko tisoče starčkov se je navadilo na protezo in ni hudič da se ne bi tudi ti. Še Ditka Habrl je delala reklamo za eno kremo, verjetno pa boš prehrano morala malo prilagoditi novi situaciji. Si res težko predstavljam da s protezo obiraš kakšna ocvrta bedrca
Tolaži se s tem, da tudi ostale še to čaka
Ja verjamem, da je to šok. Vendar smo ljudje taka prilagodljiva bitja, da se res vsemu privadiš.
Najprej si reci, privaditi se moram, ker druge poti ni. Hočem imeti dobro narejeno protezo, da se bom lahko veselo smejala, da bom lahko jedla, skratka, da bom izgledala urejeno. Pomeni se svojim zobozdravnikom, ki ima gotovo dobrega zobotehnika, kdaj približno ti bo umeril protezo. Zagotovo ti bosta uredila zobovje tako, da se boš hitro navadila nove situacije. Z zgornjo protezo ne bo težav, spodnja je malo bolj komplicirana, vendar se da tudi to urediti. Obstajajo posebna lepila za zobe, ki ti noter držijo protezo pol dneva, potem pa spet namažeš in ti drži drugega pol dneva.
Verjemi, da boš na koncu še zadovoljna, ker nimaš “šans”, da bi te še kdajkoli boleli:-))
Sicer pa vedi, da je okoli tebe mnogo ljudi, ki so na tvojem mestu, še mlajših, ki nosijo totalne proteze samo govorijo ne o tem, ker so se nanje že davno privadili.
Kar korajžno po nove zobe!
Vem kako se počutiš. Mene je bilo tako sram, da nisem za živo glavo nikomur povedala. Sem pri 30 dobila prvo delno protezo, pri 43 zgornjo totalno in zdaj pri 55 še spodnjo totalno.
Zobe sem si vedno negovala, redno hodila k zobozdravniku, pa mi tudi niso mogli rešit zgornjih, spodnje pa sem izgubila zaradi obsevanja, skratka naj ti napišem, da sem se po začetni neprijetnosti tako navadila, da se danes sploh več ne spomnim, da nimam svojih zob. Brez težav jih nosim in sem zelo zadovoljna. Redno si jih čistim in velikokrat si mislim, da hvala bogu da jih imam, me vsaj nikoli več ne bolijo :))))
Je pa tudi res, da je moja mama imela še pri 70 vse svoje zobe, oče pa je tudi okrog 40 dobil proteze.
Nič se ne sekiraj, pač tako je. Nekdo slabše vidi, pa mora nositi očala, nekdo težje hodi, pa mora nosit bergle itd.
Nekateri pa nosimo protezo, pa kaj pol.
Prvič: s protezo ni noben problem obirati ocvrtih bedrc!!
Drugič:Zelo žalostno je, če se nekdo tolaži s tujo nesrečo!
Tretjič: Nikjer ne piše, da ostale to še čaka. Pametnejši pravočasno poskrbimo za svoje zobovje!!!!!![/quote]
Za izgubo zob ni kriva samo slaba ustna higiena in preredki obiski pri zobozdravniku ampak še marsikaj drugega. V življenju ni nič sigurno zagarantirano zato se raje ne zareci, da ne boš tudi ti ostala predčasno brez zob.
Zaradi bolezni sem moral spuliti vse zobe.Star sem bil 35 let.Danes je od tega že 12 let ,,,pametna odločitev zdravnikov,,da so mi pač operacijsko vse zobe odstranili,,ker od takrat več nimam problemov z zdravjem,ki so me takrat pestili,,,,,vzrok so bili res zobje,Na protezo sem se od začetka težko navadil,,sedaj pa je že v redu,,vendar ,,,ob najmanjšem prehladu me bolijo dlesni in to tako. kot bi me bolel moj zob….vendar nimam druge izbire,,ker vsadki so zelo dragi in si jih nikoli v življenju ne bom mogel privoščiti,s svojo delavsko plačo,zato sem se s tem že sprijaznil.Takšno je pač življenje,sem pa srećen, da me je doletela le ta bolezen,,ki ni vredna omembe proti drugim bolezni,,za katere trpi marsikateri bolnik,.
Zanimiva tema. Jaz sem stara dobrih 30 let in čez 3 tedne dobim spodnjo delno protezo. Zaradi bolezni (ne pomankljive higiene, kot ste kateri pametni), sem zgubila full zob spodaj, zgoraj mi jih tudi dosti manjka. Težko se bo sprijazniti, navaditi….tudi mene je kar sram, ampak počasi ugotvaljam, da me nima za kaj biti. Storila sem vse, kar je bilo v moji moči. Zobe sem imela zdrave same po sebi, ampak so šli ven. Nitkam že 15 let vsak dan, ščetkam 3x na dan….moj mož pa umije zobe samo zjutraj pa mu nič ni. Zobje so le majhen del našega telesa. Šteje to KAR SMO V SEBI. In upam, da slovenski narod kdaj preseže te stigme glede zob….opažam namreč, da vedno mlajši dobivajo protetične nadomestke in da so razlogi lahko res izredno različni in ni vedno samo TI SI NISI UMIVAL ZOB. Obsojati je najgrše dejanje, sploh če ne poznate zgodbe in ozadja.
Pa srečno vsem, ki ste v isti zgodbi.