ZOISOVA ŠTIPENDIJA
Lep pozdrav,
na vas se obračam z vprašanjem, kakšen uspeh je treba imeti ob koncu osnovne šole za pridobitev Zoisove štipendije. Kako je z priznanji? Se upoštevajo tudi srebrna? Ali samo zlata? Najbolj me zanima, kako je s povprečjem? Ali mora biti 5,00 ali 4,70? Prosim za odgovor(samo tisti, ki se spoznate!) Zahvaljujem se vam za pomoč.
Lp,
Nika:)
http://www.sklad-kadri.si
Zavihek Zoisove štipendije.
Vse piše!
Sicer pa vsaj 4,70 in izjemni dosežek. Drugače nimaš šans.
Gre se tudi glede povprecje iz vasega razreda jo bodo dobili 0 najvec 2 zato moras biti najbolsa v razredu ce nisi najbolsa jo nebos dobila..jaz sem imela 4 zlata priznanja in 4.9 vendar priznanja niso bila dovolj vredna…najbol pomemba so vegovo cankar in stefan -fiz….manj pomemna pa krmija..biologija..anglescina…to so mi povedali
Nekaj ne štima pri napisanem. Na državnem nivoju Cankarjevega tekmovanja ne moreš dobit srebrnega priznanja. Srebrno Cankarjevo priznanje se dobi na regijskem tekmovanju (zato ne šteje za Zoisovo štipendijo), na državnem tekmovanju pa je mogoče dobiti zlato Cankarjevo priznanje (to pa šteje za Zoisovo štipendijo). Srebrna priznanja štejejo samo pri tekmovanjih, ki imajo samo dve stopnji – šolsko in državno. Pri tem je na šolskem tekmovanju možno dobit bronasto priznanje, na državnem tekmovanju pa je mogoče dobiti tako srebrna kot zlata priznanja. Tako obliko tekmovanja imajo na primer pri kemiji. Zato srebrno Preglovo priznanje šteje, ki je pridobljeno na državnem nivoju šteje za pridobitev Zoisove štipendije, srebrno Cankarjevo priznanje pridobljeno na regijskem tekmovanju pa ne šteje.
Tole pa niti slučajno ni res. Priznanja so si med seboj enaka, in vsi, ki dosežejo pogoje dobijo Zoisovo, ne glede na to, koliko jih je v razredu.
V razredu moje hčerke so dobili vsaj trije zoisovo, v paralelki pa tudi. Lahko celo, da je kakšen več, ampak za te sem sigurna.
Štejejo pa kot so že napisali, srebrna in zlata priznanja dosežena na državnem nivoju. Tako recimo pri angleščini srebrno priznanje iz 9. razreda ni dovolj (ker je regijsko) iz 8. pa je, ker v 8. ni regijskega je samo državno in tam dobiš lahko ali srebrno ali zlato.
Moja hči je imela sicer 5.0 povprečje in eno srebrno priznanje iz 8. razreda, pa je bilo za Zoisovo dovolj (pred dvema letoma).
Lansko leto je bilo potrebno imeti povprečje4.7 in eno zlato ali 2 srebrni priznanji iz državnega tekmovanja. 2.5 točke pa se je lahko dobilo v tekmovanju kjer je posameznik tekmoval v skupini,tam so se delile točke,ki jih je dosegla cela skupina.Hči je imela povprečje 9. razreda 5. in srebrno priznanje iz logike na državnem tekmovanj pa ni dobila zoisove štipendije.Leto prej pa so jo z takim uspehom dobili vsi,saj je odvisno kako je generacija dobra. Se pa pogoji za vložitev lahko spreminjajo iz leta v leto.
Lp
Tema – Zoisova štipendija
Živijo!
Sin in jaz sva zelo zafrustrirana, ker ne veva, ali naj oddava vlogo za Zoisovo štipendijo ali ne. Sin ima dve dve zlati priznanji, ampak ima povprečje v 9. razredu 4,69 (v pogojih piše 4.70). Ali kdo ve, če se ocena zaokroži morda navzgor? Ali ima sin sploh kakšno možnost za Zoisovo štipendijo s to oceno?
Hvala za odgovor,
Tina
Moj sin je ni dobil po končani OŠ, pa skos odličnak same 5, le v 9. razredu ena 4 in je izvisel.. So jo pa dobile nekatere sošolke in potem skupaj v gimnaziji ves čas imele slabše povprečje od mojega sina. Na koncu gimnazije naš sin zlati maturant dobil za na faks zoisovo štipendijo, sošolke pa vse izgubile štipendijo Se mi je fajn zdelo.
Sam res, je pa butast sistem, ko ga noben za zihr ne razume. Navodila na tej strani so pa lih tko za nerazumet. Pa dajte že napisat enkrat navodila tako, da jih razume nekdo, ki šele želi postat Nobelovec.
Da se folk kar tako na pol na pamet prijavlja in čaka in čaka in upa na najbolje, je pa res mimo. Zois pa tak!!
Uf ko sem bila jaz v osnovki se ne spomnim da bi kdo s 4,7 dobil zoisovo..jaz sem imela vse zakljuceno 5 + mislim da 3 zlata priznanja, pa sva samo dve v razredu dobili zoisovo. Smo pa pisali se ene teste in si moral biti v zgornjih 3%, ne vem ce to se obstaja.
je bilo pa kar fajn, 4 leta ekstra kes:)
Ta Zoisova štipendija je kar nekaj. Hči je imela v gimnaziji 5.0 povprečje vsa leta, bila tudi zlata maturantka, ker pa ni imela nobenega izjemnega uspeha (tretja v slo v italijanskem jeziku – se bojda ne šteje za izjemni uspeh), ji ni uspelo obdržat Zoisove štipendije. Prvi letnik faksa je zaključila in to v roku. Je med najboljšimi študenti na izbranem faksu….
S tole zlato maturo si ni mogla kaj dosti pomagat, čeprav vemo, da je pot do precej trnova. Aja, pa po tekmovanjih je tudi hodila, čeprav so imeli okrnjena (tretji in četrti letnik zaradi korone, prej se jim pa kvazi ne bi upoštevalo za Zoisovo – no, potem so to spremenili, čez noč). Sklad je na naših otrocih v času kovida precej prišparal, seveda na račun otrok.