Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek Žolčne težave in kako lahko ukrepamo – vprašanja za pogovor s strokovnjakom

Žolčne težave in kako lahko ukrepamo – vprašanja za pogovor s strokovnjakom

Ob praznikih polnih dobrot se število težav z žolčem poveča. Količina in vrsta živil naredita svoje, pojavijo se bolečine in druge težave.

V sredo, 15. 4. 2020, ob 10. uri bomo gostili g. Roberta Terčelja, ki z ekipo Farmedice podpira uporabo zdravil rastlinskega izvora, fitoterapijo.

Teme javne tribune bo o vzrokih za nastanek žolčnih težav, zakaj jih mnogi ne prepoznajo, kako jih lahko uspešno zdravimo oz. lajšamo, pa tudi kaj po tem, ko so nam jih morda že odstranili.
Več informacij o težavah z žolčem ali celo žolčnimi kamni piše na https://www.zurnal24.si/zanimivo/tezave-z-zolcem-so-tezava-mnogih-344841.

Vabljeni, da se nam pridružite v sredo, vprašanja pa lahko postavite že danes.

[img]https://med.over.net/wp-content/uploads/2018/02/cover-bolecina-zolc-trebuh.jpg[/img]

Kako veš, da imaš probleme z žolčem?
Mene občasno zbada na desni strani pod rebri, sploh če imam psihično naporne dneve, opažam pa da tudi ob kakšni hrani, ampak vzorca, kaj bi to bilo, še nisem prepoznala.
Bolečina je nenadna in ostra.
Se to lahko znak tega, ali je kaj benignega.
Vem, da takole težko na pamet rečete in tudi niste zdravnik, samo vprašam, ker verjetno slišite kaj pravijo drugi.
Hvala za odgovor.

Isci: Hulda Clark Liver/Gallbladder Flush
Veliko ljudi je to naredilo in se resilo tezav. Zelo priporocljiv je recept ki vkljucuje ti. Epsom salt (magnesium sulfate), po slovensko: magnezijev sulfat.

nova
Uredništvo priporoča

Od aprila lani jemljem 2x40mg dnevno Nolpazo zaradi aspiracijskih pljučnic, do pred par tedni sem kar uspešno nadzorovala kislino. Pljučnice uspešno mirujejo.
Zdaj pa imam poslabšanje, ponovno se mi močno napihne trebuh po hrani, tišči, peče, včasih zaseka na območju želodca oziroma tudi pod desnim rebrnim lokom. Vzrok najbrž velik stres. Začela sem jemati še antacide kalcijev karbonat cca 3x na dan, a čez dan še nekako gre, ponoči pa me bolečina zbudi. Naj omenim, da nimam žolčnika že dvajset let, pred cca 5 leti sem imela gastroskopijo, ugotovljen gastritis, ki sem ga takrat pozdravila, gerb in manjša hiatalna kila. Bakterije nisem imela.

Spet gastritis? Je zdravljenje ustrezno? S hrano pazim, itak mi nič ne paše, ker takoj spet zaboli. Nujna ponovna gastroskopija?

Hvaležna za nasvet, lep pozdrav.

G. Trčelj pozdravljeni,
zadnje čase imam, karkoli pojem, pekoč občutek v želodcu. Traja že 14 dni dni in stanje se ne izboljšuje. Je to povezano z žolčem?

pozdravljeni,
odločila sem se, da zaradi zdravstvenih razlogov, shujšam za 20 kilogramov. ali je res, da smo v času hujšanja bolj podvrženi, da dobimo žolčne kamne in kako bi se temu lahko preventivno izognila?
Hvala

Je možno te težave odpraviti samo z dieto?

Na kaj je treba biti pazljiv med nosečnostjo, če imaš zgodovino težav z žolčem in žolčnimi kamni? Še posebno, če imaš hudo jutranjo slabost in ne moreš ničesar jesti? Kaj priporočate?

Meni zvečer zelo pomaga čaj iz ingverja, sploh če sem jedla čez dan veliko mastnih jedi. Je to dejansko nekako dokazano, da pomaga, ali se moram vseeno bati, da bom dobila prej al slej dobila žolčne kamne?

Žolčni napad!
Naj povem, da je prvi napad na začetku meseca trajal nekaj ur skupaj, ni prišlo do bruhanja, krči in bolečine pa so bile neznosne. Posledice, očitno vnetje žolčnika, pa so trajale naslednje tri dni, da niti hlač nisem mogla zapeti! Ko analiziram, sem ugotovila, da je bil sprožilec čips, sicer malo, pa vendarle.

Sinoči pa je napad trajalo od 22. ure do 3. ure zjutraj! Bolečnina se je začela v žlički, se širila na vse strani do popka in izžarevala v hrbtenico! Sprožilec? Fižolovka in ajdovi žganci, brez zabele :-)). Vsaka kaplja vode/čaja, ki sem jo popila, je sprožila valove krčev.

Žolčne kamne so mi ultrazvočno odkrili pred 25 leti, po nekaj težavah med nosečnostjo in kako leto kasneje, sicer pa so “lumpi” mirovali in me niso nikoli vznemirajli, zato sem kar pozabila nanje. Moram reči, da imam želodec tak, da bi lahko jedla tudi železje :-))

Očitno se bom morala povsem držati stroge žolčne diete. Še vprašanje, kaj je sveže sadje ali zelenjava vedno usodno? Razumem, da so maščobe sprožilci, očitno tudi stročnice…

Dobrodošli g. Terčelj, pa začnimo.
🙂

I Domišljija je pomembnejša od znanja. Znanje je omejeno, domišljija pa poganja svet. Albert Einstein I Naročilo na ePosvet: https://med.over.net/svetovalec/andreja-verovsek I

Pozdravljeni,

občasno zbadanje bi lahko kazalo na žolčni vzrok in če niste še opravili UZ, bi bilo to na mestu. Še eden od možnih napovednikov, da so težave žolčnega vzroka je njihova pogostnost in intenzivnost. S časom postajajo pogostejše in intenzivnejše. Nenadna ostra bolečina je lahko pojav ob migraciji manjšega kamna, se za nekaj časa ujame v žolčevodu ali na prehodu iz žolčnika, nato krč večinoma popusti in bolečina mine. Ultrazvok in pregled pri zdravniku bosta primerna koraka. Rowachol lahko ob tem uporabljate nekaj tednov in spremljate učinke – če bo težav manj, vztrajajte z jemanjem. Svetoval bi manjši odmerek, 3x dnevno po 1 kapsulo. Pred tem pregled.

lep pozdrav
R.Terčelj

Robert Terčelj Naročite se na brezplačne Voglove nasvete za zdravo življenje na http://www.avogel.si

Ne maram vseh teh tablet iz lekarne. Ne verjamem, da je res dobro, če dolgi čas jemlješ neke umetne zadeve. Poskušam se prehranjevat zdravo, ko pa je le praznik si pomagam v naslednjih dneh s postenjem. Katera naravna zdravila lahko preizkusim?

Pozdravljeni,

nasvetov je res veliko, različnih izkušenj tudi. Pri pojavu simptomov, ki jih pripisujemo žolčnim kamnom se velja najprej prepričati, da so ti res vzrok, da ne obremenjujemo organizma po nepotrebnem, četudi je metoda pomoči še tako benigna.

Hvala za pomoč pri nasvetih!

lep pozdrav,
R.Terčelj

Robert Terčelj Naročite se na brezplačne Voglove nasvete za zdravo življenje na http://www.avogel.si

Pozdravljeni,

na prvi pogled gre pri vas za več dejavnikov, ki povzročajo težave. Ne bi ugibal in pred kakršnokoli gastroskopijo priporočam posvet s splošnim zdravnikom in spec.gastroenterologom. Če se vam težave ponavljajo in ste imeli ugotovljen v preteklosti tudi gastritis, bi veljalo uporabljati dlje časa, vsaj 6-8 tednov zdravilo Iberogast, 3x dnevno po 20 kapljic. Je sicer izrazito namenjeno funkcionalnim težavam prebavil, ima pa tudi dokazane protivnetne učinke, zato je pri gastritisu oz. vnetnih vzrokih lahko primerno zdravilo.

želim vam vse dobro in da se težave ne kopičijo!
R.Terčelj

Robert Terčelj Naročite se na brezplačne Voglove nasvete za zdravo življenje na http://www.avogel.si

Pozdravljeni,

samo na podlagi tega bi težko sklepali. Običajno pri žolčnem izvoru bolečine nastopajo uro ali več po zaužitju, pogosto ponoči po močnejšem večernem obroku, tiščanje v desnem podrebrnem delu itd. Na podlagi zapisanega bolj kaže na želodčnen izvor. Če se ne umiri, potem priporočam pregled pri svojem zdravniku. Ob tem lahko za lajšanje tega pred zaužitjem hrane uporabite zdravilo Iberogast, do 3x dnevno po 20 kapljic. Ima zelo dobre učinke na želodčno sluznico in pomaga pri normalizaciji želodčne funkcije (ni pa antacid, če je presežek želodčne kisline vzrok). Smiselno bi ga bilo jemati več tednov.

lep pozdrav,
R.Terčelj

Robert Terčelj Naročite se na brezplačne Voglove nasvete za zdravo življenje na http://www.avogel.si

Pozdravljeni,

to je pa zelo ambiciozen načrt! Priporočljivo je to narediti bolj postopno, saj je tudi hujšanje za organizem napor in terja prilagajanje. Drži, da je hujšanje lahko eden od dejavnikov za nastanek žolčnih kamnov. Zato je priporočljivo pri tem k temu pristopati zlagoma in skrbeti za ustrezno prehrano. Več o tem lahko preberete tudi na tej povezavi:
https://www.farmedica.si/clanek/103/Bi-se-zeleli-izogniti-tezavam-z-zolcnikom?-Uzivajte-hrano-ki-podpira-jetra

Sočasno si lahko pomagate z Rowacholom in za čas hujšanja uporabljate v manjšem odmerku 3x dnevno 1 kapsula. Rowachol preprečuje pogoje, kjer nastajajo novi žolčni kamni – povečuje izločanje žolča in ta je manj nasičen s holesterolom. Tudi prebava hrane bo lažja.

Želim vam veliko vztrajnosti – pojdite korak za korakom.
R.Terčelj

Robert Terčelj Naročite se na brezplačne Voglove nasvete za zdravo življenje na http://www.avogel.si

Pozdravljeni,

dieta je pomembna, kadar so težave v napačnem načinu prehranjevanja. Dejavnikov za nastanek kamnov je več, hrana le eden od njih. Je pa vsekakor smiselno upoštevati smernice, ki so koristne tudi, ko žolčne težave niso izrazite. Tole bo dobra povezava za dodatne informacije:
https://www.farmedica.si/si/dodatki/diete-pri-zolcnih-kamnih.html

lep pozdrav,
R.Terčelj

Robert Terčelj Naročite se na brezplačne Voglove nasvete za zdravo življenje na http://www.avogel.si

Pozdravljeni, zanima me kakšna je preventiva. Kaj lahko naredimo, da preprečimo žolčne kamne?

29 hči že cel dan bruha in oravi, da jo v želodcu zbada. Bi bili lahko žolčni kamni? Zgaga jo tudi peče…

Pozdravljeni,

precej članov moje družine je že imelo operacijo zaradi žolčnih kamnov. Zanima me, v kolikšni meri so te težave genetsko pogojene in kaj lahko naredim za preventivo da se te težave pri meni ne bi pojavile, ali pa da jih vsaj omilim. Sem dokaj mlad, po moški strani pa so okoli 50-ga leta starosti te težave v naši družini zelo pogoste. Načeloma ne živimo nezdravo, prehranjujemo se kvalitetno, gibljemo se dovolj. Je še kaj, kar lahko storim razen da čakam na težave in ukrepam ko se le-te pojavijo?

Rowachol je rastlinskega izvora. Lahko prosim poveste njegove bistvene učinkovine in kako delujejo.

Pozdravljeni,

zanima me kakšen vpliv na žolčne težave ima nezadostna telesna aktivnost? Sam sem zaradi službenih obveznosti večino dneva v sedečem položaju, prehranjujem pa se za moje pojme kar zdravo in nič pretirano. Vseeno dostikrat občutim bolečino oziroma zbadanje pod rebri. Je to kaj povezano?

Pozdravljeni,

V prvem tromesečju ste z ukrepi omejeni, kasneje pa bi, če gre za ponavljajoče žolčne težave pred jemanjem česarkoli najprej govoril s svojim zdravnikom/zdravnico. Če imate žolčne težave v anamnezi, ni nujno, da se bodo ponovile. Niste zapisali, ali so vam žolčnik odstranili ali ne. Drži, nosečnost je dejavnik, kjer se pojavijo žolčni kamni oz. žolčne težave. Jutranjo slabost ne bi povezoval z žolčnim vzrokom. Včasih so svetovali ingverjeve pripravke kot naravni antiemetik, a pred jemanjem česarkoli res svetujem posvet z zdravnikom.

Naj vam to obdobje pričakovanja mine kar se da mirno!
R.Terčelj

Robert Terčelj Naročite se na brezplačne Voglove nasvete za zdravo življenje na http://www.avogel.si

A je smiselna preventivna operacija. Mama ima občasno težave zaradi manjšega kamna, ampak zdaj že nekaj časa ne. Skrbi me, če bi do napada prišlo kje v tujini. Ali je to tako kot pri slepiču, da je nujna takojšnja operacija?

New Report

Close