Zoran Janković na dnu demokracije
Zanimiva analiza predvolilne kampanije z zaključki o stanju demokracije pri nas :
http://www.finance.si/224484/Zoran_Jankovi{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}E6_na_dnu_demokracije
Še citat o Jankoviću :
>>>>>>
Najnižjo točko pa je demokracija dosegla s pojavom fenomena Janković. Zoran Janković je v slovensko politiko pred nekaj več kot letom dni vstopil kot podjetnik, ki bo kot sposobni hišnik naposled uredil Ljubljano, kot jo gospodinje niso znale. Zaklinjal se je, da ni politik, in temu dodajal slikovite varovalke, na primer, da je soproga dejala, da bo zahtevala ločitev, če bi postal politik. Politika ga ne zanima, on je menedžer.
V pravkar končani kampanji pa je vsak torek na svoji redni tiskovni konferenci počakal na dve vprašanji: koga boste podprli na volitvah in ali ne bi bili najraje kar vi mandatar. Tako samopašnega odnosa do volivcev in demokracije si ne more privoščiti nobena javna oseba in dejstvo, da se v slovenskem političnem prostoru sploh lahko oblikuje misel, da naj bi mandatar postal nekdo, ki ne sodeluje na volitvah in se ni pripravljen javno postaviti na čelu političnega gibanja, je ena največjih anomalij političnega razvoja pri nas.
Dejstvo, da so se vanjo pustili zaplesti ne le Joc Pečečnik in novinarji, marveč celo voditelji posameznih političnih strank, ki hodijo k Jankoviću kot v papeško avdienco, pa kaže, da so še enkrat pripravljeni podcenjevati volivce. Ni jasno, doklej se bodo volivci temu zmožni upirati, in največ je seveda odvisno od zmagovalca Pahorja.
Ne smemo pozabiti, kako se je Janković znašel v politiki. Ena izmed prvih stvari, ki jih je Janez Janša, ko je prišel na oblast, naredil, je bila zamenjava direktorja Mercatorja. Direktorja, ki je povsem dobro delal. Jaz sem že takrat rekla, da se mu bo ta revanšizem hudo maščeval in še vedno verjamem, da se mu bo. Se mu je že, vendar se mu bo še bolj. Moder človek ve, da samo dejstvo, da nekaj lahko narediš, še ne pomeni, da je dobro, da to narediš. Maščevanje sicer nudi trenutno zadovoljstvo, vendar pa na dolgi rok … Če bi ga pustili tam, kjer je bil, tam, kjer je dobro delal, zdaj z njim ne bi imeli tovrstnih težav.
Z odstranitvijo Jankoviča iz mercatorja se je preprečila privatizacija podjetja. Saj je z napeljanimi posli z trgovci iz bivše juge, le te prevzemal z zamenjavo delnic. Da mu je to preprečil pa je potegnil slabe poteze, žal. Ko gledaš na te stvari z časovne razdalje se ti zdi kot da se je ujel v nastavljeno past.
Ne vem, kolikor sem jaz zadevo tedaj spremljala (sicer bolj od daleč, ker sem bila veliko zunaj Slovenije) je šlo za čisti revanšizem. Ki mi ni toliko zanimiv iz političnega in ekonomskega gledišča, ampak bolj iz psihološkega. Če hočeš videti, koliko nizkotnega in podlega se skriva v duši človeka, mu daj moč, kakršnokoli moč, in opazuj. Ali bo naredil prav vse, kar lahko naredi, zato ker to pač lahko naredi. Ali pa bo kje našel mejo. Pa daleč od tega, da bi bil Janša edini, za katerega bi to veljalo. Večina na oblasti pač “podivja”. Enim pa sploh ni treba priti na tisto pravo oblast. Za nekatere je dovolj, da postanejo predsednik hišnega sveta in že so povsem nov človek.
No pa še en komentar iz financ na to temo:-)
S člankom se strinjam in dodajam še nekaj svojega.
Cena za Slovenijo bo visoka.
Volitve so za nami in zdi se, da smo dobili, kar si zaslužimo. Največ pa so k takemu rezultatu pripomogli tisti, ki niso šli volit in so dovolili drugim odločati tudi namesto njih in tisti, ki so bili mobilizirani s strani Jankoviča v Ljubljani. Medtem ko komunizem po svetu jemlje hudič, se je pri nas vrnil skozi glavna vrata. Minilo je 63 let od koncu druge svetovne vojne in komunisti so leta 2008 še enkrat porazili Slovence. Mesta z mešanim prebivalstvom, predvsem pogoltna Ljubljana, so premagala še dokaj slovensko podeželje, ki bo še naprej ostalo zapostavljeno.
Ve se, da komuniste, razen dela Slovencev, voli kakih 150.000 južnjakov in ostalih priseljencev s »samoizbrisanci« vred, cigani in še nekateri marginalci in lenuhi, ki pričakujejo delitev sredstev in denarja, ki ga pridela najbolj izkoriščani srednji sloj najbolj poštenih državljanov Slovenije. Glede tega mislim, da bomo Slovenci, če ne bomo bolj stopili skupaj, v prihodnje vse bolj preglasovani, ker bomo zaradi nebrzdanega priseljevanja tujcev Slovenci počasi postajali manjšina v svoji državi.
Sicer pa bratje Slovenci in sestre Slovenke in tudi vsi drugi pošteni državljani, če smo prestali 60 let totalitarizma, bomo nekako pretolkli še ta 4 leta. Saj vse le ni tako črno. Iz parlamenta so namreč izpadla nekatera politično mrtva telesa: Školč, Anderlič, Cvikl, Peče, Tavš, Gulič, Oražem, itd. Tajkuni in razne barabe pa so si oddahnili, ker ne bo nadaljnih preiskav, je pa zanje ostalo še kar nekaj državnega premoženja za tajkunizacijo (krajo), reveži sodniki bodo namesto 5000€ končno dobili večje plače. Cena zmage komunistov bo za Slovenijo visoka, mi žalujoči ostali pa lahko samo upamo, da komunisti v tem mandatu ne bodo napravili prevelike škode.
Ljubljančanom in Ljubljančankam pa želim, da bi jih z minareta ljubljanske Jankovičeve džamije hodža čimprej in čim bolj glasno večkrat na dan pozival k molitvi obrnjene v smeri Meke.
Sploh ni potrebno, da z nekom kaj imaš, da nad njim zganjaš revanšizem. Dovolj je, da ti gre nekdo v nos. In Janković je brez dvoma Janši šel v nos. Tako je, kot si napisal. Janković je pameten. In to je tisto, o čemer sem pisala zgoraj. Poznati moraš mejo. Če je nimaš v srcu, jo moraš imeti vsaj v glavi. Ta v srcu govori o plemenitosti človeka, tista v glavi o pameti. Tukaj gre za klasičen bumerang efekt. Hotel je škodovati drugemu, na koncu pa je najbolj škodoval prav samemu sebi.
Kakšen revanšizem bi bil to, če Janša in Zoki nista imela nič prej?!/quote]
Zoran Jankovič je bil, in še vedno je, dober prijatelj Milana Kučana. In to je javno tudi povedal. To je bilo za JJ preveč in takoj, ko je prišel na oblast je odstavil Zorana Jankoviča. To je storil zato, da je pokazal svojo moč, ki jo je dobil. A, žal.
Kot je napisala Žogca zgoraj je dobil bumerang. In prav je tako.
JJ nima monopola nad revanšizmom…upam, da se tega zavedaš…..
In še nekaj…(npr.)Jankovič je pameten, se znajde, je super ah in oh….ljudje, ki poveličujete osebke, ki so si pozlatili življenje,pozabljate na to, da za vas niso naredili nič..če pa so že kaj naredili, da ste dobili občutek, da delajo za vas, preverite, koliko so v tem času naredili zase…….
Večino politikov, o katerih je govora na tem forumu, sem imela priložnost videvati v živo, ko ni bilo blizu nobene kamere. In Janković se mi je od vseh najbolj dopadel. Sploh pa je najbolj gospod oziroma če se natančneje izrazim, najbolj je kavalir. Kot tudi, Janković pred kamero in Janković brez kamere, ista reč. Za mnoge druge, tako leve kot desne, tega ne bi mogla reči.
Drži-uglajen,simpatičen,vedno nasmejan,etc…
Ampak če poznaš njegovo zakulisje,od njegovih začetkov kariere naprej,ta njegov bleščeči nasmeh izgine oz.se spremeni v režanje množici,ki mu je nasedla.Nasedejo pa mu tisti,ki sami v življenju niso “uspeli” in se nekako poistovedijo vsaj z likom “uspešneža”.
Kaj je naredil Jankovič zate,Žogca?Kot župan,kot poslovnež?
V bistvu zelo veliko. Kot župan in kot poslovnež. Lahko s prstom pokažem na stvari, ki so takšne, kot so, zaradi njega. Ki jih je on spremenil. Mimogrede še en nasvet. Prepričanih ne prepričuj. Kajti to je potrata časa.
Zdi se mi, da si to napisal meni. Pri ljudeh, ki ne uporabljajo citatov, pač nikoli ne vem. 🙂 Niso vsi projekti, na katere lahko pokažem, izključno povezani z denarjem. Zaprtje Tromostovja in Wolfove že ne. Enako velja za po trideset in ne vem koliko letih spremenjene avtobusne proge v Ljubljani. Sicer pa je v moji neposredni bližini še več stvari, ki jih je spremenil on, vendar jih, verjetno razumeš, tukaj ne bom pisala, ker nočem ravno napisati svojega naslova. Veselim se nove železniške in avtobusne postaje, da ne bom vedno “farbala”, ko dobim obiske iz tujine. Predvsem pa se veselim novega nogometnega stadiona, katerega sem si od vedno želela.
Moje mesto se razvija. 🙂