Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine Zvišanje DDV za novogradnje

Zvišanje DDV za novogradnje

Pri prodaji novih stanovanj se bo DDV 1. januarja 2008 zvišal na 20-odstotno stopnjo. Če imamo mi že skljenjeno predpogodbo, letos maja bomo sklenili še pogodbo za nakup novega stanovanja, rok dokončnega plačila za stanovanje je maj 2008, se pravi, da potemtakem bomo morali zaradi višjega DDV več plačati za stanovanje. Je mogoče kakšna varianta, da se izognemo višjemu plačilu, bi bilo dovolj če bi v letošnjem letu imeli overjeno pogodbo?

Lep pozdrav!

Tukaj je sicer nekaj dileme, saj sem se ukvarjal s popolnoma isto stvarjo.
Zakon in obrazložitev DURS je jasen:
davčna obveznost nastane z dnevom sklenitve pogodbe in se plača takoj, v enem znesku, neglede na dogovrjeno in izvedeno dinamiko plačil.
Torej, če sklenete pogodbo o nakupu stanovanja letos Maja v znesku 100.000€, boste v roku enega meseca(nek rok je) plačali 8.5% DDV, ko se bo vaš pravni posel tudi uradno zapisal v evidenci pogodb (evidenca dostopna na portalu prostor.gov.si). To stvar je potrdil tudi nakup nepremičnine za podjetje, kjer je bilo potrebno kljub odplačevanju nas kot kupca investitorju na 10 let plačati DDV takoj.
Vendar sem imel sam pri osebnem nakupu v zvezi s stanovanjskim skladom kar nekaj problemov, saj nikakor niso hoteli pristati na to izvedbo plačila ddv in zahtevali podpis izjave, da bom plačal tudi eventuelno zvišan ddv.
Moj nasvet: zaprosite za obrazložitev DURS in se posvetujte z odvetnikom.
Drugače pa obstaja tudi zasilni izhod. 31.12. plačat dokončno celotno kupnino.

DURS je v zvezi s to problematiko že dal pojasnilo

http://www.durs.gov.si/si/davki_predpisi_in_pojasnila/davek_na_dodano_vrednost_pojasnila/stopnja_ddv/sprememba_stopnje_ddv_za_stanovanja_ki_niso_del_socialne_politike/

Zanimivo 🙂 kakšne 14 dni kasneje sem iz DURS dobil nekaj takega, samo, da je pisalo, da moram plačat DDV takoj, ko podpišem pogodbo.
Še to, pri nakupu poslovnih prostorov smo dejansko plačali ddv takoj, torej smo svojo obveznost že poravnali, čeprav še nismo plačali vseh obrokov.
Zmeda torej.
NAsvet: plačajte pred 31.12.2007 🙂

Po mojem tudi če vse plačaš v letu 2007, prevzem pa je v letu 2008, ko je dobava dejansko opravljena, plačaš v letu 2008 poračun davka.

Predzadnji stavek pojasnila pravi: “Ob dobavi blaga oziroma storitev mora davčni zavezanec v računu, v katerem obračuna dobavo blaga oziroma storitve, od obračunanega DDV po tem računu odšteti DDV, obračunan od predplačil.”

Upam pa da se motim… 🙂

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close