Francozi se raje kot spolnim užitkom predajajo Netflixu

09. februar 2024

Francozi se raje kot spolnim užitkom predajajo Netflixu

09. februar 2024
Foto: Pexels

Francozi se raje kot spolnim užitkom predajajo Netflixu

09. februar 2024
Foto: Pexels

Po zadnji raziskavi sodeč se Francozi vse manj predajajo spolnim užitkom in namesto tega raje gledajo Netflix in televizijo ali čas preživljajo na družbenih omrežjih.

Čeprav Francija velja za deželo ljubezni in strasti, je raziskava Francoskega inštituta za javno mnenje (Ifop) pokazala, da je spolno življenje Francozov, zlasti med mladimi, doseglo najnižjo točko od 70. let prejšnjega stoletja.

Delež odraslih, ki v zadnjih dvanajstih mesecih po lastnih navedbah niso imeli spolnih odnosov, se je med letoma 2006 in 2023 povečal z devet na 24 odstotkov, v starostni skupini od 18 do 24 let pa s pet na 28 odstotkov.

V starostni skupini od 25 do 34 let je 94 odstotkov vprašanih imelo spolne odnose vsaj enkrat v zadnjem letu, poroča STA. Medtem ko je leta 2009 58 odstotkov moških in žensk v Franciji izjavilo, da so imeli spolne odnose vsaj enkrat na teden, je bilo leta 2023 takih le še 43 odstotkov.

Foto: Instagram @paris.couple

Število nezadovoljnih žensk se je skoraj podvojilo

Pri tem je marsikdo nezadovoljen s “sušo” v postelji. Približno 55 odstotkov moških in 39 odstotkov žensk je izjavilo, da se redko ljubijo. Število nezadovoljnih žensk se je od leta 1996, ko si je še 21 odstotkov želelo intimnosti, skoraj podvojilo.

Razlogi za upad spolne aktivnosti so po raziskavi sodeč v tem, da ljudje raje gledajo filme ali serije na televiziji ali Netflixu, brskajo po vsebinah na družbenih omrežjih, igrajo računalniške igre ali berejo knjige.

Vodja raziskave pri Ifopu Francois Kraus meni, da gre za zgodovinski cikel, pri čemer so bila 80. in 90. leta čas hiperseksualizacije. Danes pa se nagibamo k spolnosti, ki je bolj kvalitativna kot kvantitativna, je ocenil.

Avtor
Piše

Branka Grbin

Style. Več novic

New Report

Close