Ghostanje – ko se smeti kar same odnesejo

02. september 2021

Ghostanje – ko se smeti kar same odnesejo

02. september 2021

“A ni lepo, da se je sam odstranil iz tvojega življenja? Sploh se ti ni bilo treba truditi odnesti smeti, so se kar same. Blagor tisti, ki se na tak način losa bedaka.”

Ghostanje v slovenščini še nima prevoda, toda gre za pogovorni izraz, ki opisuje popolno prekinitev komunikacije in stikov nekoga, s katerim smo imeli določen odnos. Ghosting se dogaja na vseh nivojih odnosa – pri prijateljskem, romantičnem ali pa profesionalnem. S porastom tehnologije je to še toliko bolj enostavno – preprosto ne odgovorimo na sporočilo, ignoriramo klic, prezremo elektronsko sporočilo. Nekateri popolnoma odrežejo komunikacijo s partnerjem, s katerim so bili v resni dlje časa. Omejitev praktično ni. 

Ena od uporabnic foruma Starševski čvek se je nedavno spraševala, zakaj ljudje ghostajo. “Par mesecev vse lepo in prav,  potem pa je kar naenkrat izginil, ni se oglašal na telefon, odgovarjal na smse,  itd. (…) Večkrat razmišljam, kakšen moraš biti kot človek, da narediš nekaj takega, torej da odideš brez besed ali pojasnila. A se taki ljudje zavedajo kakšno agonijo povzročijo drugemu s takšnim ravnanjem?”

Profimedia

Zakaj ljudje ghostajo?

Za nekatere je to najbolj praktično. Po avanturi za eno noč si pač ne želijo ničesar več in posledično ne odgovarjajo na sporočila in klice ali pa stik preprosto blokirajo. Takim ljudem je neprijetno komunicirati svoje občutke in želje, zato se temu raje izognejo.

Kadar gre za ljudi, ki ghostajo nekoga, s katerim so v resni zvezi, poslovnem ali prijateljskem odnosu in ga torej dobro poznajo, pa gre preprosto za beg. Bežijo pred pogovorom, pred problemom, namesto da bi se o pogovorili. Taki ljudje imajo težave s komuniciranjem. 

S tem se strinja tudi ena od uporabnic foruma, ki o ghostanju pravi takole: 

Te igrice se igrajo odrasli ljudje z otročjo dušo. Je pa tako, vsak človek bi moral imeti filing, kdaj je tistemu drugemu, s katerim je v zvezi, dovolj.”

Uporabnica foruma

Druga pa je zapisala naslednje: 

Lahko ravnaš drugače. Razumem, da prvo poveš, da ne želiš več stikov z neko osebo in če ta oseba tega ne sprejme, ja, potem pač zghostaš. Ampak treba je to najprej skomunicirat, ne pa kar stisnit rep med noge.

Mislim, da to delajo nesamozavestni ali pa taki, ki so bili kdaj sami fajn prizadeti.

Uporabnica foruma

Ghostanje je boleče

Nekateri se tega zavedajo, toda kljub temu se dejanju ne morejo izogniti. Zagotovo pa vsi, ki so že kdaj bili ghostani, vedo, kako boleče je, ko ostaneš sam brez pojasnila. Študije dveh raziskav iz leta 2018 kažejo, da je to doživela že četrtina ljudi. 

Ko oseba izgine iz našega življenja brez kakršnekoli razlage, se začnemo spraševati, kaj je narobe z nami, kaj je bilo narobe z odnosom, s prejšnjo nočjo, kaj točno je osebo tako zmotilo, da je odšla brez slovesa. Ghostanje nas prisili, da začnemo premišljevati o sebi in svojih napakah, čeprav dejanje v resnici več pove o drugi osebi kot o nas. Več kot očitno so nezreli in niso pripravljeni na resen odnos, zaradi česar je bolje, da so odšli. 

Profimedia

Ghostanje je nesprejemljiv način tretiranja ljudi. Je pasivno-agresivno, v ospredju je želja po zaščiti sebe, pri čemer pa smo nespoštljivi do drugih in neuvidevni do njihovih čustev. 

Kaj storiti, če smo ghostani?

Če se nam zgodi, da nas nekdo ghosta, je takega človeka najbolje pustiti in mu nameniti čim manj našega časa. Nekateri pravijo, da tako osebo lahko kontaktiramo in ji povemo, kako nesprejemljivo je bilo njeno dejanje, toda obstaja velika možnost, da nas bodo enostavno ponovno ghostali. Ne namenjajmo časa gledanju njihovih družbenih profilov in razmišljanju o lastnih napakah, temveč se namesto tega osredotočimo na to, da se naučimo zrele komunikacije in iščemo ljudi, ki so dovolj zreli, da komunicirajo z vami. 

Kot je napisala ena od uporabnic: 

Prej kot pozabiš, manj kot se s tem obremenjuješ, boljše je. A ni lepo, da se je sam odstranil iz tvojega življenja? Sploh se ti ni bilo treba truditi odnesti smeti, so se kar same. Blagor tisti, ki se na tak način losa bedaka.

Zreli, odrasli, pametni ljudje, ki so vredni truda tega ne počnejo, pa še marsičesa drugega ne. Ni dostojno. A si želiš živeti z enim takim? Ne, kajne?

Uporabnica foruma

Style. Več novic

New Report

Close