Grozen PMS? Pojdite v naravo!

12. december 2021

Grozen PMS? Pojdite v naravo!

12. december 2021
Avtor: Unsplash

Bližina narave in gozda je pomirjujoča ter dobro vpliva na naše fizično in psihično zdravje. Raziskovalci pa so ugotovili, da ima pozitivne učinke tudi na predmenstrualni sindrom ali PMS.

Prvo študijo, ki povezuje naravo in PMS, so izvedli na Norveškem in Švedskem. V raziskavi je sodelovalo več kot tisoč žensk, starih med 18 in 49 let, rezultati pa so pokazali, da so se ženske, ki so živele v soseskah z več zelenimi površinami, redkeje soočale s simptomi predmenstrualnega sindroma. Ti so znanstveno dokazani in z njimi se sooča približno dvajset odstotkov ljudi z menstruacijo. 

Raziskovalci, ki sicer prihajajo iz Barcelone in norveškega Bergna, so ugotovili, da imajo ženske, ki živijo v bolj zelenem okolju, manj simptomov in tudi manjšo verjetnost, da bi trpele za depresijo, nespečnostjo, imele občutljive prsi ali napihnjen trebuh. 

Avtor: Profimedia

Ženske, ki so sodelovale v raziskavi, so živele v norveškem mestu Bergen ter v švedskih mestih Gothenburg, Umea in Uppsala. Anonimno so odgovorile na vprašalnik, na katerem je bilo tudi vprašanje, ali se sploh soočajo s PMS simptomi. Mednje spadajo iritabilnost, anksioznost, jokavost in povečana občutljivost, težave s spanjem, depresija, občutljivost prsi, napihnjenost trebuha in glavobol. 

Poleg tega so znanstveniki analizirali tudi velikost zelene površine v njihovi okolici in izpostavljenost zračni onesnaženosti. S študijo so namreč želeli preveriti, ali bi lahko trdili, da življenje v bližini narave zmanjša simptome PMS, ter na kakšen način velikost zelene površine, zračna onesnaženost in fizična aktivnost vplivajo na pojavnost simptomov. 

Glavni raziskovalec Kai Triebner z univerze v Bergnu pravi, da so bili trije od štirih simptomov, ki so se izboljšali ob večji izpostavljenosti naravi, povezani s psiho. Pravi, da so s tem le potrdili, kar že vemo – stik z naravo zmanjšuje stres in izboljšuje mentalno zdravje. 

Avtor: Profimedia

Stres poslabša simptome PMS-ja

Triebner pravi, da stres še poslabša simptome predmenstrualnega sindroma in poveča nivoje kortizola v telesu. To lahko nato povežemo s več progesterona, ki pa je že dokazano povezan s simptomi PMS-ja. 

Raziskava pa je pokazala tudi, da morajo biti ženske naravi izpostavljene dlje časa, da lahko opazijo razliko. Raziskava je potekala dlje časa in opazovala učinke daljši izpostavljenosti naravi in spremembah pri simptomih. Če bi namreč analizirali le določen trenutek, ne bi dobili nobenih uporabnih rezultatov. 

Prejšnje raziskave glede narave in prednostih narave za naše zdravje pa so pokazale, da je bližina narave povezana tudi z večjo fizično aktivnostjo ter manjšo izpostavljenostjo zračnemu onesnaženju.

Style. Več novic

New Report

Close