Haruki Murakami: 13 misli na temo ljubezni

Dragica Sušnik, 14. februar 2017.

Ljubiti bi morali vse leto, ne samo na valentinovo. Tudi razmišljati o ljubezni, tako kot japonski pisatelj Murakami.

Danes je valentinovo, dan, ko povsod slišimo besedo ljubezen. Vse se vrti okoli srečnih parov, izmenjevanja pozornosti, darilc in poljubov. Toda ljubezen je še veliko več kot to in ni namenjena zgolj parom. Prav bi bilo, da o njej razmišljamo vse leto, predvsem pa, da dajemo in sprejemamo ljubezen vseh 365 dni v letu. Ni pomembno, ali smo samski ali v bolj ali manj uspešnem razmerju, pač pa to, da vse, kar počnemo, počnemo s stališča ljubezni.

Na eni strani imamo tiste, ki praznik povzdigujejo v nebo, kot da bi bil samo 14. februar namenjen prav njim, na drugi strani pa take, ki valentinovega ne marajo, češ da gre še za en kapitalistično in trženjsko obarvan ‘praznik trgovcev’, ki izkoriščajo idejo ljubezni za polnjenje lastnih žepov. Najbrž bi vsakemu lahko dali njegov prav…

Večina pa spada nekam na zlato sredino: vemo, da je neumno na točno določen dan praznovati ljubezen, a če to lahko počnemo z nekom, ki ga imamo radi, v tem ne vidimo prav nič napačnega. Navsezadnje si večina ljudi na svetu, na valentinovo ali na vse druge dni, želi samo to dvoje: biti srečni in ljubljeni oziroma nekoga ljubiti.

Haruki Murakami

Kar nekaj literarnih ustvarjalcev je odlično opisalo, kaj je globji pomen ljubezni, oziroma, kako jo je občutiti. Med sodobnimi pisci izstopa Haruki Murakami, ki je tudi med slovenskimi bralci nadvse čislan in eden najbolj izposojanih avtorjev v knjižnicah, pa tudi od vseh tujih pisateljev največ prevajan v slovenščino. Zato smo izbrali misli iz njegovih različnih del, ki to stanje blaženosti, ali tudi gorja, odvisno od perspektive in uslišanosti ljubezni, najbolje opišejo.

V njegovih zgodbah nastopajo liki, ki si obupno želijo ljubezni, taki, ki o ljubezni sploh ne razmišljajo, junaki, ki ljubijo osebo, ki jih ne bo nikoli ljubila v zameno, taki, ki ne vedo, kako ljubiti, in tudi taki, ki jih drugi ljubijo, vendar sami ne občutijo ničesar. Tu je 13 najlepših stavkov na temo ljubezni, ki jih je v različnih delih napisal Murakami. Dali vam bodo kar nekaj snovi za razmislek.

# Če lahko nekoga ljubiš z vsem srcem, tudi če le eno samo osebo, to pomeni, da obstaja odrešitev v življenju. Tudi, če s to osebo ne moreš biti.

# Dva človeka lahko spita v isti postelji in sta še vedno osamljena, ko zapreta oči.

# Večina tega, kar misliš, da veš o meni, so nič drugega kot spomini.

# Lahko skriješ svoje spomine, ne moreš pa izbrisati zgodovine, ki je do njih pripeljala.

# Zapravljaj denar za stvari, ki jih lahko kupi denar. Svoj čas pa zapravi za vse tisto, česar denar ne more kupiti.

# Enega srca z drugim ne povezuje zgolj harmonija. Srci sta v resnici globoko povezani preko njunih ran. Bolečina, zvezana z bolečino, ranljivost z ranljivostjo. Ni tišine brez krika ali obžalovanja, ni odpuščanja brez prelivanja krvi, ni sprejemanja brez tega, da gremo skozi akutno izgubo. Vse to predstavlja korenine resnične harmonije.

# Včasih se res počutim osamljeno, ko spim s teboj.

# Dostikrat se počutim kot čuvar muzeja – velikanskega, praznega muzeja, v katerega nihče ne zaide in ga pazim za nikogar drugega, kot samega sebe.

# Kaj se zgodi, ko ljudje odprejo svoja srca? Postanejo boljši.

# A vendarle bi sem in tja občutil nasilen zbodljaj osamljenosti. Že samo voda, ki jo pijem, zrak, ki ga diham, bi se občutila kot dolge, ostre igle. Strani knjige v mojih rokah bi zadobile grozeč kovinski sijaj britvic. Lahko bi zaslišal korenine osamljenosti, kako se plazijo skozme, ko svet potihne ob štirih zjutraj.

# Vsak od nas izgublja nekaj dragocenega. Izgubljene priložnosti, izgubljene možnosti, občutja, ki jih nikoli več ne moremo povrniti. Vse to je del tega, kaj pomeni biti živ.

# Ali je, v končni analizi, možno da bi eno človeško bitje popolnoma razumelo drugo človeško bitje? Vložimo lahko ogromno časa in energije v resne napore, da bi spoznali drugo osebo, toda na koncu koncev, kako blizu lahko pridemo do bistva te osebe? Prepričujemo se, da drugo osebo dobro poznamo, toda, ali v resnici vemo karkoli pomembnega o komerkoli?

# Če se me ti spominjaš, potem mi je vseeno, če bodo vsi drugi pozabili.

 

Foto: Steemit, Muzul, Thoughtcatalog, Pinterest, The Huffington Post

New Report

Close