Hialuronska kislina in niacinamid: zakaj ju uporabljati?

23. marec 2023

Hialuronska kislina in niacinamid: zakaj ju uporabljati?

23. marec 2023
Foto: Unsplash

Dermatologi po vsem svetu trdijo, da sta hialuronska kislina in niacinamid dve izmed najboljših sestavin, ki morajo biti v vsaki dnevni rutini. Čas je, da ju vključite tudi vi.

Nobenega dvoma ni, da imata hialuronska kislina in niacinamid številne prednosti za mladosten videz kože. Ne glede na tip kože mnogi strokovnjaki priporočajo, da vsaj eno izmed njiju vključite v svojo dnevno rutino nege kože.

Zato smo se za vas pozanimali, zakaj sta ti dve učinkovini tako koristni in v katerem primeru jih je priporočljivo uporabljati.

Hialuronska kislina

Naše telo je sestavljeno iz 60 odstotkov vode, ki kroži po telesu, dokler ne izhlapi skozi povrhnjico. Voda pa je tudi odgovorna za prožnost naše kože. Ko je koža dehidrirana, se naguba in pogosto povzroča neprijeten občutek.

Foto: Pexels

Hialuronska kislina (HA) je naravna molekula, ki poskrbi za zadrževanje vode v našem telesu, zato da je naša koža hidrirana, ji povrne elastičnost in okrepi kožno bariero. Sposobna je zadržati do kar 1000-krat večjo količino vode od svoje lastne teže, zaradi česar je odlično vlažilo.

Na površini povrhnjice ustvari zaščitni film kot naravno pregrado, ki zadržuje vodo in preprečuje njeno izhlapevanje. Z redno uporabo krem ​​s hialuronsko kislino je koža trajno navlažena in bolj enakomerna ter se ji naravno povrne prožnost in mehkoba, gubice pa se vidno zmanjšajo.

Dokazano je, da ima HA antioksidativne lastnosti, ki pomagajo zaščititi pred okoljskimi stresorji, kot sta onesnaženje in mraz. Zaradi teh prednosti je hialuronska kislina idealna sestavina za ohranjanje zdrave in mladostne kože.

Niacinamid

Močan antioksidant, niacinamid, poznan tudi kot vitamin B3, je referenčna molekula pri celičnem staranju in je naravno prisoten v našem telesu, najdemo pa ga tudi v nekaterih vsakodnevnih živilih (meso, ribe in žitarice).

Ta molekula, ki jo prenaša obtočni sistem, pomaga našemu telesu proizvajati energijo in popravlja DNK. Vendar pa se ga zelo malo shrani v telesu in z leti je njegovo delovanje vse manj učinkovito. Zato je idealen za uporabo kot del negovalnih krem ​​in serumov za izboljšanje zdravega videza kože.

Foto: Pexels

Pomaga izboljšati neenakomeren ton kože, zoži videz por, poveča hidracijo in pomaga krepiti zaščitno funkcijo kože. Niacinamid lahko tudi pomaga zmanjšati rdečico pri občutljivi ali k aknam nagnjeni koži. Dobro deluje v kombinaciji z drugimi učinkovinami in se lahko uporablja tako podnevi kot ponoči. Njegove prednosti proti staranju vključujejo zmanjšanje hiperpigmentacije, ki ga povzročijo poškodbe sonca, in izboljšanje drobnih gub s spodbujanjem proizvodnje kolagena.

Zaradi njegovih močnih antioksidativnih in zaščitnih lastnosti so ga nedavne študije označile za sestavino prihodnosti proti staranju, celo učinkovitejšo od hialuronske kisline in vitamina C. S svojim antioksidativnim učinkom pomaga koži pri okrevanju po poškodbah, ki jih povzroča UV sevanje in upočasnjuje oksidativne procese v celicah, ki jih napadajo prosti radikali. Tako sodeluje pri zatiranju oksidativnega stresa, glavnega dejavnika pri pojavu znakov staranja.

Katerim tipom kože hialuronska kislina in niacinamid najbolj koristita?

Hialuronska kislina in niacinamid sta dve močni sestavini, ki pravzaprav koristita vsem tipom kože. Za tiste s suho ali dehidrirano kožo sta lahko ti dve sestavini še posebej koristni, saj pomagata ohranjati vlago in dajeta koži dodatno dozo hidracije.

Če imate mastno kožo, je hialuronska kislina odlična, saj ne bo dodatno zmastila vaše polti, temveč bo pomagala uravnotežiti proizvodnjo maščobe za bolj zdrav videz kože.

Foto: Pexels

Za mešano do mastno kožo, nagnjeno k aknam, je niacinamid dokazano bolj učinkovit pri zmanjševanju izbruhov, ne da bi zamašil pore ali povečal sijaja.

Učinkovini koristita tudi tistim z občutljivo kožo, saj sta obe nežni, a zagotavljata močno zaščito pred vnetji, hkrati pa zagotavljata učinkovito hidracijo za sijočo in zdravo polt.

Prav tako pa je kombinacija obeh učinkovin idealna za skoraj vse tipe kože, saj negujeta kožo na več ravneh, od zagotavljanja osnovnih vitaminov do zaščite zunanje plasti povrhnjice. Poleg tega obe sestavini pomagata pri uravnavanju proizvodnje sebuma. Če imate v vročih poletnih dneh težave s pretirano sijočo kožo, potem je to popoln duo za vas in vašo kožo, in če se še vedno ne morete odločiti, vam bo koža še najbolj hvaležna, če kupite kar obe.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close