Hitro v posteljo! Veliko seksa prestavi menopavzo, kaže raziskava.

10. december 2021

Hitro v posteljo! Veliko seksa prestavi menopavzo, kaže raziskava.

10. december 2021
Avtor: Unsplash

Rezultati nove študije kažejo, da naj bi ženske, ki imajo pogosto spolno odnose, odložile prihod menopavze.

Vsako žensko slej ko prej čaka tisto neprijetno obdobje v življenju: menopavza. Nekatere jo prenašajo lažje kot druge, a če se le da, si vsaka želi prestaviti njen prihod. Znanstveniki so zdaj odkrili, da se to da!

Tveganje za izrazito obliko menopavze se zmanjša za 28 odstotkov

To so odkrili s pomočjo dolgoletne študije, v kateri so deset let beležili podatke približno 3000 žensk. Sodeč po izsledkih je bila pri ženskah, ki so imele spolne odnose enkrat na teden, 28 odstotkov manj verjetno, da bodo prešle v menopavzo s hujšo obliko kot pri ženskah, ki so imele spolne odnose manj kot enkrat na mesec. Pri ženskah, ki so imele spolne odnose vsaj enkrat na mesec, je bilo tveganje še vedno 19 odstotkov nižje.

Sicer pa raziskava spolnega odnosa ni opredelila le kot penetracije, ampak tudi kot oralni seks, samozadovoljevanje in božanje.

Avtor: Unsplash

Raje babica kot mamica

Avtorji raziskave sicer niso iskali razloga, zakaj je tako, a sumijo, da redni seks sporoča telesu, da je nosečnost še vedno mogoča. Ženske srednjih let, ki nimajo spolnih odnosov, imajo zato lahko večjo verjetnost, da pridejo v menopavzo iz bioloških razlogov. “Če se ne razmnožuješ, ni potrebe po ovulaciji. Telo nato presodi, da lahko to energijo bolje izkoristi kje drugje,” je razložila glavna avtorica raziskav Megan Arnot z University College London.

Poleg tega raziskava podpira tudi tako imenovano babičino hipotezo: teorija poskuša razložiti, zakaj ženske sploh prehajajo v menopavzo. Domneva se, da bi se na ta način morali izogniti “reproduktivnim konfliktom” med generacijami. Torej, namesto da bi razvijale jezo, ker same ne morejo več imeti otrok, bi starejše ženske morale poskrbeti, da bodo njihovi vnuki preživeli in odraščali zdravi. “Lahko bi šlo za biološki kompromis: namesto da bi energijo vlagali v ovulacijo, jo je vredno vlagati drugam, na primer v skrb za vnuke,” je dodala Arnotova.

Avtor: Unsplash

Zdravo spolno življenje je v vsakem primeru dobro

Ste ob branju tega članka začeli razmišljati, če bi torej prestavili prihod menopavze ali ne? Arnotova razlaga, da jo bodo pogostejši spolni odnosi vsekakor zamaknili, vendar bi bilo potrebnih še več raziskav, da bi odkrili natančnejše razloge, zakaj je tako.

Dr. Stephanie S. Faubion, direktorica združenja North American Menopause Society, pa je ob tem dodala, da je “zdravo spolno življenje dobro za nas, saj lahko izboljša zdravje in kvaliteto življenja,” vendar je drugačnega mnenja kot Arnotova: “Nam bo to zagotovila kasnejšo menopavzo? Ne,” je dejala odločno.

Očitno bo torej res potrebnih še več različnih raziskav, dotlej pa imejte v mislih, da so pogosti (in zdravi) spolni odnosi v vsakem primeru dobri za vas.

Avtor
Piše

Branka Grbin

Style. Več novic

New Report

Close