Hollywood s pomočjo tehnologije pomlajuje igralce

24. november 2022

Hollywood s pomočjo tehnologije pomlajuje igralce

24. november 2022
Foto: Profimedia

V novem delu franšize o Indiani Jones bomo Harrisona Forda lahko videli občutno pomlajenega. 

“Kar malo strašljivo je,” je po ogledu mlajše verzije sebe pripomnil Ford. V začetni sceni novega filma o slavnem arheologu bomo lahko videli Forda, kot se ga lahko spomnimo iz začetnih filmov o Indiani Jonesu. 

Producentka filma Kathleen Kennedy se zaveda, da bodo številni govorili predvsem o današnjih zmožnostih tehnologije, toda obenem upa, da bodo gledalci navdušeni. Želi si, da bo pomladitev igralca tako resnična, da bodo gledalci mislili, da gre za stare posnetke izpred več desetletij. 

Harrison Ford leta 1984 v filmu Indiana Jones in tempelj smrti. (Foto: Profimedia)

Ford dodaja, da prvič vidi pomlajevanje igralcev s pomočjo tehnologije, ki dejansko deluje resnično in pravi, da sploh ne ve, če si želi vedeti, kako vse skupaj sploh deluje.

“Toda ne želim si biti spet mlad. Vesel sem, da sem si zaslužil svojo starost.”

Harrison Ford

Pomlajevanje igralcev s pomočjo tehnologije je lahko odličen način, da doživimo nekaj nostalgije po starih časih ali pa se filmski studii tako lahko izognejo iskanju novih in mlajših igralcev, ki bi originalne igralce dolgoletnih franšiz lahko zamenjali.

Podoben trend lahko vidimo tudi v glasbi, kjer lahko po več letih spet vidimo nastope švedske skupine Abba oziroma njenih avatarjev. Očitno lahko pričakujemo, da bo tega vse več, tako v filmski kot tudi v glasbeni industriji.

Čeprav je kar malce strašljivo, kaj vse zmore tehnologija, pa na drugi strani ponuja veliko eksperimentiranja in svodobe filmskih ustvarjalcev, pa tudi užitek gledalcev. Navsezadnje bomo na tak način Indiano Jonesa tudi po 41 letih od prvega dela franšize lahko videli prav takšnega, kot ga imamo v spominu. 

Pokojna Carrie Fisher je bilo mogoče videti tudi v zadnjem filmu franšize Voja zvezd. (Foto: Profimedia)

To pa ne bo Disneyjeva prva filmska “pomladitev”. Podobno so storili že pri zadnjem filmu iz franšize Vojna zvezd, v katerem smo lahko gledali Tarkina in princeso Leio, čeprav sta oba igralca že pokojna, ter pomladitev lika Luka Skywalkerja v seriji Mandalorian.

Odzivi so bili mešani, še slabše odzive pa je prejel Netflix za pomladitev treh legendarnih igralcev: Roberta de Nira, Joeja Pescija in Al Pacina v filmu The Irishman.

Harrison Ford na snemanju petega dela o Indiani Jonesu. (Foto: Profimedia)

Disney upa, da se bodo napakam iz prejšnjih filmov tokrat uspešno izognili in predstavili čim bolj resnično različico pomlajenega igralca. Pravijo, da je tehnologija še malce bolj napredovala in iznašli so še bolj učinkovite tehnike za pomlajevanje. 

Kako uspešne so, pa bomo lahko preverili šele poleti naslednje leto, takrat namreč načrtujejo, da bo film prišel na filmska platna.

Avtor
Piše

B. P.

Style. Več novic

New Report

Close