Ideje za adventne venčke: kakšen bo letos krasil vaš dom?

26. november 2021

Ideje za adventne venčke: kakšen bo letos krasil vaš dom?

26. november 2021
Avtor: Lipardesign Matic Lipar

Adventni venček je osrednja dekoracija vsake praznične hiše in božične dekoracije, ki dom polepša za skoraj mesec dni. Kakšnega boste izbrali letos?

Adventni venčki domove v predbožičnem času krasijo že stoletja. Predstavljajo sklenjen krog, simboliko, ki jo ljudje v tem letnem času še posebej radi začutimo. Krog simbolizira večno življenje, upanje, štiri letne čase, večnost, neskončnost, vero in upanje v vse dobro.

In božični prazniki so tradicionalno namenjeni ravno temu: druženju, toplim besedam, veselju in objemom. Že drugo leto zapored pa zaradi pandemije vse to potrebujemo še toliko bolj.

Adventni venčki so sicer povezani z vero – štiri nedelje pred božičem se vsak teden prižge eno svečo, vse pa nato prižgemo zadnjo nedeljo in potem na božično jutro. A venčki so postali tudi brez tega pomemben del božičnega vzdušja in okrasitve.

Metka Sporiš, ki se kot inženirka agronomije in hortikulture, ter lastnica butične cvetličarne Sanjski šopek z največjim veseljem in ljubeznijo ukvarja s šopki in dekoracijo, je delila nekaj nasvetov o adventnih venčkih.

Avtor: Lipardesign Matic Lipar

Naravni materiali

Vodilni trend je vse bolj usmerjen v naravne materiale. Tako pri izdelovanju osnove za dekoracije (obod, ogrodje venčka ali dekoracije), kot tudi pri dekorativnih elementih prazničnih dekoracij, razlaga Metka. “Narava vam ponuja vse na dlani, le pravilno morate ponujeno uporabiti. K temu trendu smo se nagibali že lansko leto, letos pa smo ga nadgradili, z drugačno obdelavo naravnih materialov.”

Trenutno so v vseh prazničnih dekoracijah moderne tako imenovane beljene ali barvne veje, listi in suho cvetje. Z nekaj kreative lahko te elemente odlično povežete z neobdelanimi materiali iz narave (s smreko, lubjem, korenino, mahom itd.). “Izognite pa se plastičnim elementom, kot so okraski, bunkice, zvezdice in jelenčki,” svetuje Metka.

Avtor: Lipardesign Matic Lipar

Tradicionalne oblike

Oblike venčkov ostajajo tradicionalne – za venčke za vrata klasičen sklenjen krog, enako je tudi pri adventnem venčku za na mizo. Tem se pridružujejo tudi vedno bolj priljubljene dekoracije v posodi (okrogla ali podolgovata), vendar vseeno s štirimi svečami, postavljenimi v krogu ali v vrsti. Tudi tukaj Metka svetuje, da se izognete plastiki. “Namesto plastičnih posod raje uporabite keramične ali steklene posode, ki so veliko bolj elegantne in prav tako jih lahko uporabljate znova in znova.”

Avtor: Lipardesign Matic Lipar

Trenutno so v trendu tako tradicionalni kot moderni venčki. Pri praznični dekoraciji se mora tako v tradicionalnih kot v moderno kreiranih dekoracijah čutiti domačnost, povezanost in toplina.

Ne glede na to ali se odločite za okrogel venček ali dekoracijo s štirimi svečami. Vsak mora nositi delček topline. “Najraje ustvarjam klasične v kombinaciji z modernim. Rada povezujem elemente, ki se ponavadi pojavljajo v tradicionalnih dekoracijah, ampak na moderen način. Vsekakor sem ljubiteljica novih, drugačnih materialov,” pravi Metka.

Avtor: Lipardesign Matic Lipar

Umirjeni toni barv

V letošnjih adventnih dekoracijah prevladujejo bolj umirjeni toni barv, nič kričečega in preveč močnega. Nežna, krem barva vseh odtenkov – od kombinacije modre z belo in srebrno, do klasične zeleno rdeče kombinacije, do sive, bele in zlate. Barvna paleta je postala zelo široka, a umirjena z intenziteto barv.

Avtor: Lipardesign Matic Lipar

Sveče – ja ali ne?

Sveče lahko uporabite ali pa tudi ne, odvisno od tega, kje bo dekoracija postavljena. Na jedilni mizi so sveče nekaj, na kar ne smete pozabiti, meni Metka. “Če bo venček ali dekoracija krasila predsobo, omarico na hodniku ali pred vhodnimi vrati, pa sveče niso potrebne. Je pa res, da sveč za praznike ni nikoli preveč, saj oddajajo čarobno energijo, v prostor vnašajo toplino, sproščenost, veselje in ljubezen, ki so glavne sestavine decembra,” dodaja.

Avtor: Lipardesign Matic Lipar

Venčki za na vrata

Sklenjen krog in zelenje sta osnovi, tako z različnimi barvnimi kot raznolikimi dekorativnimi elementi. A manj je več, primerno pa je, če se dekoraciji na vratih in namizna dekoracija vsaj barvno usklajujeta. Če se ujameta še z dekorativnimi materiali in stilom, pa bo izpadlo še bolje.

Avtor: Lipardesign Matic Lipar

Namesto venčka šopek iz suhega cvetja

Adventna dekoracija s suhim cvetjem je bolj drzna, moderna in manj z vero povezana dekoracija prazničnih dni. Suho cvetje bo zagotovo pritegnilo pozornost, saj v času božičnih praznikov ni ravno v središču pozornosti. Pozitivna stran pa je, da ga boste z lahkoto uporabili kot dekoracijo tekom celotnega leta.

Avtor: Lipardesign Matic Lipar

DIY božična dekoracija v stekleničkah

Poleg trendov božične dekoracije je Metka pripravila še idejo za izdelavo božične dekoracije. Božična dekoracija, ki jo lahko naredite sami, naj bo čim bolj preprosta za izdelavo.

Potrebujete štiri majhne stekleničke, sveče in manjši dekorativni material, s katerim boste okrasili sveče in napolnili stekleničke. Te lahko napolnite z različnimi materiali: posušene rezine sadja, brin, razne vejice … Lahko pa vanjo položite tudi najrazličnejše cvetje. Posušite ga že prej in nato s posušenimi cvetovi unikatnih barv napolnite stekleničke vaše božične dekoracije. Na koncu vanje postavite adventne sveče, ki jih lahko po želji še dodatno okrasite.

Avtor
Piše

Branka Grbin

Style. Več novic

New Report

Close