Ikona Iris Apfel bo 100. rojstni dan proslavila z drzno kolekcijo za H&M

16. marec 2022

Ikona Iris Apfel bo 100. rojstni dan proslavila z drzno kolekcijo za H&M

16. marec 2022
Foto: H&M

Kolekcija bo vsebovala kose, ki so čisto v slogu modne ikone – barviti, igrivi in ekscentrični.

Seznamu priznanih modnih oblikovalcev, ki vsako leto združijo moči s švedskim modnim gigantom, se pridružuje tudi priznana notranja oblikovalka in ikona stila Iris Apfel. Razigrana kolekcija, ki obeležuje njen 100. rojstni dan, bo naprodaj od 31. marca, vsebovala pa bo tudi velik, vpadljiv nakit, ki je prepoznaven znak slavne stoletnice.

Foto: H&M

Ključni kosi kolekcije so še cvetlični natikači, barviti suknjiči, vzorčaste hlače in plisirana krila. Pri H&M-u so potrdili, da so vsi materiali narejeni, uporabljeni v kolekciji, bodisi reciklirani bodisi narejeni iz trajnostnih virov.

Foto: H&M

Kdo je Iris Apfel?

Iris Apfel se je rodila 29. avgusta 1921 v Queensu v New Yorku judovskim staršem. Njen oče je imel v lasti modni butik. Čeprav je odraščala na kmetiji, se je s podzemno železnico pogosto vozila v mesto in raziskovala Manhattan. Kot otrok je zelo rada nakupovala v starinarnicah in začela zbirati nakit z različnih koncev sveta.

Študirala je umetnostno zgodovino, svojo prvo službo pa je dobila pri modnem časopisu Women’s Wear Daily, kjer je opravljala delo tekstopiske. Njena plača je bila dobrih 13 evrov na teden. Poleg tega je delala tudi kot notranja oblikovalka pri Elinor Johnson, kjer je opremljala stanovanja za prodajo in izpopolnjevala svoj talent za iskanje redkih dragocenih predmetov.

Foto: Profimedia

“Kolekcija za vse starosti in velikosti”

S svojim pokojnim možem Carlom Apflom je leta 1950 ustanovila lastno podjetje z notranjo opremo. Na seznamu njunih strank je bilo med drugim devet ameriških predsednikov, za katere sta izvajala dekoracije in obnove v Beli hiši. Leta 2005 so v Metropolitanskem muzeju odprli razstavo oblačil in dodatkov iz njenega osebnega arhiva, tri leta kasneje pa je postala najstarejša oseba, ki je dobila svojo lutko Barbie.

H&M-ova kreativna svetovalka Ann-Sofie Johansson je povedala, da so se za sodelovanje z njo odločili zaradi njenega prepoznavnega eklektičnega stila in vpliva, ki ga ima na modno skupnost. “Ona pooseblja osebni slog – slog, ki je hkrati čudovito razkošen in eklektičen ter popolnoma mladosten.” Tudi izbrani kosi v novi kolekciji bodo primerni za vse starosti in velikosti ter cenovno dostopni.

Foto: H&M
Foto: H&M
Foto: H&M
Foto: H&M
Foto: H&M

Avtor
Piše

K. F.

Style. Več novic

New Report

Close