Ikonska modna znamka pribila: konec znižanj in popustov!

03. april 2019

Ikonska modna znamka pribila: konec znižanj in popustov!

03. april 2019

“Finito!” so udarili s kladivcem pri italijanski modni hiši Prada. No, tega nismo pričakovali. Konec je z znižanji, pri Pradi menijo, da jim bo ukinitev popustov celo poslovno – koristila.

Veselja in zabave je za ljudi s plitkejšimi žepi konec tudi pri Pradi. Vsi brez nadpovprečnih (slovenskih) zaslužkov smo bili veseli, ko smo lahko svoje čase pri dragih blagovnih znamkah kdaj priložnostno, na znižanjih, kupili določen artikel zveneče modne znamke za petino ali četrtino vsote manj, kot v redni prodaji.

Toda italijanska Prada se je te dni odločila, da z letošnjim letom ukine dajanje popustov v svojih butikih. Konec veselice: nič več Pradinih torb na znižanju, nič več 20 odstotkov popusta na Pradine majice ali občutnih popustov za artikle manjših konfekcijskih številk… Finita la storia!

Tako se je odločil glavni izvršni direktor znamke Prada, Patrizio Bertelli, ki trdi, da bo ta poteza izboljšala in učvrstila ugled znamke med odjemalci ter povečala poslovni dobiček. Leta 2017 je namreč Prada zabeležila 18 odstotkov nižji dobiček (ta je, znižanja gor ali dol, kljub vsemu znašal zajetnih 115,7 milijona evrov).

kdor meni, da leta 2019 ni duhovne revščine, se moti, marsikdo še vedno pada na znamke

Glavni delničarji pri znamkah Gucci in Louis Vuitton, ki sta v lasti francoske družbe Kering (morda se spomnite, da se je koncern prej imenoval LVMH, njegov prvi mož je François-Henri Pinault, sin ustanovitelja LVMH in obenem soprog igralke Salme Hayek), so si denimo meli roke ob kar 43,3-odstotni porasti neto prihodkov v istem obdobju, medtem ko je Pradi dobiček upadel.

François-Henri Pinault in Salma Hayek ne vesta, kam z denarjem, večino nosita Gucci in LV

Prodaja v Louis Vuitton koncernu pa je zrasla, primerjalno, samo za 12 odstotkov, medtem ko je dobiček, kot že rečeno, zrasel za več kot 40 odstotkov. Patrizio Bertelli, prvi mož podjetja in soprog glavne oblikovalke Miuccie Prade, ta je ustanoviteljica znamke, se je popraskal po glavi, naredil kalkulacijo in za nižji dobiček okrivil kar popuste.

par poslovno in zasebno: Miuccia in Patrizio, ki ne marata ne davkov, ne popustov

Tako, pa je končano še eno poglavje in Prada se bo postavila ob bok Louisu Vuittonu, Pradi, Chanelu, Gucciju in drugim znamkam, ki slovijo po tem, da nikoli niso dajale popustov, celo na staro robo ne. Slednjo raje uničijo, kot da bi jo kupcem ponudili ceneje. Ob tem se nekateri še dobro spomnimo, da je italijanska finančna policija leta 2014 stisnila v primež taistega Bertellija zaradi utajevanja davkov.

Prada resort kolekcija 2019

Predstavniki modne hiše Prada se še niso odločili o usodi neprodanih kosov oblačil, obutve in modnih dodatkov iz kolekcij, ki se poslavljajo, eno pa je zanesljivo: v njihovih butikih jih ne bo več mogoče kupiti na znižanjih. Pa veste, kaj? Nič hudega.

Tisti, ki ne zaslužimo več dovolj denarja za redne cene čisto precenjenih znamk, po novem z veseljem kupujemo high street znamke, kot so Zara, Parfois, C&A, Bershka, S.Oliver in tako naprej. Ker so veliko bolj ugodne in včasih celo še bolj modne! Elita pa naj plačuje naprej – po polni ceni.

D. S.

Foto: BoF, Business Insider, YouTube, StyleCatser, WWD, The Globe and Mail

Style. Več novic

New Report

Close