Imate tudi vi kakšen fetiš?

17. september 2021

Imate tudi vi kakšen fetiš?

17. september 2021

“Imam par fetišev. Recimo en takih zelo očitnih je fetiš na čevlje,” pravi uporabnica foruma.

Na Starševski čvek se je obrnila uporabnica, ki pravi, da so njen fetiš čevlji, pri dodaja, da fetiš niso samo stvari, ki te vzburjajo, temveč tudi stvari, ki so ti všeč in ti burijo domišljijo. 

“Moj fetiš so čevlji”

Zgoraj zapisani stavek pogosto slišimo reči ženske, ki so strastne zapravljivke. Nekatere imajo rade čevlje, druge nakit, tretje torbice. S tem se strinja tudi avtorica objave na forumu, ki dodaja, da v njenem “fetišu” na čevlje ni nobene erotike, medtem ko njenega partnerja močno vzburja žensko spodnje perilo. 

Oglasili so se tudi komentatorji – nekateri imajo radi drage ure, drugi spodnje perilo. Nekateri so anonimno zapisali, da imajo prave fetiše, med katerimi sta vezanje in šeškanje, ena od komentatork je zapisala, da uživa, ko to počne partnerju, ta pa ima fetiš na njena stopala. 

Profimedia

Kaj je fetiš? 

Fetiš je seksualna fiksacija na objekt ali del telesa. Nekateri imajo tako fetiš na najlonke, pirsinge, lateks ali usnje, čevlje, drugi pa na stopala, prsi, kri ali celo mrtva trupla. Fetiši so, tako kot spolnost in spolna usmerjenost, spekter – lahko gre za dokaj običajne fetiše ali pa za precej ektremne, ki jih najdemo celo v Diagnostičnem in statističnem priročniku duševnih bolezni in se tretirajo kot motnja. 

Tisti s fetiši, imenujemo jih fetišisti, brez fetiša ne uživajo v spolnosti. V resnici namreč ne gre za objekt ali del telesa, temveč za čustva, ki jih ti objekti oziroma telo povzročajo. Če je fetiš torej bič, ne gre za sam predmet, temveč za občutek nadzora in moči, ki ga doživiš, ko bič držiš v roki, ali pa občutek biča na svojem telesu. Ta občutek pa potrebujejo, da v spolnosti lahko uživajo, dosežejo pa ga lahko z različnimi pripomočki – z bičem, lisicami ali kako drugače.Brez tega fetiša nadzora oseba praktično ne mora doseči vrhunca. 

Kink ni enako fetiš

Obstajajo tudi tako imenovani kinki, ki v sloveščini še nimajo prevoda. Lahko bi rekli, da je kink širši pojem, vendar gre v določenih primerih za precejšnjo sivo cono, poleg tega pa je fetiš za nekoga drugega morda “le” kink. Pri kinku gre namreč za popestritev predigre, vendar pa ne gre nujno za eno stvar, ki mora biti vedno prisotna. 

Profimedia

Če bi torej imeli fetiš na šeškanje, torej na občutek podrejenosti, potem vrhunca ne bi mogli doseči brez tega. V primeru, da je to le naš kink, pa je lahko naše spolno življenje enako zadovoljujoče tudi brez tega. 

Od kod izvirajo fetiši in kinki? 

Psihologinja in seks terapevtka Shannon Chavez pravi, da se fetiši razvijejo že precej zgodaj in so posledica izkušenj iz otroštva ali najstniškega obdobja. Pravi, da gre za določene vzorce in vedenja, ki se pojavijo že zgodaj, toda razvijejo se, ko se oseba tudi seksualno razvije. 

Style. Več novic

New Report

Close