Inflacija: 6 trikov za cenejše potovanje!

19. junij 2022

Inflacija: 6 trikov za cenejše potovanje!

19. junij 2022
Foto: Pexels

Načrtujete dopust, pa so cene previsoke? Predstavljamo nekaj trikov, kako privarčevati, namesto, da ostanete doma.

Potovanja so nazaj. Maske na letalih niso več potrebne in na letoviščih že kar mrgoli ljudi. A ni vse tako preprosto. Preklicev in zamikov letov je več kot kadarkoli, cene goriva pa strmo rastejo – kar vpliva tudi na cene letalskih kart. Te pa so se v zadnjem letu dvignile za kar 10,7 odstotka.

Povratek letenja in potovanja se odvija ravno v trenutku najvišje stopnje inflacije od leta 1981. Cene goriva rastejo zaradi situacije v Ukrajini, cene hrane rastejo zaradi pomanjkanja pšenice, ekonomija po svetu pa nima dovolj zaposlenih kot posledica epidemije.

A vseeno ima kar 80 odstotkov populacije letos namen potovati. In če ste eden izmed teh, potem boste po vsej verjetnosti želeli svoje letovanje preživeti kar se da varčno.

Izkoristite post-covid fleksibilnost

Nekatere spremembe, ki so nastale kot posledica epidemije, bodo za mnoge hotele in letalske družbe ostale. “Večina letalskih družb je odstranila doplačilo za spremembo datuma leta, kar je bila dolgoletna frustracija mnogih turistov,” je za CNET povedal Scott Mayerowitz, urednik redakcije za potovanja.

Foto: Unsplash

Torej vam bo večina letalskih družb sedaj dovolila spremembo dneva leta, brez dodatnih stroškov – predvsem za Mehiko in Karibe. Mayerowitz opozarja, da za ostale mednarodne lete še vedno lahko obstajajo dodatna plačila.

Ta masovna izločitev dodatnih stroškov pa je odlična možnost za varčevanje, pravi Stephanie Zito, na Instagramu poznana po svojem neprestanem potovanju. “Rezervirajte karte veliko prej, ko so poceni,” pravi. “Nato jih spremenite ali prekličite, če se vaši načrti spremenijo. Če se cena vaših kart zniža v tem času, lahko preprosto prekličete karte in jih kupite na novo.”

“Basic economy” je cenejši, a premislite

A kljub temu, da so osnovni leti cenejši ter lažji za nakup, postajajo “economy” karte vedno bolj omejevalni. Economy karte ponujajo najnižjo ceno, a so veliko manj fleksibilne. Običajno vam ne dovolijo spreminjanja datuma, prav tako pa je potrebno doplačilo za vsako dodatno prtljago ali izbiro sedeža. Po vsej verjetnosti pa se boste še vkrcali med zadnjimi.

Pomembno je, da imate to v mislih, ko kupujete karte, saj vam bodo mnoge linije najprej pokazale svoje najnižje cene. Mislili boste, da ste dobili dobro ponudbo, kasneje pa boste ugotovili, da vas čaka število doplačil.

Vsekakor se pred nakupom kart pozanimajte in preglejte več možnosti, včasih se dražja karta na dolgi rok bolj splača.

Pakirajte strateško

Tudi s tem, kako spakirate svoje obleke, lahko privarčujete denar.

Za mnoge letalske družbe je za dodatno prtljago potrebno doplačilo – približno 30 evrov v vsako smer. Če potujete v paru ali z družino, je ena izmed možnosti ta, da spakirate v en kovček za več oseb in tako doplačate le eno takso.

Foto: Unsplash

Če se odločite vseeno imeti dodatno prtljago, poleg tiste, ki gre z vami na letalo, imejte s seboj rezervno spodnje perilo in zdravila, saj v luči pomanjkanja delavcev obstaja velika možnost, da se vaša prtljaga izgubi.

“Letalske družbe imajo trenutno ogromne časovne spremembe in zamike letov,” opozarja Mayerowitz. “Če potujete, morate biti pripravljeni na vse scenarije.”

Porabite svoje točke

V času epidemije večina ljudi ni potovala, kar pa je privedlo do ogromne rezerve točk. “Ogromna zaloga neporabljenih milj oz. točk samo stoji,” pravi Mayerowitz. Koliko je teh točk? V letu 2021 se jih je nabralo kar 27 milijard.

Mnoge letalske družbe za svoje zveste stranke ponujajo milje oz. točke, ki vam omogočijo cenejše letenje. Preverite svoje stanje in star račun, da se prepričate, da ne mečete svojih popustov stran.

Pridružite se klubom zvestobe

Veliko hotelskih verig ponuja programe zvestobe, ki vam lahko privarčujejo kar nekaj denarja. Na začetku se morda ne zdi veliko, a vsi bonusi in popusti se hitro seštejejo v večjo številko. Hitrejši wi-fi, brezplačen zajtrk, kasnejša odjava iz hotela, so odlične prednosti, ki vam lahko privarčujejo evre.

Foto: Unsplash

Izlet z družino za pet dni vam lahko kasneje v letu prinese kakšno brezplačno noč. Kasnejši odhod iz hotela pa vam lahko privarčuje nekaj denarja, saj namesto da med čakanjem na let zapravljate denar, lahko do tega počakate v hotelu.

Programi zvestobe so običajno brezplačni, prednosti pa vam ponudijo takoj. Zato se splača, da preverite pri hotelu, če ga ponuja.

Razmislite o lokaciji in času

Epidemija je mnogim priljubljenim mestom omogočila, da premislijo o svoji turistični strategiji – v Benetke so po novem prepovedane križarke, Barcelona je prepovedala kratkoročno najemanje sob, Amsterdam pa je prepovedal nastanek novih hotelov in trgovin s spominki v mestu. In tudi Hrvaška in Peru razmišljata o podobnih ukrepih, da bi omejili naval turistov.

Foto: Pexels

Izbira alternativnih lokacij za počitnice in izbira datuma izven poletne sezone vam bo omogočila veliko varčnejše potovanje. Hopper ali Google flights sta dve odlični orodji, ki vam boste omogočili iskanje najcenejših letov. “Neverjetno je, koliko lahko privarčuješ, če potuješ izven sezone,” pravi Shermanova. “In na vsaki lokaciji se da početi veliko.”

Premislite, če bi namesto najbolj popularnih destinacij letos raje videli kakšen drug skrit dragulj, ki ga skriva mati narava. Na počitnicah je konec koncev pomembno, da se imate dobro in si odpočijete, ne kje ste.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close