Iraška igralka toži časnik zaradi “debele” fotografije

11. avgust 2022

Iraška igralka toži časnik zaradi “debele” fotografije

11. avgust 2022
Foto: Profimedia

Priljubljena iraška igralka je sporočila, da bo proti časniku The Economist vložila tožbo, ker je za članek o tem, da so arabske ženske “debelejše” od moških, uporabil njeno fotografijo.

Enas Taleb pravi, da je The Economist njeno fotografijo uporabil izven konteksta, brez njenega dovoljenja, poleg tega pa naj bi s tem kršil tudi njeno zasebnost. Trdi tudi, da je bila fotografija retuširana.

Znana igralka in voditeljica pogovornih oddaj, je ob tem povedala, da je v Združenem kraljestvu proti časniku sprožila pravni postopek. Na Instagramu, kjer ima 9 milijonov sledilcev, je delila sporočilo svoje odvetnice Samanthe Kane, ki je potrdila, da so vložili tožbo in da zadeve za medije ne bodo komentirali.

Prekomerna telesna teža zaradi družbenih omejitev?

The Economist je konec julija objavil članek z naslovom Zakaj so v arabskem svetu ženske debelejše od moških, pri čemer so uporabili fotografijo gospe Taleb, posnete pred devetimi meseci na mednarodnem festivalu Babylon v Iraku.

V članku so med drugim zapisali, da so revščina in družbene omejitve, ki ženske zadržujejo doma, med razlogi, zakaj ima več arabskih žensk prekomerno telesno težo kot moških.

Kot enega od razlogov pa so navedli tudi to, da se nekaterim arabskim moškim zdijo “obline” bolj privlačne. “Iračani kot ideal lepote pogosto navajajo Enas Taleb, igralko z bogatimi oblinami,” so še zapisali.

Foto: Profimedia

“Economist ni imel sreče, da me je razjezil”

Igralka je članek označila za “vsesplošno žalitev arabskih žensk in še posebej iraških žensk” ter ob tem časnik vprašala, zakaj se “zanima za debele ženske v arabskem svetu in ne v Evropi ali ZDA”. Za revijo New Lines je pojasnila, da je zdrava in zadovoljna s tem, kako izgleda: “Zame je to najpomembnejše.”

V pogovoru za jordansko televizijo al-Arabiya, ki jo financira Savdska Arabija, je dejala, da je bila po objavi članka deležna “ustrahovalnih komentarjev” na družbenih medijih, a je odločena, da bo vse skupaj obrnila sebi v prid. “Economist ni imel sreče, da me je razjezil. Niso vedeli, da sem slavna in javna oseba,” je dejala.

Sicer pa so članek kritizirali tudi številni bralci Economista, ki so ga označili za “rasističnega, seksističnega in sramotnega do arabskih žensk”.

Avtor
Piše

B. G.

Style. Več novic

New Report

Close