Italijanska študija razkriva, zakaj tudi nekateri cepljeni umirajo od koronavirusa

22. oktober 2021

Italijanska študija razkriva, zakaj tudi nekateri cepljeni umirajo od koronavirusa

22. oktober 2021
Profimedia

Majhna je verjetnost, da bodo osebe cepljene proti Covid-19 umrle od te bolezni, razen če so zelo stare ali pa so bile pred okužbo resno bolne, kažejo rezultati italijanske študije.

Študija nacionalnega zdravstvenega inštituta (ISS) je kot del rednega poročila o smrtih zaradi Covid-19 pokazala, da je povprečna starost umrlih (kljub cepljenju) 85 let. V povprečju pa so imeli že pet prej obstoječih bolezni.

Povprečna starost smrti necepljenih je bila 78 s štirimi že obstoječimi boleznimi. Med umrlimi, ki so bili cepljeni, je bilo največ primerov srčnih težav, demence in raka. V analizi, ki je potekala od 1. februarja do 5. oktobra letos, so pregledali medicinske dokumentacije 671 necepljenih, ki so umrli zaradi Covid-19 in 171 poponoma cepljenih oseb.

V opazovanem obdobju je vilo v Italiji 38.096 žrtev covida. Med njimi je bilo 33.620 necepljenih, 2.130 jih je prejelo samo en odmerek ali pa se je okužilo kmalu po inokulaciji in pred nastajanjem protiteles, 1.440 pa je bilo v celoti cepljenih.

Italija je oktobra dosegla cilj popolnega cepljenja 80 odstotkov prebivalstva, starejšega od 12 let, prag, ki ga je vlada opredelila kot zadostno raven varnosti pred virusom. Kljub doseganju cilja je vlada s 15. oktobrom uvedla obvezne zdravstvene covid izkaznice za vse delavce. Ta poteza je sprožila mnoge proteste, občasno celo nasilne in v več mestih, vključno z prestolnico Rim.

Prispevek je bil objavljen na miss7.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close