Izjave Nikole Tesla o ženskah izpred 100 let vas bodo šokirale

20. julij 2022

Izjave Nikole Tesla o ženskah izpred 100 let vas bodo šokirale

20. julij 2022
Foto: Profimedia

Po spletu je zaokrožil del intervjuja nesmrtnega izumitelja Nikole Tesla, ki ga je dal pred skoraj sto leti za časnik Galveston Daily News. V njem je iskreno odgovoril, kaj si misli o ženskah.

Leta 1924 je Nikola Tesla v intervjuju za ameriški časnik Galveston Daily News iskreno spregovoril o tem, zakaj se nikoli ni poročil, brez dlake na jeziku pa je razkril še več svojih misli o ženskah in kako gleda nanje.

“Vedno sem mislil, da ima ženska tiste občutljive lastnosti uma in duše, zaradi katerih je bila v veliko boljša od moškega. Metaforično sem jo postavil visok piedestal in jo v nekaterih pomembnih lastnostih uvrstil precej višje od moškega … Častil sem jo, in kot vsak pravi častilec sem se počutil nevrednega predmeta svojega čaščenja,” je začel z odgovorom na vprašanje, zakaj se nikoli ni poročil.

Nadaljeval je, da je moč ženske velikanska:

“Če bi lepa ženska – lepa po duhu, v vedenju in razmišljanju, lepa v vseh pogledih, neke vrste boginja – nenadoma prišla na Zemljo, bi lahko vladala celemu svetu.”

Nato pa je dodal, da je to vse del preteklosti, češ, da je “ženska nežnega glasu, ki sem jo nekoč častil, povsem izginila”. “Na njeno mesto je stopila ženska, ki misli, da je njen največji uspeh v življenju, da postane čimbolj podobna moškemu – v oblačenju, glasu, ravnanju, v športu in dosežkih vseh vrst.

Foto: Profimedia

Častil je žensko, a le, če je bila opora in navdih moškemu

A čeprav je bil mnenja, da je njena moč ogromna, pa jo je videl v ozadju.

Dejal je, da je svet doživel veliko tragedij, a da je po njegovem mnenju “največja tragedija sedanje gospodarsko stanje, v katerem se ženske borijo proti moškim in v mnogih primerih dejansko prevzamejo njihova mesta v poklicih in industriji”.

“Ta naraščajoča težnja žensk, da zasenčijo moške, je znak propadanja civilizacije.”

“Praktično vse velike dosežke moškega je navdihnila njegova ljubezen in predanost ženski. Moški si je prizadeval za velike stvari, ker je neka ženska verjela vanj, ker je želel pridobiti njeno občudovanje in spoštovanje. Zaradi teh razlogov se je boril zanjo in vedno znova tvegal svoje življenje in vse zanjo.”

“Morda je moški v družbi neuporaben,” je še povedal in odkrito priznal, da tega ne ve. “A, če se bodo ženske začele glede tega tako počutiti – in obstajajo osupljivi dokazi, da se – potem vstopamo v najokrutnejše obdobje svetovne zgodovine.”

Šel je še dlje:

“Naša civilizacija se bo pogreznila v stanje, kakršno najdemo med čebelami, mravljami in drugimi žuželkami – v stanje, v katerem samca neusmiljeno ubijajo. V tem matriarhalnem imperiju, ki bo vzpostavljen, vlada ženska. Ker prevladuje samica, so samci prepuščeni njeni nemilosti. Moški je pomemben le kot dejavnik v splošni shemi kontinuitete življenja.”

Za konec je še dejal, da je zelo razočaran nad “nagnjenostjo žensk, da odrivajo moškega in izpodrinejo stari duh sodelovanja z njim v vseh življenjskih zadevah.”

Avtor
Piše

B. G.

Style. Več novic

New Report

Close