Izpoved načrtovalke porok: "Namesto o lepi poroki se pari sprašujejo, če bo sploh lahko izpeljana"

29. oktober 2021

Izpoved načrtovalke porok: "Namesto o lepi poroki se pari sprašujejo, če bo sploh lahko izpeljana"

29. oktober 2021
Avtor: Tamara Vidmar Photography

Delo načrtovalke porok se je med pandemijo novega koronavirusa precej spremenilo …

Pred pandemijo je bilo povpraševanje po storitvah poročne organizatorke v Sloveniji precej visoko – tudi uporabniki foruma Starševski čvek so se že pred leti pogovarjali o najemu načrtovalke poroke. Petra Starbek iz agencije Storija weddings je imela vedno več dela, skrbela je za vrhunsko izpeljane poroke in ni bilo videti, da bi jo lahko karkoli ustavilo.

A prišel je novi koronavirus in z njo zaprtje družbe. Odpovedali so vse družabne dogodke, z njimi tudi poroke, in tako je morala Petra nepričakovano prekiniti svoje delo, ki ga obožuje.

Petra, kako je zdaj videti vaše delo, je sploh še kaj podobno “starim časom”?
Moje delo še zdaleč ni takšno, kot je bilo pred epidemijo. Veliko dodatnega truda in časa moramo vložiti v to, da poroko izpeljemo v skladu s trenutno veljavnimi odloki. Letošnja sezona je bila nekoliko lažja od pretekle, ker smo določene stvari že pričakovali in se nanje lažje pripravili. Vsekakor pa že komaj čakam poroke, kjer nas ne bodo več omejevali odloki, ampak morda zgolj “slabo” vreme (smeh).

“Komaj čakam, da ne bo več napisov o covidu in predpisih, ki veljajo v restavraciji. Komaj čakam, da bomo poročni ponudniki lahko zopet normalno delali. Komaj čakam tiste pristne objeme parov, ko se poslavljamo …”

Če sem si prej želela čim več porok, si sedaj želim le to, da poroke so in to takšne, kjer bom videla nasmejane in sproščene izraze ljudi.

Avtor: Ana Gregorič Photography
Avtor: Ana Gregorič Photography

Kaj ste morali uvesti v organizacijo, česar prej ni bilo?
V samo organizacijo sem morala uvesti covid predpise in poskrbeti, da so se svatje na poroki počutili varne. Ugoditi sem morala vsem ukrepom – odlokom. Postavljati razkužila, imeti maske na zalogi, če so jih svatje pozabili, skrbeti za razdaljo na obredih, imeti sezname ljudi … Najbolj vesela pa sem bila, ko je bila poroka na prostem in sem videla nasmejane svate. Le kdo si želi imeti na vseh poročnih fotografijah svate z maskami?

Kako trenutno stojijo stvari glede porok v Sloveniji?
Letos je, na veliko zadovoljstvo parov, nekoliko več porok kot preteklo leto. Seveda pa je treba upoštevati odloke, ki so dani za zasebna srečanja in gibanja na javnih površinah. Glede na to, da se ti iz tedna v teden spreminjajo, moramo biti zelo pozorni, da jih redno spremljamo. Priznati moram, da so se pari na to že nekoliko privadili in se jih v veliki meri držijo.

Imajo mladoporočenci zdaj kaj drugačne zahteve?
Če sem iskrena je v zadnjem času njihova največja zahteva žal le: “Petra, samo, da poroka bo in da se lahko poročiva”. Namesto lepe in kvalitetne priprave se pari sprašujejo, če bo poroka lahko izpeljana. To se mi zdi nekoliko moreče in prav žalostno. Hkrati so v upanju po izpeljani poroki nekateri poroko omejili na manjše število svatov, saj so gledali, kako se je vse odvijalo lansko leto. Majhne poroke so lahko bile skozi celo leto.

Ker so se poroke številčno omejile, so si nekateri pari zato privoščili malo več dekorja ali drugih detajlov, ki poroko naredijo bolj unikatno in posebno. Opažam tudi, da so poroke bolj bogate s cvetjem.

Avtor: Ana Gregorič Photography
Avtor: Ana Gregorič Photography

Kako drugačne so zdaj poroke?
Vsekakor opažam, da so pari spet navdušeni nad porokami, vendar se sprašujejo, ali bi morali rezervirati kaj novega/drugačnega ali ne. Poletni čas je bil čuden vmesni čas, takrat so bile stvari še vedno razmeroma negotove, a sedaj vsi potihoma le upamo, da je konec pandemije blizu. Hkrati pa opažam in tudi pari pravijo, da sam dogodek bolj cenijo, zlasti glede tega, kako ga praznujejo z družino in prijatelji. In to se mi zdi bistveno. Za mnoge jih je nov in neustrašen duh spodbudil, da prekinejo poročne tradicije in spremenijo način, na katerega se želijo poročiti. Poročne tradicije so bile vedno svet nenehno spreminjajočih se trendov, bontona in sloga. Covid-19 je izjemno spremenil poročno industrijo in s tem prihaja naravni premik v tradiciji.

Po pripovedovanju nekaterih poročnih ponudnikov pa so poroke iste kot prej in ni neke razlike. Sama pa jo vidim predvsem v tem, da so poroke nekoliko manjše, bolj osebne in vsi prisotni so iskreno veseli za par. Druga razlika pa je ta, da so bile vse te poroke bolj detajlno orientirane – pari so več namenili dekoraciji in dekorju.

  • Več porok je bilo v domačem okolju,
  • več porok je bilo na prostem,
  • osupljive zunanje dekoracije z osupljivimi detajli,
  • povečalo se je število porok v dvoje (sama na upravni enoti),
  • bifeji na porokah so se spremenili – vse mora biti pripravljeno za vsako osebo posebej,
  • bife večerje so nadomestili streženi hodi,
  • čestitke so bile brez dotikov in objemov (so samo nazdravili),
  • kakovost se je začela ceniti,
  • manjše število gostov na poroki,
  • zanimivi in unikatni detajli skozi celoten dan,
  • poskrbeti vse za varnost gostov,
  • video prenosi porok domačim preko telefonov (tudi sama sem držala telefon in preko spletne aplikacije prenašala poročni obred babici, ki si ni upala priti na poroko),
  • povečalo se je naročanje poročnih elementov preko spleta,
  • povpraševanje po lučkah se je povečalo, kar je sprejemljivo, saj so se poroke v večini odvijale zunaj.
Petra Starbek, Storija weddings
Avtor: Aleks in Irena Kus Wedding Photography
Avtor: Aleks in Irena Kus Wedding Photography

Koliko mladoporočencev se v zadnjem letu in pol, kolikor traja pandemija, odloča za organizatorko porok?
Priznati moram, da je delež povpraševanja po naših storitvah padel, saj so se pari začeli odločati za manjše poroke, pri katerih imajo občutek, da ne potrebujejo organizatorja. Po drugi strani pa so ravno ti pari iskali nekoga, ki bi jim pomagal voditi njun dan. Vse pa kaže, da bo zaradi prestavljanja v naslednjem letu zelo veliko porok. Morda temu botruje tudi občutek, da se pandemija iz leta v leto nekoliko umirja.

Koliko živcev prihranijo pari, če organizacijo prevzamete vi?
Sama bi rekla, da ogromno. Slednje bi najverjetneje potrdilo tudi večina mojih nekdanjih nevest (smeh). Vsekakor jim privarčujem nekaj sivih las. Največ pa seveda v zadnjih 14 dneh pred poroko, ko se lahko zgodi marsikaj. Zavedati se morate, da so tudi poročni ponudniki veseli, če ima par organizatorja.

DJ Lexy pravi: “Ne samo nevestam, vsem nam je bil prihranjen kak siv las.”

Nevesta Nina: “Nekaj najboljšega, da sva te lahko imela … Ker mi2 se ziher ne bi tak dobrih idej, stvari spomnila.”

Neža in Matej: “Petra prihrani VSE živce.”

Nevesta Monika: “Tudi jaz lahko z gotovostjo rečem, da sem bila zaradi tebe na najini poroki popolnoma mirna in sem samo uživala. Vedela sem, da bo vse ok. Če pa slučajno ne bo, boš ti naredila, da bo. Neprecenljivo! In večno ti bom hvaležna!”

Nevesta Sandra: “Nočem sploh pomisliti. V slabih treh mesecih smo vse speljali, še zdaj kar težko verjamem. Brez tebe na tisti dan bi pa bila najbrž živčna razvalina, tako pa sva se dejansko lahko prepustila in uživala v dnevu.”

Nevesta Maja: “Ena in edina je Petra Starbek. Vsi, ki smo sodelovali z njo, se zavedamo, kako dobro opravlja svoje delo. Ne dobro, odlično! Jaz priznam, da če je ne bi bilo na najini poroki, bi bila izgubljena. Tako pa je najin dan bil popoln. Hvala, Petra.”

Ženin Matej: “90 odstotkov živčnosti vzameš ti, 10 odstotkov pa jaz, da vem, da se poročim.”

Kakšnim parom bi svetovali pomoč organizatorke?
Vsekakor bi vsem svetovala nekoga, da jih razbremeni vsaj na dan poroke in tako poskrbi, da se ponudniki obračajo na to osebo in ne nanju. Najemajo me pari, ki jim delovnik ne dopušča časa za organiziranje poroke ter si želijo, da si svatje poroko zapomnijo iz pravih razlogov: veliko smeha, okusne hrane in nepozabne zabave. So pari, ki preprosto želijo biti na dan poroke in tudi med samim procesom načrtovanja sproščeni, zabavni in takšni kot so. Ne želijo si, da bi jih organizacija poroke ovirala pri vsakdanjem življenju.

Pari, ki me najamejo, so vsekakor ljudje, ki vedo, kaj hočejo, hkrati pa jim zelo veliko pomeni čas, ki ga lahko preživijo z družino. Cenijo kvalitetne trenutke in radi ustvarjajo nepozabne spomine, so dobri gostitelji, ki bodo svatu pričarali občutek, da so pri njih doma in v poroko bodo vnesli njihove vrednote in jo poosebili.

Avtor
Piše

Branka Grbin

Style. Več novic

New Report

Close