Izpoved: po ločitvi oropan čustev

13. julij 2021

Izpoved: po ločitvi oropan čustev

13. julij 2021

“Se da to popraviti, se resetirati, postati spet čustven človek? Ali mora le priti mimo tista prava … the one?” se sprašuje ločenec.

“Po ločitvi (po 15 letih) in otrocih sem začel znova (2 leti od ločitve). Kandidatk na pretek. Luštne, pametne, zanimive, kvalitetne, mlade, jaz pa sem pred vsako obdam z obzidjem in jim čustveno ne pustim blizu,” pravi uporabnik foruma. 

“Zdi se, kot da čustev nimam več, saj ne čutim ne ljubezni, ne sovraštva, ne žalosti, ne veselja … ko gredo ali jih odslovim, ne občutim ničesar …” nadaljuje. 

V komentarjih se je oglasila ženska s podobno izkušnjo. “Če si predelal ločitev, verjetno isto kot pri meni, deluje nekje v podzavesti en varnostni mehanizem oz. nezavedno strah, da se prepustimo in bomo na koncu spet izigrani in hudo ranjeni. Mogoče smo časovno čustveno otopeli, da si srce dokončno opomore in bomo “zdravi” pripravljeni za novo vezo.”

Profimedia

Ločitev je pogosto ena izmed težjih stvari, ki se nam lahko zgodijo

“Ljudje bi se najraje pretvarjali, da je ločitev nek manjši spodrsljaj v življenju.”

Komentator foruma Starševski čvek

“Če se lahko pred okolico še skrijemo pod masko uživanja življenja, čustva in telesni simptomi ne lažejo,” dodaja komentator, ki svetuje, da se avtor objave pogovori s kakšno psihologinjo, pa tudi s samim seboj in prepozna čustva, ki jih občuti. 

Kaj storiti po ločitvi? 

Pomembno je, da se zaveste, da ste kljub ločitvi vredni ljubezni. Samo zato, ker je vaš zakon propadel in se zveza ni izšla, še ne pomeni, da je za vas prepozno. Fokusirati se morate na odnose, ki jih imate in ki so pozitivni, ti ljudje vas bodo namreč bodrili in vzpodbujali ter vam pomagali, da prebrodite ločitev. 

Profimedia

Če se ne morete spomniti, kdo ste bili pred poroko, vas bodo prav stari prijatelji spomnili na to, kdo se, kadar niste v zvezi. Kakšni ste in kaj radi počnete, kaj vas veseli. To je idealen čas, da se osredotočite na stvari, ki vas veselijo, v katerih uživate. Poleg starih stvari, poskusite tudi kaj novega – razvijte nove hobije, poskusite tisto, kar ste si vedno želeli, pa nikoli niste imeli časa. 

Vzemite si čas

Čas zaceli vse rane. Vzemite si čas za žalovanje, ločitev je namreč velik in prelomen dogodek, ki je tudi zelo travmatičen. Jokajte, se jezite, žalujte, pojdite skozi vse faze žalovanja in si pustite čutiti vse, kar v tistem trenutku občutite. 

Profimedia

Vzemite si čas in predelajte vse v povezavi z ločitvijo. Uživajte v tem, da ste samski, Ko se vam bo zazdelo, da ste pripravljeni na novo zvezo, si vzemite čas. Številni hitro skočijo v nove zveze, so promiskuitetni ali pa zapadejo v druge slabe navade. 

Po ločitvi je pomembno, da si emocionalno opomoremo. Ločitev v ljudeh sproži občutke grenkobe, zavračanja, čustvene otopelosti, ki se jih poskušajo znebiti z novimi ljudmi, z novimi zvezami, ki pa dologoročno ne funkcionirajo. Ločenci si morajo dati čas, da predelajo ločitev preden se zapletejo z nekom novim. 

Style. Več novic

New Report

Close