To je 10 znakov, da trpite zaradi jesenske depresije

Če ste se s prihodom hladnih, kratkih dni, dežja in teme začeli počutiti drugače, niste edini. Gre za pogosto motnjo v tem času!

Ameriški psihologi in psihiatri so bili prvi, ki so odkrili t.i. zimsko otožnost oziroma ‘winter blues’, ki ji v strokovni terminologiji pravijo sezonska motnja razpoloženja oziroma s tujko ‘seasonal affective disorder’ (SAD). Kratica je nadvse ustrezna, saj ‘sad’ v angleščini pomeni – žalosten.

Seveda pri tej razpoloženjski motnji ne gre samo za občutek žalosti, spremlja jo še nekaj značilnih pokazateljev, da se vas je lotila jesenska depresija. Razlogi niso znani, a za to motnjo trpi vse več ljudi. Poletni zagon in navdušenje sta hitro pozabljena, ko se že nekaj tednov vleče turobno vreme, dež, megla ali mraz. Narava v tem času sleče svoje lepo listje, veje postanejo gole, rože pa povesijo glave in se osujejo.

Tako nekako, kot narava, se začnemo počutiti tudi mi, motnja je namreč zlasti pogosta pri bolj občutljivih posameznikih in tistih, ki imajo veliko stresa v življenju. V obliki melanholije je značilna za nežne, ‘pesniške’ duše, a prava jesenska depresija v smislu klinične slike SAD se bo pokazala na še več ravneh in te motnje niso prijetne niti za trpečega niti za njegove bližnje.

Pokazatelji, da trpite za SAD, so:

1. Nenehno slabo razpoloženje.

2. Nobene volje nimate, da bi se ukvarjali s stvarmi, v katerih ste še pred nekaj tedni uživali, recimo šli na fitnes, tečt ali se družit s prijatelji.

3. Občutek, da ste ničvredni, občutek krivde ali obupa.

4. Nizka samozavest.

5. Imate občutek, da so vam čustva ponorela. So kot vrtiljak, enkrat gor, enkrat dol.

6. Ste pod nenehnim stresom, tako poslovno kot zasebno.

7. Izgubljate apetit. Ali pa ste ponovno posegli (vsak dan ali skoraj vsak dan) po nezdravi hrani, morda tudi po alkoholu, poživilih, nedovoljenih substancah, morda spet več kadite.

8. Izgubili ste vsakršno zanimanje za seks. Niti izgovorov se vam ne da več iskati, zakaj ste se ohladili.

9. Nenehno ste utrujeni, čeprav ste šli pravi čas spat in ste spali vsaj osem ur.

10. Na splošno vas muči slaba koncentracija – v službi, doma in v prometu. Raztreseni ste, ne morete se zbrati.

Na žalost vsi ti psihični oziroma duševni simptomi vplivajo tudi na vaše telo oziroma fizično podobo. Lahko se zgodi, da boste nepričakovano vidno shujšali ali pa dobili odvečne kilograme. Pri različnih osebah se sezonska depresija izraža različno, pomembno pa je, da prepoznate zgoraj naštete simptome, da lahko pravočasno ukrepate.

Lahko si sicer dovolite en dan za poležavanje v postelji in ne počnete nič, a naj vam ne preide v navado. Kajti z nedelovanjem boste sezonsko depresijo samo še poslabšali, si nabrali še dodatne težave v življenju in predvsem ne boste odstranili samega vzroka.

Pojdite k osebnemu zdravniku, da vam napiše seznam primerne prehrane v tem času. Prisilite se k vsakodnevnemu sprehodu, tudi, ko je hladno (se pač toplo oblecite). Pokličite nekoga, čeprav bi se najraje zakopali pod odeje in se smilili sami sebi v ednini. Šport je znan po tem, da krepi psiho in izboljša razpoloženje, podoben učinek ima zdrava prehrana in stik s prijatelji ter smeh in zabava.

Lahko se seveda zgodi, da vsi ti preprosti ukrepi ne bodo dovolj. V tem primeru nimate samo sezonske, ampak čisto pravo depresijo, ki je slučajno sovpadla s prihodom jeseni ali pa jo je ta le še poslabšala. V tem primeru obiščite strokovnjaka za duševno zdravje, psihologa ali psihiatra. Škoda bi bilo izgubljati dneve, tedne in mesece s to zahrbtno boleznijo, ki človeka oropa veselja in aktivnega udejanjanja v svetu.

Foto: Reader’s Digest, Lawley Insurance, Avalon Malibu, PsyCom.net, Mercy Health, Beat the Winter Blues

New Report

Close