To je kompleks, ki najbolj teži moške!

23. december 2023

To je kompleks, ki najbolj teži moške!

23. december 2023
Foto: Pexels

To je kompleks, ki najbolj teži moške!

23. december 2023
Foto: Unsplash

O ja, tudi moški imajo komplekse, zaradi katerih se ne počutijo vedno dobro v svoji koži. Ženske lažejo o svojih kilogramih, kaj pa največkrat teži moške?

Psihologija in odnosi med spoloma so nadvse zanimiva reč, ki ji nikoli ne pridemo do dna. Ena stvar pa zanesljivo drži: tako ženske kot moški skušamo na druge ljudi (še bolj pa na potencialne ljubezenske partnerje in oboževalce) narediti kar se da najlepši vtis.

In medtem, ko ženske najpogosteje lažejo o njihovi telesni teži, moški največkrat drugim prikrivajo svoje centimetre! Ne mislimo na centimetre oziroma dolžino tam spodaj, čeprav tudi ‘orodje’ pogostokrat pretirano pohvalijo, ampak tiste, ki se tičejo moške telesne višine.

Foto: Unsplash

Glede na raziskave je prav telesna višina najhujši vir manjvrednostnega kompleksa moških, sploh tistih izredno nizke postave. Tako imenovani ‘Napoleonov kompleks’ je najpogostejša težava moških nižje rasti, pa tudi povsem povprečno visokih moških. Skoraj ni moškega, ki ne bi nadvse samozavestno dodal nekaj centimetrov več, kot jih ima v resnici. Moški, visok 178 centimetrov, bo zato gladko izustil laž, da je visok 180 centimetrov, ker naj bi bila to nekako optimalna oziroma idealna moška višina.

Nižjim moški, ki imajo manjvrednostni kompleks, je izredno neprijetno ko pogovor nanese na višino, ne malokateri pa svojo višino ‘kompenzira’ s povečano mišično maso. Ozrite se malce po fitnesih. Tisti moški, ki so nižji, veliko raje obiskujejo fitnes in gradijo na svoji mišični masi, še posebej, če so v osnovi drobne in suhljate postave. V določeni meri lahko z več mišične mase delujejo višji, a ko gradijo svoja telesa preveč intenzivno, pa je ta učinek mnogokrat obraten.

Foto: Unsplash

Zagotovo se spomnite kakšnega sošolca nizke rasti, ki so jih višji in močnejši sošolci imeli za tarčo posmeha in se morda nad njimi izživljali. Zgodnje vrstniško posmehovanje, četudi le nedolžne šale na račun višine, pustijo na moški samozavesti posledice, naj si to priznajo ali ne. Veliko se jih zaradi tega počuti neustrezne in neenakovredne v primerjavi z moškimi visoke postave.

Za razliko od žensk, ki lahko obujemo visoke pete, moških, ki bi si na ta način želeli dodati nekaj centimetrov ni veliko, četudi dandanes veliko moških nosi ženska obuvala. Edino, kar jim preostane, je ustrezno modno stiliranje in nošenje oblačil, ki optično podaljšajo noge in telo.

Foto: Pexels

Zvezdniki z manj centimetri

Dokaz, da telesna višina ni pomembna, so nenazadnje tudi znani filmski igralci in glasbeniki. Dustin Hoffman meri v višino166 centimetrov, Al Pacino in Elijah Wood 168 centimetrov. Med nižjimi zvezdniki sta še pevec Ed Sheeran, igralca Daniel Radcliffe in Tom Cruise. Bruno Mars meri v višino le 165 centimetrov. Majhni so po rasti, zato pa toliko večji na svojih kariernih področjih.

“Včasih mi je bilo neprijetno zaradi moje višine, potem pa sem pomislil, da mi je vseeno, saj sem Harry Potter.”

Daniel Radcliffe
Foto: Profimedia
Foto: Instagram @brunomars
Foto: Profimedia

Avtor
Piše

Katja Štravs

Style. Več novic

New Report

Close