Je lončarstvo nova joga?

18. februar 2022

Je lončarstvo nova joga?

18. februar 2022
Foto: Osebni arhiv

Če iščete nekaj novega, kar bi vam zagotovilo najboljšo sprostitev, je morda čas, da jogo zamenjate za lončarstvo.

Obrt za oblikovanje gline um pomiri bolj kot si morda mislite. Med izdelovanjem lončene posode morate biti namreč popolnoma prisotni in uglašeni s svojim telesom, kar sicer uspeva tudi z jogo, a lončarstvo je lahko še bolj izpopolnjujoče. Na koncu imate v rokah izdelek, ki izraža vaše čustveno in duhovno stanje.

Da lončarstvo tudi v Sloveniji postaja nova joga, opaža tudi Vid Polončič, ki vodi lončarske delavnice v Slovenskem etnografskem muzeju (SEM). Razlaga, da se vedno več ljudi ukvarja z glino, kar je posledica trenutnega življenjskega sloga, ki nas v veliki meri prisili v sedeče in mentalno delo, naše življenje pa je vezano na računalnike, telefone in drugo tehnologijo. “Ljudje razumejo, da delo z rokami, gibanje in šport postajajo vedno bolj pomembni za naše zdravje,” dodaja.

Foto: Osebni arhiv
Foto: Osebni arhiv

Ko hobi postane poklic

Vid se je z lončarstvom srečal povsem po naključju, leta 2011 v Slovenskem etnografskem muzeju, pritegnila ga je veščina vrtenja na lončarskem vretenu. Od takrat dalje se je tudi sam začel učiti lončarstva in keramike v SEM-u pri Evi Lenassi, akademski kiparki.

Z njo še vedno sodeluje in se uči od nje, znanje pa dopolnjuje pri Štefanu Zelku, tradicionalnem lončarju iz Prekmurja, ki je še eden redkih lončarjev s tradicionalnim znanjem, akumuliranim skozi pet različnih generacij lončarjev.

Pri lončarstvu ga navdušujejo nenehni izzivi in skoraj neomejene možnosti, ki jih ponuja ustvarjalno delo na vretenu. “Gre za nenehno učenje in odkrivanje novih idej. Meja, ki bi označila moj prehod v poklic, je zabrisana. Verjetno je začelo lončarstvo preraščati v poklic, ko sem prvič začel poučevati v lončarski skupini. To je bilo nekje leta 2017.” In tako se je hobi razvil v poklic.

Foto: Osebni arhiv
Foto: Osebni arhiv

Lončarske delavnice, prilagojene vsakemu posamezniku

Izdeluje izdelke po naročilu, nekaj se jih najde v ljubljanskem butiku LePotica in v trgovini Slovenska etnografskega muzeja, pri čemer gre za majhno in butično proizvodnjo. Z veseljem pa se loti tudi projektov, ki mu predstavljajo izziv. Zadnji takšen je bila izdelava 100 farmacevtskih posod za Lekarno Ljubljana, za katere je uporabil navdih iz klasične farmacevtske bele posode iz 19. stoletja in ustvaril njen ponovni dizajn.

Dvakrat na teden (ob sredah in četrtkih) pa ga najdete tudi v SEM-u, kjer vodi lončarske delavnice, ki so odprte za vse obiskovalce. Dela se v skupini, delo pa je prilagojeno vsakemu posamezniku z upoštevanjem njegovih zmožnosti, želja in hitrosti napredovanja.

Foto: Osebni arhiv
Foto: Osebni arhiv

Lončarske počitnice kot nov turizem

Zaradi vse večje priljubljenosti lončarstva je Vid lani organiziral prve lončarske počitnice na Visu in v Grožnjanu na Hrvaškem in tudi na Goričkem. Ker je bil odziv dober, se je odločil, da bo letos nadaljeval z organizacijo in že pripravlja tri nove termine.

Gre za lončarske počitnice, ki predstavljajo neke vrste nov turizem in vam pomagajo, da se ob lončarstvu, čudovitih razgledih, dobri hrani in pravi družbi, sprostite, odpočijete od vsakdanjih stvari in naredite nekaj zase.

Več o lončarskih počitnicah najdete tukaj.

Foto: Osebni arhiv
Foto: Osebni arhiv
Foto: Osebni arhiv

Avtor
Piše

Branka Grbin

Style. Več novic

New Report

Close