Je pri 45-ih prepozno?

20. avgust 2021

Je pri 45-ih prepozno?

20. avgust 2021
Profimedia

Velike življenjske spremembe so za mnoge strašen in težek podvig. Starejši kot smo, težje se je odločiti za menjavo službe, doma ali česarkoli, kar nas definira in drži na nekem mestu. Kdaj pa postane za to prepozno?

Pri 45-ih letih ima večina ljudi že službo, dom in družino, vseeno pa se lahko zgodi, da ugotovijo, da niso zadovoljni. Pri tej starosti se lahko zdi, da je iskanje nove službe in novega življenjskega stana zelo velik izziv. Na trgu služb so mlajši, morda bolj usposobljeni ljudje, starejši pa se morajo temu prilagajati.

Do podobne ugotovitve je prišla uporabnica Starševskega čveka, ki si je pri 45-ih zaželela novega začetka: »Sem navaden kup nesreče, nič mi ne gre. Napačna diploma, slabe možnosti za ok službo. Preprosto sem obupala, da bi kdaj na svojem področju dobila službo. Itak sem že davno izgubila stik s stroko, ker vedno druga dela opravljam,« je napisala in nadaljevala, da tudi prijateljev nima veliko, saj so jo ob nedavni poškodbi vsi zapustili. »Je kdo povsem na novo začel? Nekaj glede službe sem že poskušala, samo se ni obneslo. Upam, da uspem dobiti kaj boljšega. V tujini.«

Edina stalnica v življenju so spremembe

Mnogi uporabniki so uporabnici odgovorili, da se stvari v naših življenjih neprestano spreminjajo. Nekatere so morda večje, nekatere manjše, a tako kot na vse ostalo, se tudi na večje ščasoma privadimo.

»Edina konstanta v življenju so spremembe. Pri tem pa je dobro, da si sama tista, ki dela spremembe, kadar želiš drugače in ne to, da ti jih delajo drugi. Za spremembe pa nikoli ni prepozno. Obstaja samo obžalovanje čez čas, ker nisi poskusila. Kako pa se bo izteklo, pa tako nimaš garancije

je napisal eden izmed uporabnikov.

Tako kot ste pri svojih 20-ih spreminjali področja v svojem življenju in sprejemali odločitve, ni tokrat prav nič drugače, le da imate še več znanja. Sedaj veste kaj vam ustreza in kaj ne, kaj za vas deluje in česa si prav zares želite.

Kako začeti, ko se zdi prepozno?

Družba se neprestano spreminja z veliko hitrostjo, kar pomeni, da imate tudi vi možnost početi stvari, ki so se vam včasih zdele nemogoče. V zadnjih letih ljudje podirajo stereotipe in počnejo stvari, za katere so mislili, da jih nikoli ne bodo. Leon Ho, lastnik in ustanovitelj podjetja Lifehack, najbolj branega spletnega portala o produktivnosti in rasti pravi, da se ne gre za rast ali izobrazbo »Gre se za vas in vašo sposobnost sprejeti nove izzive. Ali imate to odločnost spremeniti vašo trenutno situacijo?«

Poglejte na situacijo iz nove perspektive- »Imeti nadzor nad tem, kako gledate na stvari in situacije okoli sebe je ključno pri odločanju za nov začetek,« razlaga Ho. Ko stopite korak nazaj in pogledate na svoje življenje iz novega zornega kota, lahko pogledate globlje. »Ravno te stvari, ki jih na površini sprva ne vidite, so krivec za to, da je vaše življenje v zanki.«

Ko gledate na svoje življenje iz druge perspektive, lahko veliko lažje identificirate izzive, ki vas držijo nazaj. »Če želite novo službo, kaj vam stoji na poti? Pomanjkanje izobrazbe, slab delovni trg ali samo pomanjkanje motivacije? Poiščite tisto stvar, ki vas drži nazaj in poskušajte najti vsaj tri rešitve,« svetuje Ho.

»Poglejte svoje vrednote in prioritete. Velika možnost je, da so se te skozi leta spremenile, kje ste sedaj?« svetuje Ho in nadaljuje, da se morate usmeriti v pravo smer. Ko ste končali srednjo šolo, je bila vaša prioriteta najti službo. Sedaj je morda najti boljšo službo, imeti boljše prijatelje in odnose z ljudmi. Bodite iskreni s seboj, saj bo le tako vaša sprememba dovoljšna.

Ustvarite si približen okvir in načrt, da lahko spremenite svoje navade in mišljenje. »Poiščite skrite priložnosti, načrtujte svoj napredek in si postavite cilj. To je sedaj vaša prioriteta, vaša rast mora biti vaša prioriteta, ki jo kultivirate skozi motivacijo in dobre navade,« razlaga Ho. Ko boste ustvarili nove navade, ki vam koristijo, bo boljše življenje že avtomatično stranski produkt.

Nikamor se ne mudi

Seveda si vsak želi spremembe čimprej, a tako kot je trajalo 45 let, da ste prišli do te odločitve, se tudi čez noč ne bo spremenilo. Morda boste skozi to pot zgubili kakšnega prijatelja ali bližnjega, a pomembno je, da se počasi premikate v pravi smeri. V smeri, ki bo vam ustvarila srečnejše življenje.

Na trenutke se lahko zdi zaman, ali pa bo morda vaša pot zelo osamljena, vendar ne pozabite, da to počnete zase. Za nekaj motivacije, pa lahko pomislite tudi na te ljudi, ki jim je uspelo šele v drugi polovici življenja:

  1. Laura Ingalls Wilder, avtorica knjige Male ženske, je svoj prvi roman izdala pri 65-ih,
  2. Colonel Sanders je postavil prvi KFC pri 65-ih letih in jih leta 1964 prodal za kar 2 milijona, ko jih je bilo vse skupaj 900,
  3. Rodney Dangerfield, znan komik in dobitnik Grammya, se je rešil 20 tisoč dolarskega dolga in se začel ukvarjati s stand upom šele po svojem 40-em letu,
  4. Ghandi je s svojo politično kariero začel šele pri 61-ih,
  5. Frank McCourt, dobitnik Pulitzerjeve nagrade, je napisal svoj prvi roman v svojih 60-ih.

Ali imate sploh drugo možnost, kot na novo začeti in živeti življenje, ki si ga želite?

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close