To je prva stvar, ki jo morate narediti, ko začutite, da ste nesrečni!

26. januar 2018

Tisti, ki znajo sprejeti vse svoje občutke, tudi jezo, žalost ali strah, so po izsledkih raziskave bolj zadovoljni in srečni.

Nihče se ne počuti dobro, ko je nesrečen, kajne? Pustimo ob strani posameznike, za katere se zdi, da naravnost uživajo, ko se valjajo v lastni nesreči – da, tudi taki obstajajo. Toda večina ljudi ni prav nič zadovoljnih, ko jih obidejo trenutki žalosti in nesrečnosti. Ko smo v takem stanju, je naravni odziv večine naslednji: neprijetne misli in občutke skušajo odriniti kar se da daleč in se lotijo česa pozitivnega.

Toda, kot pravi Mo Gawdat, avtor knjige Rešitev za srečo (Solve for Happy), ki je tudi uspešen poslovnež, bi morali narediti prav nasprotno: s temi občutki negativnosti bi se morali soočiti takoj.

“Ko nekaj sproži občutke žalosti, ta vzrok raziščite,”

je svetoval Gawdat na eni od svojih delavnic, o kateri je pisala tudi revija Business Insider. To je primerjal s slabostjo, ki jo začutimo po zaužitju obroka – kaj smo pojedli, da smo se začeli počutiti slabo? Toda včasih je lažje prepoznati simptome fizične bolečine, kot občutke nesrečnosti ali žalosti.

“Morali bi se ustaviti in se vprašati, kako se počutimo ter svoje občutke prepoznati,”

je v intervjuju za zgoraj omenjeno publikacijo povedal Gawdat.

“Tudi če rešitve še ne poznate in ne veste, kako popraviti zadeve, je nujno, da pripoznate, kako se počutite.”

Nova raziskava, ki je izšla lani v strokovni reviji Journal of Experimental Psychology, potrjuje Gawdatove ugotovitve.

Sreča naj bi se namreč skrivala v tem, da si dovolimo, da se sem in tja počutimo neudobno v svoji koži. Raziskava je zajela 2300 študentov v ZDA, Braziliji in na Kitajskem – vprašali so jih, kakšnih občutkov si želijo bolj in katerih manj, ter jih primerjali z njihovim trenutnim počutjem. Izkazalo se je, da so študenti, ki so bolj zadovoljni s svojim življenjem in imajo manj simptomov depresivnosti, bolj v stiku s svojimi čustvi, tudi če so ta v tistem trenutku negativna.

Študija potrjuje, da ni realistično, če želimo biti ves čas dobre volje in srečni. Če smo sposobni sprejeti vse občutke, tudi če gre za jezo, žalost ali strah, je večja verjetnost, da bomo na splošno bolj zadovoljni in srečnejši posamezniki.

Naslednjič se torej soočite s svojim notranjim počutjem in občutki, tudi, če so moteči. Vendar se v njih ne zatikajte predolgo in ne analizirajte v neskončnost, pač pa tudi poiščite rešitve in se premaknite naprej.

 

Foto: Huffington Post, Thinking Humanity, Pinterest, Natural News, Wanderlust

New Report

Close