Je res, da moški bežijo pred inteligentnimi ženskami?

20. oktober 2021

Je res, da moški bežijo pred inteligentnimi ženskami?

20. oktober 2021

Ljubosumje, aroganca, trmoglavost? Nobena od teh lastnosti ni privlačna, toda po nekaterih raziskavah moške odbija ženska inteligenca. Toda na srečo ne vse!

Ali moškim sploh lahko ugodimo? Če so ženske preveč preprosto oblečene, so staromodne, če pokažejo preveč kože, so preveč drzne, če so tihe, so sramežljive, če rade klepetajo, so naporne. Iskreno povedano – iskanje zlate sredine je precej naporno in v resnici tudi nepotrebno. Nedavne raziskave so vse skupaj še malo zakomplicirale, rezultat raziskav je bil namreč precej presenetljiv. 

Pametne ženske odvračajo moške

Strokovnjaki z Univerze Columbia so na 500 moških in ženskah izvedli raziskavo. Z eksperimentom s hitrimi zmenki so želeli ugotoviti, kako privlačnost in inteligenca vplivata na možnost, da gre par na drugi zmenek. Rezultat: tudi če je privlačnost ženskam pomembnejša kot inteligenca, je inteligenca za ženske zanimiva in pozitivna lastnost. Torej bolj kot je moški lep in pameten, večje so možnosti, da se ženska želi ponovno videti. Poleg tega moški lahko pomanjkanje privlačnosti nadomesti z veliko inteligence – in obratno. 

Profimedia

Pri ženskah pa je bilo popolnoma drugače – inteligentne ženske so moške bolj odganjale, kot privlačile. Moški so želeli ponovno videti podpovprečno privlačno žensko le, če ni bila zelo inteligentna. Izjemno pametne ženske pa so bile zanimive le, če so bile tudi izjemno privlačne. 

Se morajo torej vse ženske, ki niso videti kot supermodeli, pretvarjati, da so neumne? Ne. Ne glede na rezultate te raziskave – ki bi se jo gotovo dalo tudi ovreči ali še nadalje razviti – je pomembno, da nismo negotovi. Zagotovo ni potrebno, da se delamo neumne ali manj inteligentne samo zato, da bi ugajali nekomu, ki inteligence ne ceni in mu je pomemben zgolj izgled. 

Prispevek je bil prvotno objavljen na miss7.

Style. Več novic

New Report

Close