Je s tridesetletnimi devičniki kaj narobe?

03. junij 2021

Je s tridesetletnimi devičniki kaj narobe?

03. junij 2021

Na forum se je pred kratkim obrnila 32-letnica, ki je še vedno nedolžna. Zaveda se, da je v letih, ko bi morala razmišljati o družini, toda čaka jo prvi korak: izgubiti nedolžnost.

“Stara bom 32 let in sem še vedno nedolžna. Vedno bolj sem s tem obremenjena,” začne svoj zapis uporabnica foruma Starševski čvek. V nadaljevanju opiše svojo življenjsko zgodbo, s katero pojasni, zakaj še ni imela partnerja. Pri dvaintridesetih ima kariero, dobro plačo in stanovanje, manjka ji le partner. Potencialnega partnerja vidi v svojem sodelavcu, vendar se zaradi pomanjkanja izkušenj boji narediti prvi korak. 

Pritiski družbe nas silijo v spolnost

Avtorico objave zelo muči lastna neizkušenost, kar gotovo teži številne mlade ženske. Pritisk glede izgube nedolžnosti je velik, avtorica objave se boji, da v primeru, da svoje devištvo zaupa sodelavcu, bo ta njeno “skrivnost” izdal ostalim sodelavcem. Boji se zasmehovanja. 

Podatki kažejo, da je povprečna starost, pri kateri imajo fantje in dekleta prvi spolni odnos, okoli sedemnajst let. V današnji družbi je tako postalo nekaj nenavadnega, če fant ali punca svojo nedolžnosti izgubita pri svojih dvajsetih ali še kasneje. Pomanjkanja izkušenj s spolnostjo privedejo do izolacije in stigmatizacije

O svoji izgubi nedolžnosti je v komentarjih govorila tudi ena od uporabnic. 

“Dol sem se dala zaradi drugih in ne zaradi sebe. Ne bom rekla, da tisto noč obžalujem, ampak srečna pa tudi nisem. Ker si nisem tega “želela”. Ne še zdaj, ne s tem tipom. Ampak otresla sem se te devičnosti, ki je iz nekega razloga bila tako grozna pri teh letih.” 

komentatorka foruma
Profimedia

“Lahko je nekomu reci, da se naj ne sekira. Ampak govorimo o intimi v katero se vsi vtikujejo. Z razlogom se imenuje intima. Ker je tvoja lastna. Ne rabis “hiteti” s spolnimi odnosi, ker, ce jih bos imela samo, da bos se nekomu (tudi sebi) dokazovala ali (podzavestno) kontrirala, na koncu ne bos nujno zadovoljna kako se bo izslo.”

komentatorka foruma

Razlogi za kasnejši vstop v spolno življenje

Razlogi so različni – nekateri odraščajo v strogih verskih okoljih, kjer je seks še vedno tabu, drugi imajo težave s samopodobo, pogosto so tudi težave z zdravjem, depresijo, s spolno usmerjenostjo. Posledično ljudje čakajo na svojo “pravo osebo”, torej nekoga, s katerim jim bo res prijetno in ki jim bodo res zaupali. 

Posledice

Kot že omenjeno, ljudje, ki svojo nedolžnost izgubijo kasneje v življenju, so deležni velike stigmatizacije, ki jo lahko vidimo tudi v filmski industriji. Steva Carella v filmu 40-letni devičnik sodelavci zbadajo zaradi njegove nedolžnosti, toda Carell na koncu najde žensko, s katero imata odličen odnos. 

Raziskave kažejo, da imajo predvsem moški, ki izgubijo nedolžnost v svojih dvajsetih letih, kasneje določene težave pri spolnih odnosih. Nasprotno pa je za tiste, ki s spolnim življenjem začnejo kasneje, bolj verjetno, da bodo njihovi odnosi in razmerja bolj zdravi in izpopolnjujoči. Tisti, ki so partnerja našli kasneje, so se v tem času namreč naučili več o sebi in imajo posledično boljši odnos s svojim partnerjem

“Tvoja nedolžnost se meni pri tolikih letih ne zdi niti malo kaj spornega ali slabega! V bistvu je danes še ogromno 30+ letnikov, ki so še vedno samski in nedolžni. Probaj si najti kakšnega,” svetuje eden od komentatorjev. 

Drugi pa potrjuje, da stigmatizacija še kako obstaja. Številnim je pozna izguba nedolžnosti znak za nevarnost, češ, kaj pa je z njo ali z njim narobe, da ga nihče do sedaj ni povohal? 

“Ženska pri 32 in nedolžna je res čudna kombinacija. Pri moških prižge alarm, da je s takšno žensko nekaj narobe. 32 vseeno ni 22. Reci, da si neizkušena, ne pa nedolžna,” pravi komentator. 

Nedolžnost je tako v družbi predstavljena kot nekaj, česar se je potrebno čim prej znebiti, toda pomembno je, da se to zgodi, ko je nam prijetno, ko se s partnerjem počutimo varno, s spolnim odnosom soglašamo in smo pri tem ustrezno zaščiteni.

Style. Več novic

New Report

Close