Je sedmo leto zveze res najbolj kritično?

16. junij 2021

Je sedmo leto zveze res najbolj kritično?

16. junij 2021

Ali veste, katero leto zveze je najbolj kritično? Če ste pomislili na sedmo, naj vam povemo, da ni!

Ste že slišali za mit, da je sedmo leto najbolj kritično? Sedmo leto zveze naj bi bilo trenutek, ko se razjasni, kam ta zveza vodi – v zakonski stan ali pa narazen. “Samo, da zdržimo do osme, samo, da pridemo do osmega leta …” Toda zakleto sedmo leto je le mit!

Statistično gledano so začetki najtežji

Ameriški sociolog Michael Rosenfeld je to vprašanje pojasnil povsem statistično. Profesor s standfordske univerze je za potrebe svoje raziskave z naslovom “Kako se pari spoznajo in ostanejo skupaj” spremljal potek zveze približno tri tisoč parov. Na podlagi teh podatkov je nato izračunal leto, v katerem je imela zveza največjo možnost oziroma tveganje, da se prekine. Leto, v katerem je obstajala največja verjetnost, da zveza propade, je bilo prvo leto. 

Profimedia

Njegovi podatki kažejo, da je 60 odstotkov zvez, ki jih je Rosenfeld analiziral, propadlo že v prvem letu, ne glede na to, kako zelo zaljubljen je bil par na začetku. Po prvem letu pa ta možnost razpada zveze drastično pada. Verjetnost, da se neporočeni par razide, z vsakim letom pade za deset odstotkov in to vse do petega leta. Po petem letu pa odstotek tveganja pada počasneje. V sedmem letu tako ni nič večje verjetnosti, da vaša zveza propade.  

Kdaj se potencialna kriza zaključi?

Gotovo veste, da po določenem času zaljubljenost mine, vi pa se zaveste vseh napak svojega partnerja in padete v krizo. Kako dolgo pa morate v zvezi “zdržati”, da ta kriza, to kritično obdobje mineta? Kdaj ste prepričani, da je to to? Rosenfeld pravi, da te krize sploh ni nikoli konec. Verjetnost, da se eden od partner nenadoma odloči, da želi prekiniti zvezo, za heteroseksualne pare obstaja tudi po petnajstih letih skupnega življenja. Verjetnost za to je dvanajst odstotna, medtem ko je za homoseksualne pare le pet odstotna. Po petindvajsetih letih pa se to tveganje za ločitev neporočenih parov spet poveča. 

Profimedia

Rosenfeld meni, da zakonskim parom glede razhoda ni treba skrbeti tako kot nezakonskim parom. Po njegovih podatkih je namreč verjetnost za ločitev po dvajsetih letih zakona manjša od enega odstotka. Kljub temu tudi oni ne bi smeli biti preveč prepričani – po statističnih podatkih se vsaka šesta ločitev zgodi po 25 ali več letih zakonske zveze. 

Računanje verjetnosti je zapleteno in vsaka zveza je seveda drugačna. Ni čudno, da je ostal mit o “prekletem sedmem letu”. Pomembno je le to, da čim manj pozornosti namenjamo koledarju in štetju tednov, mesecev let, temveč se posvetimo svojim občutkom in partnerju.

Prispevek je bil prvotno objavljen na miss7.

Style. Več novic

New Report

Close