Je to preveč za maturantsko darilo?

15. julij 2021

Je to preveč za maturantsko darilo?

15. julij 2021
Profimedia

Matura je velika prelomnica v najstnikovem življenju, vanj je vloženo kar nekaj dela in štiri leta učenja. Mnogi starši si želijo poplačati otrokov trud, a pri pravi izbiri darila lahko nastane težava

Ob opravljeni maturi mnogi starši svoje otroke nagradijo s počitnicami, dragimi darili ali prestižnimi večerjami, kaj pa je primerno če je otrok zlat maturant? Ob odličnem uspehu na maturi se poraja vprašanje, kako nagraditi otroka, ki je štiri leta res trdo delal.

Skrbna mama, katere sin je zlati maturant, se je obrnila na Starševski čvek, če je njeno darilo primerno za maturanta: »Sine je opravil maturo kot zlati maturant. Vesela, do neba, ampak nekako je na tem delal štiri leta in ni bilo presenečenje. Zdi se mi, da je prav, da sta angažiranost in trud nagrajena. Poslušam druge starše kaj bodo ali pa že so, dali otrokom za darilo za uspešen zaključek srednje šole. Vse živo, od nič pa do potovanj. Naš je na ob podelitvi dobil sliko, tako, ki bo večen spomin na njegove srednješolske čase, za nagrado bi mu pa kupili avto. Izpit že ima. Sestra pravi, da je to preveč razkošno in drago darilo, jaz pa pravim, komu bom, če ne svojemu otroku. Finančno nam nič ne manjka in si nov avto srednjega razreda lahko privoščimo.«

To je dijakova dolžnost

Mnogi starši trdijo, da je opravljena matura otrokova dolžnost, in da se te preprosto ne nagrajuje, saj to lahko vodi v razvajenost. »Pa kaj ste vsi poblazneli. Kakšen avto za darilo ob opravljeni maturi. To se od dijaka pričakuje. Če je vse letnike zdelal je matura samo še pika na i. Šola je dijakova skrb in obveznost. Večina njih je ob zaključki srednje šole polnoletnih in se morajo zavedati za kaj se trudijo. Bolani starši!« je zatrdil eden izmed uporabnikov.

»S preseravanjem lahko iz sina narediš večnega gimnazijskega maturanta. Pa zlatega gor – zlatega dol. Večjo korist bi mu naredila da bi ga poslala na neko počitniško delo.«

»Nisem vedel, da se zdaj dobi darila že ob maturi. Jaz nisem dobil nič in tudi nisem nič pričakoval. Mi pa je bilo všeč, da se starši nikoli niso vtikal v moje šolanje, to je bila popolnoma moja zadeva,« pa je še delil eden izmed uporabnikov.

Korak v samostojnost

A velika večina je bila na strani avtorice. Če ima otrok že izpit, je svoj avto velik korak v smeri samostojnosti. Trud, ki ga je vložil v svoj študij, pa naj bo poplačan. »Ne vidim razloga zakaj mi ne bi kupili avta. Očitno je fant odgovoren, izpit ima, naj bo ta avto tudi simboličnega pomena, pot v samostojnost,« je odgovorila ena izmed uporabnic.

Profimedia

Odvisno je tudi kako daleč ima namen otrok študirati, za mnoge je bil avto odlično darilo, saj so s tem razbremenili svoje starše: »Jaz sem tudi dobila avto za darilo ob maturi. Rabljen. Ker sem šla študirat v drug kraj. 25 let nazaj. Pa nisem nič razvajena in ne vem kaj še ti bodo tukaj nametali. Študij končala v roku. Se zaposlila in odselila na svoje (v najem), čez 5 let z partnerjem kupila prvo stanovanje….. Otrok se ne razvadi s tem da se jim avto kupi. Ali pa stanovanje. Ali pa karkoli že. Otroke se razvadi s tem da jih naučiš da jim vse kar pripada samo zato ker so. To pa velikokrat delajo ljudje, ki si niti ne morejo privoščiti avta ali pa kar koli že. Nima veze z denarjem. Poznam več razvajenih ljudi, ki niso ravno pri denarju kot pa obratno.«

»No, meni se ne zdi preveč. Tako, kot si rekla, komu pa, če ne svojem otroku. Bi se mi pa zdelo preveč, če bi bil avto višjega razreda, tak bolj za frajerja pičit. En avtek srednjega razreda, kot vstop v odraslost, pa res ni nič takega.  Mislim, da mu je to dober dokaz, da, če se trudiš z tem tudi nekaj dobiš. Sicer pa ga sama poznaš v smislu odgovornosti,« je svoje mnenje delil še eden izmed uporabnikov.

Varnost

Mnogi so se strinjali, da avtorica svojega otroka še najbolje pozna. Če zaupa svojemu sinu in ve, da je zmožen z avtom odgovorno ravnati, potem ni razloga zakaj ne.

Če se odločite svojemu otroku kupiti avto, za maturo, rojstni dan ali katerokoli drugo priložnost, predvsem poskrbite, da bo avto varen. Z darilom ga naučite odgovornosti in varne vožnje, strokovnjaki na področju avtov in vožnje predvsem odsvetujejo nakup športnih in hitrih avtov. Priporočajo nakup varnega in rabljenega avta, da tudi če pride do nesreče, škoda ni velika.

»Odgovornega otroka ne narediš samo tako, da mu ne kupiš avta ali stanovanja. To bi bilo preenostavno.«

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close