Je to sploh mogoče?

14. julij 2021

Je to sploh mogoče?

14. julij 2021

Mnogi so mnenja, da moški in ženske ne morejo biti prijatelji. V ozadju je vedno neka privlačnosti ali motiv, še huje pa je, če je eden v izmed njiju v razmerju, partner pa je ljubosumen.

V razmerjih se pogosto lahko zgodi, da je partner sumičav glede prijateljev nasprotnega spola. Saj še vedno velja veliko prepričanje, da moški in ženske ne morejo biti samo prijatelji. Še težje pa je temu verjeti, če se vaš bivši partner po vaši zvezi v svojega prijatelja zaljubi in tudi z njim pristane v zvezi.

»Septembra lani sva se s partnerko po 6 letih razšla, ker naj bi primanjkovalo čustev, ljubezni, bližine, odnos je padal eksponentno navzdol. Ves čas najine zveze je imela ona enega prijatla, iz službe sodelavec, ločenec. Zbližala naj bi se, ker je on imel težke čase zaradi ločitve. No, nanj sicer nisem bil preveč ljubosumen, valjda me je motilo, sploh na začetki, nato sem se sprijazno nekak, da bo ta tip na čase zraven, tudi skupaj smo kam šli. No zdaj, junija, 9 mesecev po tem ko midva zaključima, pa zvem, da sta skupaj. Par dni nazaj sma se srečala z bivšo in je rekla, da je bil on tudi del razloga, da me je pustla, da se je zaljubla, ampak da prevarala me pa ni da mi to lahko priseže. Da sem vredi fant in je želela stvari predelat,« je svojo zgodbo delil uporabnik Starševskega čveka.

Ni vedno tako

Kljub temu, da se je avtorju to pripetilo, ni nujno, da vsako prijateljstvo pripelje do zveze. »Avtor, ni nujno da se vedno tako izide, v tvojem primeru se žal je. Tudi sama sem skozi lajf mela moške kolege, sodelavcev kolikor češ, pa mi na misel ni prišlo da bi partnerja z njimi varala. Se pa zgodi rado ja, da češplje rade nasedejo na leporečje vdovca, ločenca, proteinca itd. Očitno vajina veza ni bila dovolj trdna, da bi obstala, če se je morala iskat pri drugem. Samo eno je: pozabi jo. Vem da je klišejsko a zdaj kar je je. Nikoli v življenju ne vemo kaj in kako se nam bo izšlo, pri nobenemu, tudi navidezno najbolj srečnim spodleti,« je avtorja potolažila ena izmed uporabnic.

»Sama sem mnenja, da prijateljstvo med heteroseksualnima moškim in žensko ni mogoče brez da bi vsaj eden izmed njiju do drugega gojil malo večjo simpatijo. Da ne bo pomote, tudi jaz se družim z moškimi, ampak jih ne smatram kot prijatelje ampak kolege, s katerimi gremo v mešani družbi po predavanjih/službi na kavo, malo poklepetamo in to je to,« pa je delila druga uporabnica.

Mešana prijateljstva so koristna

Dr. Don’Meara, profesor sociologije na Univerzi Cincinnatti pred leti naredil raziskavo o prijateljstvih med moškimi in ženskami. V svoji raziskavi je ugotovil, da se imajo prijatelji med seboj sicer radi, a ne na seksualen način, »Veš da imaš nekoga rad, rad si z njim, ceniš kot moškega/žensko, a ne dovolj, da bi se z njim sestajal ali celo poročil,« so odgovarjali anketiranci.

Profimedia

Medtem ko je newyorška psihologinja Linda Sapalin v svoji raziskavi ugotovila, da sicer veliko moških do svojih prijateljic čuti spolno privlačnost, a jih to ne ovira. Moški pri svojih prijateljicah predvsem spoštujejo to, da se z njimi lahko pogovarjajo o čustvih in globljih temah, kot s svojimi prijatelji. V mešanih prijateljstvih je predvsem v ospredju pogovor in kvaliteta druženja, kar je pri moških med seboj redkejše. Ženske pa pri mešanih prijateljstvih predvsem poudarjajo ležernost in občutek varnosti, ki ga imajo ob moških prijateljih.

Aktivna in močno čustvena vez

Dr. Božidar Veljkovič je za Onaplus prijateljstvo opisal kot močno čustveno vez med osebama, ki sta si podobni po stališčih, potrebah in čustvenem odzivanju na dogodke v okolju ter vrednotenju življenja »Ta vez oziroma posebni odnos je lahko intenziven in posesiven kot ljubezensko razmerje. Toda, prijateljstvo med žensko in moškim je vedno hibridno razmerje, katerega kakovost določa odnos med močjo naravnega in močjo socialnega načela, ki delujeta v njiju in med njima.«

A on opisuje odnos med moškim in žensko kot zapleten in nepopoln. Po definiciji prijatelje povezujejo ista mišljenja in isti vidiki, medtem ko partnerje običajno vežejo nasprotujoče si lastnosti. »Pri ljubezni poznamo zaljubljenost kot čustveno vezanost na osebo, ki pa je popolnoma ravnodušna do zaljubljenca(-ke). V prijateljstvu tega ni. Pa še to. Veliko več je laži v spolnem oziroma ljubezenskem kot prijateljskem razmerju. Tako ali drugače, prijateljstvo med žensko in moškim ju nikakor ne odrešuje njunih razlik, ki sta nasprotni dimenziji in dva vidika iste resničnosti. Kakor koli, prijateljstvo med žensko in moškim je kljub vsej zanimivosti in lepoti praviloma nepopoln odnos,« razlaga doktor.

»Kadar si moški zaželi prijateljstva z žensko, to pomeni samo dvoje: ali jo tako želi osvojiti kot žensko ali pa ji sporoča, da ga kot ženska ne zanima. In tu je problem.«

Razlog za vse več mešanih prijateljstev pa vidi v ‘seks kulturi’, ki spolnost reducira na nekaj hitrega, brez čustev, zato se to preprosto z intimo in bližino ne povezuje več. Dr. Veljkovič trdi, da živimo v času, kjer je vse več seksualnih in vse manj ljubezenskih partnerskih razmerij. Po izpovedih številnih anket pa ugotavlja, da se sedaj ravno te meje brišejo, saj je samo prijateljstvo sedaj tudi mogoče, ko je spolnost vključena.

»Ljudska modrost pravi, da se lopov ne rodi, ampak ga naredi priložnost. Življenje namreč neizprosno priča, da nič ne izključuje prijateljstva med moškim in žensko tako kot ljubezen in zakon. Prijateljstvo in seks laže sobivata kot ljubezen in prijateljstvo.«

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close